Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kálium-ferrocianid vagy...

Kálium-ferrocianid vagy másfajta ferrocianidok híg savval való keverése és melegítése tényleg ciángázt képez?

Figyelt kérdés
Eléggé zavaros infókat kapok erről a neten. Valahol azt mondják hogy igen máshol meg hogy nem vagy hogy nem mindegyik fajta ferrocianid működik. Valaki tud itt erről? Illetve ha valaki tömény savat használ akkor még gyorsabban keletkezik hidrogén-cianid vagy az már nem működik?

2023. febr. 20. 21:53
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Működik, csak ki kell desztillálni a HCN-t. Töményebb savval kevesebb lesz a veszteség. Akkusavval a legjobb csinálni, csak már azt is betiltották. Víz nélküli kénsavval gondok lehetnek.
2023. febr. 20. 23:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

Nekem jól működött a nátrium ferrocianid.


A rodanid valami eszement disznóságot csinált a párhuzamos NO képződés miatt. Még ma se tudom, hogy mi volt vegyileg az a vegyileg instabil citromsárga és később fekete csapadék - na ezt elmagyarázhatná nekem valamilyen profibb vegyész!

2023. febr. 21. 00:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
77%

"Eléggé zavaros infókat kapok erről a neten. Valahol azt mondják hogy igen máshol meg hogy nem "

A kálium-ferrocianid [sárgavérlúgsó] borászati derítőszer például. A szőlő permetezésére használt réz vegyületeket távolítják el vele a borból a berlinikék reakció segítségével. Ha a bor savainak hatására cián fejlődne belőle, minden borász meghalt volna. [A vas elég erős komplexet képez.]

2023. febr. 21. 11:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

#3 Ha teljesen hidratált kénsavoldatot összekeversz sárga vérsó tömény vizes oldatával, akkor nem fog belőle bugyogni a HCN (maximum a szagát fogod érezni), de forralással kvantitatíven kihajtható az elegyből.


Az élelmiszerekben nyomokban levő cián nem okoz problémát, mert nem kumulatív méreg. A borba gyenge szerves savak vannak, így az egyensúly már kicsi HCN koncentrációnál beáll.

2023. febr. 21. 18:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
77%

A kálium-ferrocianid vagy más ferrocianidok és híg sav (pl. sósav) keverése és melegítése ciángázt eredményezhet. Az ilyen reakció azonban általában nem történik meg véletlenszerűen vagy nem megfelelő körülmények között, hanem csak speciális körülmények között, például laboratóriumi kísérletek során, amikor az ilyen reakciók kockázatát és veszélyeit ismerik és megfelelő óvintézkedéseket tesznek.

A ferrocianidok és a savak közötti reakció során hidrogén-cianid (HCN) is képződhet, amely mérgező anyag, és ciángázként is ismert. A reakció során képződő ciángáz nagy mennyiségben veszélyes lehet az emberi egészségre és az élő környezetre, ezért a reakció végzésekor szigorú biztonsági előírásokat kell betartani, és csak kiképzett szakemberek végezhetik el.

2023. febr. 22. 20:57
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!