Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért romlik el a tea?

Miért romlik el a tea?

Figyelt kérdés
...mikor az összetevője közül mindegyik sokáig eláll?(citromlé, cukor, víz)
2011. febr. 11. 15:54
 1/9 anonim ***** válasza:
Ha desztillált vízből csinálod, a tea is sokáig eláll.
2011. febr. 11. 16:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:
:O =)
2011. febr. 11. 16:18
 3/9 anonim ***** válasza:
A lefőzött tea a levegő oxigénjének hatására oxidálódik.
2011. febr. 11. 16:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:

Nem a desztvíz a lényeg. Ugyanazért romlik meg, amiért minden megromlik: belemennek a baktériumok és a gombák a levegőből, és elkezdenek benne osztódni. A tömény cukorban és a tömény citromlében nem tudnak osztódni, de a teában már elég híg ahhoz, hogy jól érezzék magukat.

Ha sterilen tartanád az egészet, akkor nem romlana meg talán sosem.


Emellett az oxidáció valóban nem kedvez neki, de nem jelentős probléma a tearomlás során.

2011. febr. 11. 17:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:
Érdekes....köszönöm..=)
2011. febr. 11. 17:39
 6/9 anonim ***** válasza:
48%
A tea nem romolhat el.
2011. febr. 11. 22:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:
Ezt kifejtenéd bővebben? =)
2011. febr. 12. 16:39
 8/9 anonim ***** válasza:

Arra gondolt, hogy nem "EL"-romlik a tea, hanem "MEG"-romlik.

A bacik, amiktől megromlik a tea, tulajdonképpen "oldatok" cukorból, fehérjéből és egyéb anyagokból. Ha kívül náluk töményebb oldat van (tiszta kristálycukor, de az igazából ugye száraz is, ahol a baci nem tud megélni, de tegyük fel, hogy egy csepp víz rácsöppen egy zacskó cukorra), akkor a baciban levő víz kiáramlik a baciból a töményebb cukoroldat felé. Így a baci kiszárad és elpusztul. Ennek ellentéte az, mikor desztillált (azaz tényleg csak H2O-t, és semmiféle oldott anyagokat nem tartalmazó) vízbe teszed a bacit. Ilyenkor is a töményebb oldat felé megy a víz, azaz a baci belsejébe, aki ettől egy idő után "kidurran" (ozmózis jelensége miatt). A lényeg, hogy mikor a teába teszed a cukrot, az felhígul annyira, hogy már nem szárítja ki a bacit, sőt, a baci külön örül nei, hogy ennyi ételt teszel elé.

A citromlé önmagában egy erős sav a bacinak, amiben nem tud megélni, mint ahogy te sem tudnál sokáig élni egy medencényi sósavban. Viszont teaként kihígul az is. Így már nem lesz olyan elviselhetetlenül erős sav, már ne öli meg a bacikat.

2011. febr. 12. 19:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
Értemm..köszönöm.. mindenkinek ment a zöld kezecske ;)
2011. febr. 12. 20:31

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!