Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Vannak olyan ételtartósító...

U. Xorter kérdése:

Vannak olyan ételtartósító technológiák, amik nem hűtés alapúak?

Figyelt kérdés
Például alacsony intenzitású de hosszú expozíciójú mikrohullámok? Elektromos áram (pl. hústermékek esetén)? Vákuumcsomagolás?

2022. nov. 11. 00:48
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Hokezeles barmely formaja, szaritas, aszalas, fustoles, kemiai alapu (tartositoszerek), uv, rontgen, gamma, biztos van meg mas is, ennyi jutott eszembe hirtelen.
2022. nov. 11. 00:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Szólni kéne U. Xorternek, hogy feltörték a loginjét!


Ilyen értelmes kérdést Ő nem képes kiírni - tehát valaki tönkre akarja vágni a gyakoris reputációját!

2022. nov. 11. 02:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Legtöbbször kombinált módszereket használnak. Vegyük például a befőtteket:


Pasztőrözéssel (75 Celsius fok környékén) leállítjuk az elbomlást okozó mikroorganizmusok életfunkcióit. A spórák viszont hamarosan kikelnének a hőkezelés után, ezért magas cukorkoncentrációjú levet használunk, mely nemcsak az ízesítést szolgálja.


Alkalmazhatunk többciklusú pasztőrözést is, pl. kukoricakonzervnél, vagy magas hőmérsékletű sterilizációt (pl. hús és tejkonzerveknél). Alacsonyabb cukorkoncentrációnál, mesterséges édesítőszerek, és/vagy savanyúságok esetén egyéb tartósítószereket (szalicilsav, benzoesav, stb.) kell adagolni.


Előtte persze az egészet hermetikus edénybe zárjuk, hogy megakadályozzuk a fertőzés és az oxigén bejutását a tartósított élelmiszerbe. Az UHT tejet alufólia-réteges papírdobozokba csomagolják, nem egyszerű műanyagfóliásba, mint a pasztörizált féltartósat.

2022. nov. 11. 05:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Liofilizálás, azaz fagyasztva szárítás.

Ez egy tartós, hűtést nem kigénylő terméket eredményez. A sima szárítással ellentétben nem távoznak ízanyagok, sőt az étel textúrája is kevésbé változik.

2022. nov. 11. 09:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A nagy Levin ***** válasza:
100%
A legegyszerűbb a sózás. Elvonja a vizet, ami gátolja a baktériumok életfeltételeit. Persze ez nem egy hosszútávú tartósító módszer.
2022. nov. 11. 16:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 NTBS ***** válasza:
84%
Sózás, füstölés.
2022. nov. 11. 16:59
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!