Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan hasznosul a növény...

Hogyan hasznosul a növény egészében a fotoszintézis során beépített széndioxid?

Figyelt kérdés
szállítás sejten belül és növényben, keményítő, keményítő mobilizálás
2012. ápr. 21. 18:56
 1/3 anonim ***** válasza:
A széndioxid (CO2) a vízzel cukrot alkot a növényekben.(C6 H12 O6) Az egyszerű cukorból összetett cukrok képződnek, és ha nagyon hosszú szénláncok jönnek létre, és abba különféle egyéb anyagok is beépülnek (pl: nitrogén, foszfor, és sok más) akkor fehérjék jönnek létre. Tehát minden növényi anyag kiinduló vegyülete a széndioxid.
2012. ápr. 21. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 <random> ***** válasza:
A szén-dioxid a fotoszintézis úgynevezett "sötétreakciója" során épül be a ribulóz-difoszfátba, a reakciósor végén pedig egyszerű szőlőcukor lesz belőle. Ez vagy raktározódik (keményítő formájában), vagy a növény felhasználja a saját energiaigényének és szervesanyag-igényének megfelelően. Az anyagcsere ezen része majdnem pontosan ugyanolyan, mint a nem fotoszintetizáló állatoké vagy gombáké. A cukor oxidálódik és lebontódik kisebb részekre, részben aminosavak és zsírok szintetizálódnak belőle, részben pedig (oxigén felvétele mellett) visszaalakul szén-dioxiddá és vízzé. Gondolj csak bele, hogy a növények gyökerei a legritkább esetben jutnak fényhez! Így sok szervükben a növények is ugyanarra az oxidatív anyagcserére kényszerülnek, ami mi szervezetünket is "meghajtja".
2012. ápr. 22. 00:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

Ahogy előttem leírták a CO2-ből fotoszintézis során glükóz lesz, a glükózt felhasználhatja a szervezet saját energiatermelésére: biológiai oxidáció során 38mol ATP-t termel 1 mol glükózból, amit a sejtek közvetlenül felhasználnak: hidrolízissel ATP> ADP+P+30kJ/mol energia ( ez az energia közvetve a napból származik tehát)

Amely növényekben szállítószövet kialakult, ott beszélhetünk háncs-és farészről. A farészben csak víz, a háncsrészben pedig a szerves anyagok, így a glükóz is szállítódik.

Több száz glükózmolekulából jön létre kondenzációval(sokszoros vízkilépés) a keményítő. A keményítő egy poliszacharid, amely később mobilizálható, és könnyen glükózzá alakul. Ezt eszed a rizsszem és a krumpli formájában te is.

Keményítő mobilizálás : több száz alfa- glükóz-->keményítő

2012. ápr. 26. 14:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!