Mikor jöhet a föld lehűlése?

válasza:

válasza:

válasza:"Ez a lényege a globális felmelegedésnek."
Nagyon nagy fogalomzavarban szenvedsz!

válasza:Nem ez a lényege.
A lényeg az, hogy az ember öntelt és mohó, nem törődik a természet szabályaival, felrúgja, és a természet visszaüt.
Lesz lehülés is. Úgy 4-5 milliárd év múlva. De akkor itt már nem lesz ember. Ez a nap nukleáris vége után lesz.

válasza:A globális felmelegedést a légkör megnövekedett szén-dioxid szintje okozza. Ez nem fog csak úgy magától csökkenni, ha továbbra is folytatjuk a fosszilis üzemanyagok elégetését nem csökkenni, hanem tovább fog növekedni a szén-dioxid koncentrációja, ami további melegedéshez vezet.
Ha holnap nullára csökkentenénk a szén-dioxid kibocsátást, attól még a légkörből nem tűnik el egycsapásra a szén-dioxid. Évtizedek kellenének, mire annyira elkezdene a szén-dioxid koncentráció csökkenni, hogy az jelentősebb globális hőmérsékletcsökkenéssel jár.
Viszont ha nem nullára, hanem csak ötödére csökkentjük a szén-dioxid kibocsátást, akkor a levegő szén-dioxid tartalma nem fog csak úgy csökkenni továbbra sem, sőt növekedni fog.
~ ~ ~
Szóval három út van:
- Valahogy nullázzuk a szén-dioxid kibocsátást, akár lemondással, életmódváltással, akár technológiával,
- Vagy valahogy találunk arra módot, hogy érdemben csökkentsük a levegő szén-dioxid tartalmát,
- Vagy kb. a mindmeghalunk.

válasza:

válasza:A globális mértékben zajló folyamatok lassúak, és sokszor évszázados, évezredes távlatokban működnek, nem lehet azokat hirtelen leállítani, vissza fordítani.
Divatos téma azon vitázni, hogy az emberiség tevékenysége milyen mértékben felelős a légkör melegesésért. A számháború fölösleges, de hozzájárul, ráerősít arra a folyamatra, ami valószínűleg az emberek nélkül is zajlana, mert ez földtörténetileg egy állandó körforgás
Nem lehet megjósolni, hogy meddig tart, de ez nem az El Nino és a La Nina "játéka", sokkal összetettebb folyamat.
A Föld története során sokszor volt már jégkorszak, majd azt felmelegedés váltotta, és voltak a jelenleginél is forróbb időszakok (miközben a kontinensek teljesen máshol voltak, mint most)
Az utolsó jégkorszak kb 110ezer éve kezdődött, és kb 10ezer éve ért véget.
Ez is mutatja, hogy tudományos szempontból milyen idő intervallumokban lehet a kérést vizsgálgatni.
Persze, a most élőket elsősorban a most érdekli, de attól, hogy néhány hét múlva kellemesebb lesz az idő, vagy jövőre nem lesz ekkora hőhullám, a folyamat még nem áll le, kb 150 éve jegyzik fel a hőmérsékleti adatokat, és évtizedek óta évről-évre melegedést mutatnak ki.
Részlet kérdés, hogy lokálisan mérnek szokatlanul hidegeket, de az összesítésnél mindig magasabb lett az átlag.
A folyamat sajnos ijesztő, a katasztrófa nem biztos, hogy a közeljövőben történik, de afelé haladunk.
A tanulmányok szerint a nagy jégkorszakok a felmelegedés következményei.
A globális időjárásra ugyanis a nagy légármalatok, de főleg a nagy tengeráramlatok vannak hatással (mert azok következménye a légáramlás is)
A meleg tengervíz az egyenlítőktől a sarkkörök felé áramlik, ott lehűl, a hideg víz sűrűbb, lesüllyed, és az alsó rétegben áramlik vissza az egyenlítő felé.
Ezek az áramlatok a levegőben visznek magukkal vízpárát, és azok a kontinenseknél leszakadva, tovább haladva eső formájában hullanak le, azzal is hűtve a légkört.
Ezek a tengeráramlatok viszont a felmelegedés hatására leállhatnak, a felmelegedett tengerből pedig hatalmas metán is a lék9örbe szabadul, ami a legerősebb üvegház hatású gázok egyike. Előbb csapadékmentes perszelő hőség elolvad a sarki jég, megemelkednek a tengerszintek, majd az egész átfordul, mivel nincs hőcserét elősegítő áramlat, a sarkoknál ismét beindul az eljegesedés.
Az utolsó jégkorszak idején éltek emberek a Földön, kb 200 méterrel voltak alacsonyabbak a tengerek, Nagy Britannia nem sziget volt, a La Manche fenekén rengeteg őskori maradványt találtak, Ázsia, Amerika is egy szárazföldnek tűnt. Hosszú hideg telek, rövid, néhány fokos nyarak ellenére valahogy megéltek.
Egy idő után ismét beindultak a tenger áramlatok, de jellemző az "időbeosztásra", hogy kb 2ezer évig tartott a jég sarkkörön túlra húzódása.
Talán nem erre voltál kíváncsi, de a Föld lehűlésének jelenleg nincsenek jelei.
A meglepetést se kívánd, mert egy szupervulkán kitörés ugyan vissza tudná hűteni a légkört, de annak katasztrofális hozadéka lenne.
A szupervulkánok ritkán aktivizálódnak, de nem hunytak ki, szunnyadnak

válasza:"A lényeg az, hogy az ember öntelt és mohó, nem törődik a természet szabályaival, felrúgja, és a természet visszaüt."
Az Antarktiszon is dúson burjánzó növényzet volt. Olyan meleg volt a klíma. De olyan régen volt, hogy Homo Sapiens még nem volt. Azt az emberi önteltségre nem lehet fogni. 280 millió éves megkövült fatörzsek tanúskodnak erről, szóval tudományos bizonyíték is van.
Kapcsolódó kérdések:
Már kb. 2 éve tart a hűvös, max. időnként átlag körüli hőmérsékletű idő idehaza és Európa számos térségében. A belátható jövőben esély sem mutatkozik 1-2 napnál tovább tartó kifejezetten meleg időre csakúgy, mint ahogyan az elmúlt 1-2 évben is csak elvétve volt ilyen...
Én eddig úgy gondoltam, hogy a jégkorszakok viszonylag lassan mennek végbe, évszázadok, évezredek alatt fokozatosan hűl le a hőmérséklet, míg bizonyos területeken eléri a 0°C alatti hőmérsékletet, stb. Viszont nemrég láttam az egyik természetfilm csatornán erről egy...
Meddig hűlne le a hőmérséklet? Lenne élőlény aki túl tudná élni?
Ezt a cikket nem rég láttam majd kimentem az udvarra és megdöbbenve láttam, hogy a még pár órával ezelőtt derült égboltot ellepte egy repülő raj és az általuk kibocsátott mérgező anyag amiről a cikkben is szó van. Csináltam is pár képet én is: Egészen eddig...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!