Egy kellően nagy űrtávcsővel látni lehetne olyan messze hogy időben az ősrobbanást is meg ami előtte volt is lássuk?

Nem. Az ősrobbanás előtt nem létezett téridő, amiben megfigyelhettél volna bármit is.
A legtávolabbi állapota az univerzumnak, ameddig vissza lehet nézni, az a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás időszaka (nagyjából 370.000 évvel az ősrobbanás után).

nem.
ha túl sűrű és túl meleg az univerzum akkor már nem átlátszó.
az első szabadon haladó fény maradéka az, amit kozmikus háttérsugárzásnak neveznek és ezt (a vöröseltolódás miatt) rádiótávcsövekkel folyamatosan meg is figyeljük.
ez azonban az ősrobbanáshoz képest (abban az értelemben, hogy mennyi minden történt adott idő alatt) egy eléggé késői esemény.

1# " Az ősrobbanás előtt nem létezett téridő, amiben megfigyelhettél volna bármit is."
Akkor ami létezett mégha nem is téridő volt. Valamit csak látnánk nem?
Ha egyre nagyobb távcsöveket építünk, amivel egyre régebbre látunk akkor a logika szerint láthatunk akár az ősrobbanásig és még tivább ami előtte volt. Lehet egy másik univerzum ?

Jól írják előzőek addig amíg túl forró volt a világegyetem az ősrobbanás után addig amíg össze nem álltak az atommagok majd utána az elektronokat is befogták addig nem volt átlátszó semmilyen elektromágneses hullám számára.
Tehát magáig az ősrobbanásig semmiképp nem láthatsz el.
A mikrohullámú háttérsugárzást azt meg lehet látni de az imént leírtból következik hogy ez az átlátszóság után keletkezett és a gyorsuló tértágulás miatt lett a magasabb frekvenciájó sugárzásokból mikrohullámú.
A harmadik ok pedig hogy maga az ősrobbanás mint esemény a téridőben legalább fénysebességgel, ha a tér tágulást is figyelembe vesszük akkor a fénysebességnél jóval nagyobb sebességgel távolodik tőlünk.
Ez kizárja a láthatóságát.
Nincs az a távcső amivel meg lehetne pillantani.
"A mikrohullámú háttérsugárzást azt meg lehet látni"
Azt olvastam valahol, hogy a mikrohullámú háttérsugárzás az óceánokból jön. Nem értem. Erről tudnál írni valamit?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!