Hogyan bizonyítja valaki a Föld gömb alakját?

válasza:Az iq eloszlásod nem stimmel, ha ezt általánosan értetted
+kérdés, hogy milyen eszközök állnak a rendelkezésére, mit használhat fel
Egy egyszerű alátámasztás, hogy pl. live feedjét megmutatja egy rakétának, ahol látszódik, hogy görbül. Vagy megméri az átmérőjét ókori görög módra, csak modern eszközökkel

válasza:4
Hogy gömbölyű a Föld? Úgy, hogy kömbölyű, mert mindez bizonyíték azt támasztja alá. Persze nem tökéletes gömb, de elég közel van hozzá

válasza:

válasza:Így, hogy bármit mondok area csak legyintesz, hogy nem erre gondolsz, akkor sehogy
Ha Föld nem lenne gömbölyű, akkor pl. a gravitáció hatása teljesen mas lenne, de eleve a gravitáció miatt gömbölyű, mint minden nagy égitest. Eleve minden nagy égitest (csillagok, bolygók, stb) gömbölyűek, miért pont a föld lenne más? Az egész csillagászat nem működne, ha nem gömb lenne
De biztos erre is rámondod, hogy nem erre gondolsz.
Kapcsolódó kérdések:
Miért nincsenek kocka alakú bolygók például? A forgás miatt? Tudom, viccesen hangzik, de tényleg, miért?
Ahogyan a 6-os válaszoló írja ennél a kérdésnél.
Úgy egy hónapja itt Bp-en reggel menet közben láttam a Napot és a Holdat az égen. A Hold fogyatkozó volt eltakarta a Föld méghozzá az átellenes oldalán, mint ahol a Nap kelt fel. Na ez hogy lehet egy gömb Földön? A Földnek a Nap és a Hold közt kell lennie, ha jól...
Ma olvastam egy kérdés magyarázatában, de már korábban is megfordult ez a fejembe. Olvastam már máshol is. A Föld ahogy mozog az űrbe a gyorsulásba, lassulása során rázkódást éreznénk. Ez a rázkódás a légkörét simán lerángatná. Ledobódna nemde? Már a feltételezés...
Ha jól tudom, a törpebolygó egyik meghatározása, hogy gömb vagy ahhoz hasonló formája legyen. A Haumea viszont tojás alakú égitest.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!