Mi az oka annak, hogy az ismert univerzumban a csillagok, a bolygók és a holdak is kis túlzással, de gömb alakúak?
Miért nincsenek kocka alakú bolygók például? A forgás miatt?
Tudom, viccesen hangzik, de tényleg, miért?

válasza:

válasza:Az egy tetszetős forma. Például a fagyit is gombócban mérik, a szilvásgombóc is gömb alakú és még ezernyi más dolog is, miért éppen az égitestek ne lennének azok?
Viccet félretéve, kisebb bolygók, holdak és az aszteroidák között vannak azért szép számmal nem "teljesen" gömb alakúak is. Tehát a gravitáció fontos a jelenséghez, de elegendően nagy tömeg is kell mellette. A forgás inkább csak ront a helyzeten, mert az egyenlítő felé egyre hasasabb lesz a bolygó tőle, főleg ha elég gyors az a forgás.

válasza:A gravitáció erős, az égitestek anyaga pedig túl puha ahhoz, hogy az ideális gömb vagy ellipszoid formán felül bármilyen jelentősebb alakosságot meg tudjanak tartani. A Földön a Himalája és az ahhoz hasonló hegységek jelentik a maximumot, ráadásul földtörténeti távlatokban azok se stabilak.
Ahogy már fentebb is említették, csak a kisméretű aszteroidák képeznek kivételt.

válasza:

válasza:Ez is egy jó példa, valakik szeretik hülyének nézni az embert, aki tud kérdezni a mesterséges intelligenciától. Főleg az ezotériában, ők azt hiszik, az AI mondja meg az én véleményem. Teljesen hülyének néz.
Holott a gépet én irányítom a megfelelő kérdéssel.
Ezoterikus hívőnek már csak a végeredmény fáj, azért szidja a gépet is, meg engem is.
Kérdés:
---------------
Hétköznapokban tapasztalhatjuk, amikor fröccsen egy izzó anyag, részei gömbformát vehetnek fel. Van ennek köze ahhoz, hogy a bolygók is gömb alakot vettek fel, amikor keletkeztek?
----------------
Igen, van összefüggés a fröccsenő izzó anyagcseppek gömb alakja és a bolygók gömb alakja között, mindkettő a felületi feszültség és a gravitáció alapvető fizikai elveinek megnyilvánulása.
------------
A hülye gép, megint egyetért velem. Bővebben:

válasza:Én is sokat agyaltan rajta. Most így kapásból azt todom mondani hogy:
Az ismert univerzumban a csillagok, bolygók és holdak gömb alakúak, vagy ahhoz nagyon közel álló formát öltenek, az anyag gravitációs vonzásának köszönhetően. Ez a legalapvetőbb ok.
Gravitáció és Hidrosztatikai Egyensúly
A gravitáció az az erő, amely minden anyagrészecskét vonz egymáshoz. Egy elegendően nagy tömegű égitest esetében a gravitációs vonzás olyan erős lesz, hogy leküzdi az anyag belső kohéziós erőit, és minden irányból egyenlő mértékben húzza befelé az anyagot a tömegközéppont felé. Ennek eredményeként az égitest addig deformálódik, amíg el nem éri a hidrosztatikai egyensúlyt, ami a gömb alakot jelenti.
Hidrosztatikai egyensúly: Ez az állapot akkor jön létre, amikor az égitest belső nyomása (amely kifelé hat) és a gravitációs erő (amely befelé hat) kiegyenlíti egymást. Egy gömb alakú testben a tömegközépponttól minden pont egyenlő távolságra van, így a gravitációs erő minden irányban egyenletesen hat, ami a legstabilabb, legenergetikailag kedvezőbb formát eredményezi.
Tömeg és Méret
Nem minden égitest gömb alakú. A kisebb aszteroidák és üstökösök gyakran szabálytalan, krumpli alakúak. Ennek oka, hogy az ő tömegük nem elegendő ahhoz, hogy a gravitációjuk leküzdje az anyag belső szilárdságát és hidrosztatikai egyensúlyba hozza az égitestet. Egy bizonyos méret (és tömeg) felett azonban a gravitáció dominánssá válik. A határ nagyjából 300-400 km átmérő körül van, bár ez függ az égitest anyagának sűrűségétől és összetételétől. Például a Vesta aszteroida (kb. 530 km átmérőjű) még nem teljesen gömb alakú, de már közelít hozzá, míg a Ceres (kb. 940 km átmérőjű) már törpebolygóként gömb alakú.
Forgás és Lapultság
Bár a gravitáció gömb alakot eredményez, a forgás módosíthatja ezt a formát. A forgó égitestek az egyenlítői régióban kidudorodnak, és a pólusoknál laposabbak lesznek. Ezt a jelenséget centrifugális erő okozza. Minél gyorsabban forog egy égitest, annál lapultabb lesz.
Példák:
A Föld is lapult gömb, az egyenlítői átmérője (12 756 km) kissé nagyobb, mint a sarki átmérője (12 714 km).
A Szaturnusz, amely rendkívül gyorsan forog (kb. 10,7 óra alatt fordul meg a tengelye körül), sokkal lapultabb, mint a Föld.
Kocka Alakú Bolygók Lehetetlensége
A kocka alakú bolygók létezése a fent említett okok miatt fizikailag lehetetlen, ha az égitest elegendően nagy tömegű ahhoz, hogy bolygónak minősüljön. Egy kocka alakú test sarkainál és éleinél az anyag sokkal távolabb lenne a tömegközépponttól, mint az oldalak közepén. A gravitáció azonnal elkezdené befelé húzni az anyagot a sarkokból és az élekből, amíg az égitest el nem érné a hidrosztatikai egyensúlyt és gömb alakúvá nem válna.
Összefoglalva, az égitestek gömb alakja a gravitáció univerzális törvényének közvetlen következménye, amely a hidrosztatikai egyensúly elérésére törekszik. A forgás ezt a tökéletes gömböt kissé módosíthatja, lapulttá téve azt, de az alapvető gömbforma megmarad.

válasza:#5
"mindkettő a felületi feszültség és a gravitáció alapvető fizikai elveinek megnyilvánulása."
De hiszen ez is azt bizonyítja, hogy a mesterséges intelligencia hülyeségeket kever a válaszába. És te ostoba vagy, hogy ezeket kritika nélkül idemásolod és mások idejét rabolod. (Már aki hajlandó az AI szófosásait végigolvasni.)
Mert nem ugyanaz okozza a két gömb alakot. A fröccsenő anyag esetén miféle gravitáció?
A bolygóknál és egyéb égitesteknél a felületi hatása elhanyagolható. Egy gáz felszínű csillag esetében meg nincs is?

válasza:7. "És te ostoba vagy"
Tudományos jellegű fórumokon személyeskedéssel operálni elég szánalmas. Ilyen bunkót miért nem törlik? Te meg egy komplexusos kötekedő vagy, aki másoknak a békés időtöltésébe szemét módon beleköp.
Ha neked szabad személyeskedni, nekem nem szabad?
A kérdésedre a válasz pedig szerepel a linken, részletesebben kifejtve.
Nem olvastad el?
Ne viccelj, ha bemásolom, az a baj.
Most elárultad, mennyire buta vagy.
Figyelj, áll le ezzel a szemétkedéssel, próbálj úgy kommunikálni, mintha emberek között lennél. Én nem bántottalak, te kezdted.

válasza:#8
Az az ostoba (ami egyébként nem egy végletesen szélsőséges jelző), aki ostobaságokat követ el. Márpedig, mások (itt az AI) véleményének gondolkodás és kritika nélküli elfogadása, ostobaság. Főleg "tudományos jellegű fórumokon".
De visszavonom az korábbi állításomat, azzal kapcsolatban hogy ostobának neveztelek. Viszont azt fenntartom, hogy az AI véleményét kritika nélkül elfogadni, ostoba tett.
És nem csak személyeskedtem, hanem "tudományos jellegű fórumok"-hoz illően le is írtam, hogy mi a hiba az AI válaszában. Ellentétben veled, aki érvek nélkül csak személyeskedtél a 8-as hozzászólásban. :-)

válasza:10. "véleményének gondolkodás és kritika nélküli elfogadása, ostobaság."
De ezt csak a gonosz rosszindulat láttatja veled, hogy én azt csak úgy bambán bemásoltam.
Ezek ilyen konteós ostoba képzelgések, ismerem ezt a típust sajnos.
De megint ott tartunk (és ez a konteósokra, trollokra nagyon jellemző), hogy hajlamosak elveszni a részletekben, terelnek. A probléma gyökerét kellene megfogni.
Ez itt egy tudásmegosztó felület, valakik kérdezgetnek, mások hobbiból válaszolgatnak. Aki régebben fórumozik, azt is tapasztalhatta, hogy sok esetben a kérdésekből az is tanul, aki válaszol, miközben utánanéz, tudását felfrissíti, vagy épp ezáltal is követi a szakmai fejlődést.
Ebbe a képletbe sehol nem fér bele ilyen bunkó stílus, mások alaptalan sértegetése, ami nem a békés fórumozást szolgálja, hanem valakik idegbajos komplexusaikat élik ki, akiket jobb helyekről páros lábbal rúgnának ki.
Magyarázhatod akárhogy, hiszen ez is ismert, ez a típus bármit kiforgat visszájára.
Figyelj, én sajnállak, hogy téged a veszekedés elégít ki, amit normális ember inkább még kerül is.
Én csak békésen válaszoltam egy kérdésre, egy olyan felületen, ahol másnak a válaszához neked elvileg még csak közöd sem lenne. Idézet a szabályzatból:
------------------
Ha választ írsz, kérjük, vedd figyelembe be a következőket:
A kérdező is ember. Bár nem ismered és nem tudsz róla semmit, érzései biztosan vannak. Ezért a válaszod hangnemét úgy válaszd meg, hogy mást emberi méltóságában ne sérts meg!
Kerüld az offolást! A válasznak legyen köze a kérdéshez.
Ne a válaszokra válaszolj, hanem a kérdésre! Mások válaszáról a véleményed a válasz értékelésével fejezheted ki.
A gyűlöletkeltésért, mások sértegetéséért, provokálásért...
...trágárkodásért...
...fiókod korlátozásra kerülhet, így ilyen válaszokat ne helyezz el oldalunkon!
Kapcsolódó kérdések:
Például az is puszta véletlen volt hogy nem szakadt szét az univerzum mikor megszületett vagy nem roskadt magába?
Természetes fekete lyukra gondolok az űrben, nem amit a CERN-ben előállítanak és mikroszkopikus. És mennyire közel lehetne biztonságosan megközelíteni? Nyilván csak hozzávetőlegesen gondolom. Ahonnan még egy űrhajóval vissza lehetne fordulni. Elméleti kérdések, nem...
Bocs nem fért ki. Interpretációt is. A gravitációra mint töltésre tekintenék, ahol a töltés homogén vonzást jelenít meg. Homogén vonzás: azonos előjelű polaritások vonzzák egymást. Heterogén vonzás: különböző polaritások vonzzák egymást pl. elektromos töltés. A...
Ha feltételezzük, hogy fénysebességű űrhajóval közlekednénk, ami persze nem lehetséges, milyen látvány tárulna elénk?
A sötét anyag és a sötét energia is az ősrobbanáskor jött létre , vagy az már létezett előtte is ?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!