Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért exoterm változás az...

Miért exoterm változás az égés? A cukor égetése akkor miért endoterm változás?

Figyelt kérdés
Egyszerű és érthető választ szeretnék kapni! Köszi :)

2012. okt. 14. 14:54
 1/6 anonim válasza:
50%
Tudtommal nem minden égés exoterm pl O2 + N2 - NO Gondolom ahhoz hogy karamelizálodjon a cukor hőt kell felvennie amit a környezettől vesz el.
2012. okt. 14. 15:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Egyszerű. Ha a fát melegíted fel valami gyújtóforrással, és rövid idő múlva elveszed mellőle a lángot, akkor a fa folytatja magától az égést és termeli a hőt. Mivelhogy hőtermelő folyamat az égése, ezért exoterm. A legtöbb anyag égése ilyen, ezért különféle anyagok elégetésével hőt nyerhetünk és felhasználhatjuk a mindennapi életben (pl. főzés).

Ezzel szemben a cukor mellé odateszed a lángot, akkor az elfolyósodik, megbarnul, viszont a láng eltávolítása után nem folytatja az égést, hanem abbamarad a reakció. Szüksége van valamilyen energiára ahhoz, hogy végbetudjon menni a reakció. Mivel energiaszükséges folyamat a cukor karamellizálása (kémiai nyelven: hőbomlása), ezért endoterm folyamat.

2012. okt. 14. 15:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim válasza:

egyszerű és érthető válasz:exoterm az a folyamat amelyiknél meleg a hőmérséklet,endoterm az a folyamat amelyiknél hideg

az igaz hogy minden égés exoterm

2012. okt. 14. 20:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim válasza:
A cukor ÉGÉSE exoterm, de a karamellizálódása endoterm.
2014. márc. 6. 18:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

A kérdés egy picit bonyolultabb.

Az égés maga általában exoterm, ha tisztán a kémiai lépést nézzük.

De, ha az egész folyamatot nézzük akkor ez változhat.

pl., ha vizes leveleket égetünk ősszel. Ha a tűzre egyszerre sok nedves levelet teszünk, akkor kialszik a tűz. Ilyenkor már az egész folyamat energiamérlegét kell nézni. A szumma égéshőből kell levonni a szumma párolgáshőt.


( a cukor égése szerintem is exoterm)

2014. márc. 6. 21:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Hűha, elég komoly fogalomzavar kezd itt kialakulni, szeretnék tisztázni pár dolgot.


Az égés azért exoterm, mert a folyamat során víz és szén-dioxid keletkezik. Ezek nagyon stabil molekulák, azaz alacsony az energiaszintjük. A cukrok viszonylag bonyolult molekulák, sok bennük a C-H kötés, aminek sokkal nagyobb az energiaszintjük. Az égés során épp ez a többletenergia szabadul fel, mert az égéstermékeknek közel sincs ekkor energiaszintje.


A cukor égése pedig egyértelműen exoterm. Hiszen éppen ez történik a szervezetben is. Megesszük a cukrokat, amiből a szervezet a belélegzett oxigén segítségével szén-dioxidot állít elő, amit kilélegzünk (ez is égésnek mondható, bár a sejtekben nyilván nem ég a tűz, attól ez még égés. A magyar nyelv is használja ezt a kifejezést, pl. "égjen a zsír!") Tehát visszatérve, a cukor égése közben felszabadul a fenn említett többletenergia. Ez tart életben bennünket. Ha a cukor égése endoterm lenne, akkor az evés nem energiát szolgáltatna nekünk, hanem még nekünk kéne dolgozni hogy el tudjuk égetni.

2014. márc. 7. 00:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!