Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Elképzelhető, hogy a Coruscant...

Elképzelhető, hogy a Coruscant a valóságban is megvalósul majd, és a Föld is egyetlen hatalmas város lesz?

Figyelt kérdés
A Coruscant a neve a STAR WARS-ban a Galaxis központi bolygójának. Elképzelhető szerintetek, hogy a Földön is majd mindent el fognak borítani az épületek, és több ezer év múlva a mi bolygónk felszínén is egyetlen hatalmas város fog terjeszkedni, és még az óceánokat is lecsapolják, hogy beboríthassa a felszínt kilométeres felhőkarcolókból álló gigapolisz?

2013. febr. 5. 21:01
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Hogy egy város, vagy több ország, végül is egyre megy, ez igazgatási szempontból érdekes csak. A klíma, emberek, élővilág... nyilván nem tud egységes lenni csak azért, mert valaki ezt akarja mondjuk.


A vizet nem fogják "lecsapolni", mivel az az élet feltétele.

2013. febr. 5. 21:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 A kérdező kommentje:
persze ezt a dolgot úgy értem, hogy addigra a társadalmi viszonyok annyira megváltozhatnak, több ezer év alatt, hogy egységes igazgatás lesz az egész bolygón. A star wars-ban meg a főbolygón az óceánokat lecsapolták, és a felszín alatti gigászi víztározókba vezették őket, sótlanították, és ezzel látják el a sok száz milliárdos népességet...
2013. febr. 5. 21:19
 3/14 anonim ***** válasza:

Én is imádom a Star Wars-t, de az egy mese.

Nem fogják lecsapolni a vizeket (az viszont nem kizárt, hogy "szigetszerűen" felé építenek!), mint ahogy fénykarddal sem fogunk hadonászni, és puszta akarattal ezer év múlva sem fogunk tudni tárgyakat mozgatni.

2013. febr. 5. 22:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:

"Elképzelhető szerintetek, hogy a Földön is majd mindent el fognak borítani az épületek,"


Nem. Több okból sem.


1. Mi állítaná akkor elő a levegőt?


2. Az embereknek nem céljuk, hogy betondzsungelben éljenek. Ha megfigyeled, minél gazdagabb általában az ember, annál inkább zöldövezetben lakik. A külvárosok, ahol növényzet van és nem betondzsumbuj, mindig a gazdagabb részek. Mit csinál egy politikus, ha meggazdagszik? Vesz vidéki birtokot, meg telket a Balaton partján. Hol élnek a nagyon gazdagok? Trópusi szigeteken, Comói-tó partján, olyan helyeken, ahol gyönyörű a táj. Az ember a természetben érzi jól magát, nem irtja ki, mert mégiscsak arra van igénye. A növényzet, a zöld az, ami jól esik az emberi szemnek. A beton szükséges rossz, a nagyvárosok általában egészségtelenek, és a tehetősebb rétegek minél több időt töltenek természetközelben."és még az óceánokat is lecsapolják,"


Hogy? A Földön található vízmennyiség állandó, nem lehet eltüntetni. Nem tud elszökni a légkörből. Nincs hova "lecsapolni", hova tennéd pl. a Csendes-óceán vizét? Lecsapolni mocsarakat lehet, amikor MEGVÁLTOZTATJUK a víz folyásirányát, hogy egy adott terület kiszáradjon. De el nem tűnik a víz.

2013. febr. 6. 00:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Az óceánok lecsapolása alatt gondolom azt érti, hogy ásunk majd egy bazinagy lyukat, amibe beleeresztjük a vizüket, a lyukból kihordott földet meg felhasználjuk építőanyagként. Az a rengeteg oxigén amit jelenleg a növényzet termel, az kiváltható sokmindennel: ott lapul a mészkövekben, az óceánokban, a különböző fémoxidokban, stb. Az ezekből történő kinyerése ma még nem túl gazdaságos, de az élettér szűkülése és új technológiák kiagyalása segíthet ezen a problémán. Pl. lehet hogy lesznek olyan jó minőségű képernyőink, amelyekből a lakás falát építve - látszólag - akárhol lehetünk: egyik pillanatban még a Bahamákon, a másik pillanatban a Déli-sarkon, a következőben pedig akár az űrben vagy egy víz alatti fantáziavilágban. Az informatikai rendszerünk és technológiánk már ma is lehetővé teszi, hogy egy traktort úgy vezessünk a szobánkból, mintha benne ülnénk, vagy egy házat úgy építsünk fel hogy ott sem vagyunk. Igaz, hogy ma még ezek nem olcsó mulatságok, de szinte minden találmány először drága volt, aztán egyre szélesebb körben vált elterjedté.


Senki nem tudja megjósolni a jövőt, legfeljebb vak tyúk is talál szemet alapon. Bármi lehet, és az ellenkezője is. Szerintem nem zárhatjuk ki egy ilyen világ létrejöttét, mint amit a kérdező vázolt, még ha most nagyon futurisztikusnak is tűnik.

2013. febr. 6. 02:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 hollófernyiges ***** válasza:
Egy várost nagyon nagy terület tart el, ahonnan a oxigént kapja és a szennyezett levegőt viszi, ahonnan ételt és tiszta vizet kap és a szemetet meg szennyvizet üríti, ahonnan energiát kap és hulladékhőt elvezeti. Van amit meg lehetne oldani városon belül (szennyvízfeldolgozás), van amit nem (hulladékenergia).
2013. febr. 6. 08:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 vixmajor válasza:
100%

A Földön soha nem lehetne megépíteni Coruscantot, azon egyszerű tény miatt, hogy az óceánok a Föld felszínéből 361 millió km² -t fednek le, ez az összterület 70,8%-a és területeinek több mint a fele 3000 méternél mélyebb. Ezen adatok ismeretében elképzelhetetlen az óceánok lecsapolása, mert nincs hova lecsapolni.

Viszont ha azt vesszük, hogy Coruscant, és nagyjából a Galaktikus Birodalom (vagy Köztársaság) nem George Lucas találmánya, hanem eléggé megközelíti Asimov Galaktikus Birodalmát, akkor Coruscant tulajdonképpen Trantor másolata. Trantor szintén ecumenopolis (egy egész bolygónyi város) viszont földalatti berendezkedéssel. Tulajdonképpen az időjárásszabályozás a legnehezebben megoldható probléma az életfeltételek fenntartása érdekében. Ezt a Trantoron úgy érik el, hogy földalatti mesterséges élőtereket hoznak létre, míg a felszín feletti kegyetlen időjárási viszonyokat a veszélyességi szint alá szabályozzák de nem tovább (kivétel ez alól a Császári Palota körzete, ami a felszínen van, és ahol mindíg kellemes időjárási viszonyokat teremtenek). A másik érdekessége, hogy az ilyen városbolygó nem önellátó, tehát élelem, levegő, víz, nyersanyagok szempontjából egy rakás külső bolygótól függ. Tulajdonképpen az egész egy nagy közigazgatási központ, egy főváros, amit az általa irányított és igazgatott tartományok tartanak el. Ennek modelljét a jelenlegi civilizációnk is követi – lásdd nagy népsűrűségű metropolisok, amiket kis népsűrűségű de hatalmas területen fekvő farmok, erdők, tartanak el.

Tehát a megfelelő technikai fejlettséggel és rengeteg más bolygó kolonizálásával megoldható lenne egy bolygónyi város létrehozása, csak szerintem ez egy olyan bolygó kéne legyen, aminek a felületét lényegesen kevesebb víz borítja mint a Földét.

2013. febr. 6. 10:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 Wadmalac ***** válasza:

Asimov szerint igen. Lásd Alapítvány sorozat. :)


Mindenesetre egy bolygónyi város ellátásához nagy valószínűséggel a helyben előállított élelmiszer és oxigén kevés lenne, az ilyen bolygó elég durva importra szorulna ezekből. Tehát alapfeltétel lenne egy-két másik mezőgazdasági és ipari bolygó, aki a szükségletet meg exportálja.

2013. febr. 6. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 Wadmalac ***** válasza:
#7: ehinnye! Jó volt a szinkron. :DDDDDD
2013. febr. 6. 10:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:

Több lehetőség is van az óceánok vizének "lecsapolására". Egyrészt le lehet vezetni a Föld mélyébe, ahonnan aztán "magától visszajön" forróvízként. Ezt aztán lehetőségünk van lokális (akár háztartásbeli méretű) erőművek működtetésére, fűtésre, vagy hasonlókra felhasználni. A fáradt vizet pedig lehet pl. város vagy csatornatisztításra használni, vagy ivóvizet nyerni belőle víztisztító berendezésekkel.


Másik lehetőség az elektromossággal történő vízbontás során alkotóelemeire szedni. A hidrogént felhasználhatjuk fúziós erőművek üzemeltetésére, az oxigénnel pedig elláthatjuk a lakosságot (növények hiányában). Ez persze hosszabb távon vízutánpótlást igényel majd, de ha egy bolygónyi várost képesek leszünk fenntartani, akkor már valószínűleg nem lesz gond a Naprendszer más égitestjeiről idehordani a kellő mennyiségű vizet utánpótlásként.

Fúziós erőműveinkből nyert energiával pedig bonthatjuk a vizet, elláthatjuk a lakosságot és ipart, és akár a klíma szabályozására is találhatunk megoldást, tehát nem feltétlenül kényszerülnénk a föld alá.

2013. febr. 6. 10:57
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!