Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fehérjék N-tartalmának bizonyí...

Fehérjék N-tartalmának bizonyítása tömény NaOH-oldattal, melegítéssel és indikátorpapírral (? )

Figyelt kérdés

Sziasztok kéne egy kis segítség, mivel nem értem ezt a kísérletet.

A kémcsőben lévő túróra öntsön tömény nátrium-hidroxid oldatot, enyhe melegítés után egy jellegzetes szagú gáz keletkezik, mely nedves indikátor papírral lúgos kémhatást jelez. Mi lehet a keletkező gáz? Magyarázza meg a lejátszódó folyamatot.



2012. jún. 15. 13:29
 1/2 anonim ***** válasza:
Fehérjék roncsolása során NaOH-oldattal NH3 (ammónia) gáz szabadul fel. Reakció egyenletet nem tudok felírni, mert elég komplex vegyületek a fehérjék. Ennek az ammóniának viszont igen kellemetlen szaga van, ezt érezheted. Ha pedig nedves indikátor papírt tartasz a kémcső fölé, az indikátor jelzi az ammónia kémhatását, ami ugye lúgos, a következő egyensúlyi folyamat miatt: NH3 + H2O <=> NH4+ + OH-. A keletkező hidroxid-ionok okozzák a lúgos kémhatást. (Fenolftaleinnel átitatott papírral is elvégezhető, ott a lúgos kémhatást a lila szín jelzi.
2012. jún. 15. 20:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen :)
2012. jún. 16. 17:15

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!