Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha a 150 millió km távolságra...

Ha a 150 millió km távolságra van tőlünk. Miért ekkora a különbség 1700 km -en?

Figyelt kérdés
Palermoban 18 fok, haburgba 6 fok. De ha a Földet nézzük hatalmas távolságra van állítólag a Naptól és az északi féltekén nyár van a délin pedig tél, pedig távolságuk a Naptól csupán kicsike. Miért van ez? [link] [link] [link]
márc. 11. 12:11
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
68%

A grillcsirke is úgy sül, ahogyan odatartják a fűtőtesthez. A Föld Nap általi melegedése is hasonlóan működik.


A regisztrációs korhatár 16 év, tehát ezt már nagyon illik tudni!

márc. 11. 12:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/20 Kólauborkával ***** válasza:
8%

Neked hogy jött ki az, hogy valahol tél, valahol meg nyár van?

Az esték és a nappalok váltják így egymást, nem az évszakok…

Az évszakok a naptól való távolságunk függvényében változnak.

márc. 11. 12:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/20 anonim ***** válasza:
93%
Nem az számít hogy messzebb van, hanem az hogy más szögben éri a nap a Földet az adott helyeken.
márc. 11. 12:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/20 A kérdező kommentje:

1# Nem tudod elolvasni, értelmezni a kérdést. Kompetencia problémád van és még te reklamász. Igazán vicces :XD


A grillcsirke két részének távolsága összemérhető a sütő távolságával. Ráadásul az egyik fele eltakarja a másikat. A FÖld 15 milla km-re van a Naptól és nincsen takarás

márc. 11. 12:41
 5/20 anonim ***** válasza:
65%

Kérdező - a gyakorikérdéseken regisztrációs korhatár van!

😱

Aki 16 évesen nem tudja a válasz a feltett kérdésre, és az interneten se képes önállóan megkeresni az idevágó Wikipédiás cikket, az ne becsméreljen másokat kompetenciaproblémával. Nem kell a téged elbíráló gyógypedagógusod szakszavait mások fejére ráolvasnod, hisz nevetségessé tetted magad a feltett kérdéssel!

😆

Mindenki tudja hogy a Föld tengelye nem merőleges az ekliptikára, így nem csak napi, hanem évi periodicitása is van a beeső sugárteljesítménynek a szélességi fokok függvényében.

😂

márc. 11. 14:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/20 anonim ***** válasza:
0%

Kérdező írja:

"A grillcsirke két részének távolsága összemérhető a sütő távolságával. Ráadásul az egyik fele eltakarja a másikat. A FÖld 15 milla km-re van a Naptól és nincsen takarás"


Válasz:

Az első mondat az elnagyolt hasonlat hibájára, nem pedig annak a mély igazságtartalmára alapozza az elítélő hangnemet - ugyanis a grillcsirke különböző részeire is különböző szögekben esik a sugárzás.


A másik mondat pedig egyenesen már valamilyen laposföld-teóriaként értelmezhető a normális gondolkodású egyének számára!

márc. 11. 14:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/20 anonim ***** válasza:
84%
A Föld-Nap távolság ilyen szempontból szinte lényegtelen. Alapból nyáron távolabb van a Föld a Naptól, mint télen. Ami viszont számít az a napsütéses órák száma és a fény beesési szöge. Minél kisebb a szög, annál nagyobb légrétegen kell áthaladnia a fénynek és elnyelődik, mire eléri a talajt. Bár a lokális hőmérséklet függ az adott helyre éppen akkor eső fénytől, más tényezők is szerepet játszanak pl légmozgás (amit végső soron a hőmérséklet okozta nyomáskülönbség okoz), tengeráramlatok, domborzat stb. Pl a szélességi fokokat nézve, Európa nagy részében olyan időnek kellene lennie, mint Kanadában. Ezzel szemben sokkal melegebb van itt. Ez a Golf áramlat miatt van, mert ide hozza a meleget a Mexikói-öbölből.
márc. 11. 14:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/20 anonim ***** válasza:
84%

Nem kell ennyire messzire menni; Magyarországon is úgy van, hogy délben van a legmelegebb, előtte nő, utána csökken a hőmérséklet, nem pedig konstans az egész nap folyamán.


A grillcsirkés hasonlat pedig teljesen megállja a helyét; ha nem forogna, akkor nem sülne át egyenletesen, hanem az egyik fele szénné égne, a másik fele nyers maradna.

márc. 11. 14:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/20 TappancsMancs ***** válasza:
87%
Ez nem a Föld egy-egy felszínének a Naptól való távolságától függ, hanem a Föld klíma és időjárásának mozgatóitól.
márc. 11. 18:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/20 anonim ***** válasza:
78%

Pont hogy a Föld két féltekéjén ellentétes évszak van. Ezért ünneplik az ausztrálok a tengerparton a karácsonyt. De miért? A hőmérséklet többek között a napfény beesési szögétől függ. Minél kisebb a beesési szög annál nagyobb területet világít be egyszerre a Nap és kevesebb energia jut egységnyi területre (próbáld ki, hogy mikor világít be nagyobb területet a zseblámpa a papíron, ha kicsi vagy ha nagy a dőlésszöge a zseblámpa merőlegeséhez képest). A Föld tengelye nem merőleges a pálya síkjára, hanem 23,439281° (Wikipédia alapján) a dőlésszöge, vagyis a két féltekén különböző a napfény beesési szöge. Amikor nálunk nagy a fény beesési szöge, akkor a déli féltekén kicsi és fordítva. Vagyis amikor nálunk tél van, akkor Ausztráliában nyár és viszont.

Az hogy nálunk télen pont a pálya Naphoz közelebbi pontján van a bolygó nem azt jelenti, hogy ez univerzálisan igaz, mivel a déli féltekén meg ekkor van nyár.

Az igazából ilyen szempontból nem számít, hogy a pálya melyik pontján vagyunk éppen, mert elképesztően nagy a távolság, sokak számára felfoghatatlanul. Ez a viszonylag kicsi távolságkülönbség a pálya legmagasabb és legalacsonyabb pontja között tulajdonképpen nem is mérhető hőmérsékletben.

márc. 11. 19:26
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!