Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan bizonyítja valaki a...

Hogyan bizonyítja valaki a Föld gömb alakját?

Figyelt kérdés
Legyen egy kohász (alacsony iq), egy hivatalnok (átlagos iq) meg egy tanár (átlag fölötti iq).
tegnap 23:15
 1/8 Emberamatrixban válasza:
A Föld nem gömb alakú, hanem geoid alakú.
tegnap 23:49
 2/8 A kérdező kommentje:
igaz. a 3 ember közül 2 ezt nemigen tudja.
ma 00:00
 3/8 anonim ***** válasza:

Az iq eloszlásod nem stimmel, ha ezt általánosan értetted

+kérdés, hogy milyen eszközök állnak a rendelkezésére, mit használhat fel

Egy egyszerű alátámasztás, hogy pl. live feedjét megmutatja egy rakétának, ahol látszódik, hogy görbül. Vagy megméri az átmérőjét ókori görög módra, csak modern eszközökkel

ma 00:05
 4/8 A kérdező kommentje:
Nem. Szavakkal hogy magyarázza el?
ma 00:07
 5/8 anonim ***** válasza:

4

Hogy gömbölyű a Föld? Úgy, hogy kömbölyű, mert mindez bizonyíték azt támasztja alá. Persze nem tökéletes gömb, de elég közel van hozzá

ma 01:14
 6/8 A kérdező kommentje:
Késő van, de megpróbálom: ketten leülünk egy söröző teraszán, és megkérlek, hogy láttasd be velem, hogy közel gömbölyű a Föld. Miket mondasz, hogy a legmeggyőzőbb legyél;eszközök nincsenek.
ma 01:22
 7/8 anonim ***** válasza:
Sehogy. Azt az általános iskolai fizika meg földrajzórákon kell elsajátítani, ebből, főleg sör mellett csak veszekedés lesz.
ma 02:16
 8/8 anonim ***** válasza:

Így, hogy bármit mondok area csak legyintesz, hogy nem erre gondolsz, akkor sehogy

Ha Föld nem lenne gömbölyű, akkor pl. a gravitáció hatása teljesen mas lenne, de eleve a gravitáció miatt gömbölyű, mint minden nagy égitest. Eleve minden nagy égitest (csillagok, bolygók, stb) gömbölyűek, miért pont a föld lenne más? Az egész csillagászat nem működne, ha nem gömb lenne

De biztos erre is rámondod, hogy nem erre gondolsz.

ma 02:27

Kapcsolódó kérdések:

Mi az oka annak, hogy az ismert univerzumban a csillagok, a bolygók és a holdak is kis túlzással, de gömb alakúak?

Miért nincsenek kocka alakú bolygók például? A forgás miatt? Tudom, viccesen hangzik, de tényleg, miért?

Hogyan láthatja az ember egyszerre a fogyatkozó Holdat & a Napot egyszerre egy gömb Földön?

Úgy egy hónapja itt Bp-en reggel menet közben láttam a Napot és a Holdat az égen. A Hold fogyatkozó volt eltakarta a Föld méghozzá az átellenes oldalán, mint ahol a Nap kelt fel. Na ez hogy lehet egy gömb Földön? A Földnek a Nap és a Hold közt kell lennie, ha jól...

Ha a Föld gömb lenne, akkor az űrben való mozgása során lemorzsolódna a légköre a nagy gyorsulásba?

Ma olvastam egy kérdés magyarázatában, de már korábban is megfordult ez a fejembe. Olvastam már máshol is. A Föld ahogy mozog az űrbe a gyorsulásba, lassulása során rázkódást éreznénk. Ez a rázkódás a légkörét simán lerángatná. Ledobódna nemde? Már a feltételezés...

A Haumea hogyan lehet törpebolygó, ha nem gömb alakú?

Ha jól tudom, a törpebolygó egyik meghatározása, hogy gömb vagy ahhoz hasonló formája legyen. A Haumea viszont tojás alakú égitest.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!