Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Melyik tulajdonsága emelte ki...

Melyik tulajdonsága emelte ki az embert elsőként az állatvilágból. Az erkölcs a spiritualitás, vagy a technika használata? És hogyan történhetett/kezdődhetett az átmenet?

Figyelt kérdés

Első kérdésre azt a választ hogy egyszerre együtt nem tudom elfogadni, mert az nem válasz.

Második kérdésre várnám az indoklást konkrét példán keresztül megadni.2012. jún. 18. 19:26
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Az embert semmi sem emelte ki az állatvilágból. Még mindig a szerves része és nem kevésbé, mint a történelemben bármikor. A kivételezett helyzetét, miszerint minden más fajnál hatékonyabban képes igényeihez alakítani környezetét, viszont a beszéd és az absztrakciós képesség teremtette meg.
2012. jún. 18. 19:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
74%
Állítólag az a genetikai elváltozás, melynek során a torok úgy alakult át, hogy abban a nyelvüml töve és a hangképző szervek másként helyezkednek el, mint korábban, és ez lehetővé tette a beszédet. A beszéd folytán viszont gondolatokat tudtunk egymással közölni.
2012. jún. 18. 20:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
53%

A beszédnek nem sok köze van a hangképzéshez. Ha valakiben megvan az igény a beszédre, akkor gurgulázva vagy épp tapsolva is kommunikálhat.


A legfontosabb jellegzetesség valójában amit az egyik előző válaszoló is említett, az absztrakciós képesség, vagyis az a képesség, hogy mémeket kezeljen az agyunk, a gondolatainkat meg tudjuk fogalmazni, továbbadni, mindezt a "jön az oroszlán = 5 füttyentés" mélységén túl. Ez utóbbira sok állat képes egyébként.


Valószínűleg az agy két féltekéjénak funkcionális megosztása is szükséges lépés volt ezen az úton.

2012. jún. 18. 20:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
36%

A beszédnek nincs köze a hangképzésnek? Hülyeség!

Próbálj meg beszélni hangképzés nélkül. Jelbeszédet lehet, de a szavakat, melyek gondolatokat továbbítanak, nehezen fogsz hangképzés nélkül továbbítani akárkinek.

2012. jún. 18. 21:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:

". Jelbeszédet lehet, de a szavakat, melyek gondolatokat továbbítanak, nehezen fogsz hangképzés nélkül továbbítani akárkinek."

Jeleszéddel pontosan ugyan olyan komplex gondolatok közvetíthetők, mint beszéddel.


Valószínűleg, ahány szakértőt megkérdezel, annyi féle választ fogsz kapni: ha nyelvtudós szerint a beszéd, kognitív tudós szerint az absztrakció, a pszichológus szerint az önkép megjelenése, ezoterikusok szerint a spiritualitás.


És miért nem válasz, hogy egyszerre mind? (persze szerintem nem ezek, de ez mellékes.) Szerintem több különböző képesség egyszerre, egymásra is visszahatva járult hozzá a szelekciós előnyhöz.

2012. jún. 19. 03:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:

A legkevesebb fonémájú mai nyelv összesen 10 fonémából áll (magyarban ez 39). LÉtezik nyelv 100 föötti fonémakészlettel, tehát a hangképző szerveink legalább 100 különböző hang előállítására képesek.


Egy fejletlen hangképző szervű faj, ha már 10 különböző hangot ki bír adni, akkor tehát képes nyelvet létrehozni, nem kell, hogy olyan bonyolult hangképző szervrendszere legyen, mint a mienk, hiszen tizedével is lehet beszélni. Megkockáztatom, hogy tán még egy kutya is ki bír adni 10 különböző hangot (a csimpánzokról meg kérdezzük meg Jane Goodallt), tehát nem a hangképző szervek fejlődése tette lehetővé a beszédet megát.

2012. jún. 19. 10:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 Tom Benko ***** válasza:

Semelyik. Az ember mind a mai napig az állatvilág része. Az egyetlen, amiben az ember (jelen tudásunk szerint) egyedi, az a nagyfokú absztrakciós készség.

(Magánvéleményem szerint pedig az embert aszerint lehet leginkább megkülönböztetni más állatoktól, hogy milyen mértékben képes időben nagy távolságra tervezni. Más állatoknál nem nagyon hallottam olyanról, hogy a rövidtávú pozitívumot a rövidtávú negatívummal felcserélné, csak mert utóbbi eredménye később nagyobb pozitívum lenne.)

2012. jún. 19. 14:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:

Az állatokat mi emelte ki a növényvilágból?

Semmi. Nem emelkedtek ki ők sem - hanem más utat jártak be.

Az élővilágban vannak a többinél sikeresebb élőlények - de azért ez nem mindig egyértelmű helyzet. Mi alapján sikeresebb? Elterjedtség? Hatása a környezetére? Össztömeg?

Ebből mi csak a másodikban vezetünk.

Az embert biztos, hogy az esze tette azzá, ami ma - és a beszéd - de ez egy nagyon hosszú folyamat és nem az emberrel kezdődött. És természetesen nem egy dolog hatása volt, hanem sok dolog (agy, beszéd, kéz->technika, stb) hatott egymásra és erősítette egymás hatását.


Itt írják, hogy 10 hangból fel lehet építeni egy nyelvet: hogyne - ha már megvan hozzá a 2 kg-os agyad és 100000 év tudása.

A majmok 14 hangot használnak, fel is építettek egynéhány nyelvet - de azért maguktól nem igazán fognak ebben fejlődni az elkövetkező néhány millió évben.

Az emberi agy fenntartása akkora áldozatokat követel, hogy egyszerűen nem éri meg a legtöbb állatnak.

2012. jún. 19. 15:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim válasza:

és, hogy az irodalomból is merítsünk:


Mint mindenki, Harry is azt hiszi, hogy tudja mi az ember, holott fogalma sincs róla, igaz ugyan, hogy álmában és hasonló, nehezen ellenőrizhető tudatállapotban megsejti. Bárcsak ne feledné el sejtelmeit, bár csak megerősödnének! Az ember ugyanis nem valamiféle szilárd és tartós képződmény, (bölcsei sejtelmeinek ellenére az antik világ táplálta ezt az eszményt), sokkal inkább kísérlet és átmenet, keskeny, veszélyes híd természet és szellem között.

2012. jún. 19. 16:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 A kérdező kommentje:

Leginkább kőkemény evolucionista válaszra lennék kíváncsi, ami a mai hivatalosan elfogadott tudományos válasz, és konkrét példára hogy hogyan kell ezt elképzelni. Azt a pillanatot amikor az állatból ember lett.

(a legközelebbi határmezsgye eseményei)

2012. jún. 20. 21:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!