A Drake-formulának van valahol egy precíz matematika bevezetése? Mert egy csomó dolgot nem értek benne az eloszlásokkal kapcsolatban, amiknek esetleg nincs is átlaguk.

válasza:A Drake-formula nyersen önmagában precíz matematika, csak éppen a paraméterek olyanok, hogy halvány lila gőzünk nincs a valóságot leíró pontos értékekről.
A matematika ennél a képletnél már megtette, amire képes volt. A többi része természettudomány, de legtöbbször még az sem, csak puszta spekuláció.

válasza:

válasza:Azért abban szerintem megegyezhetünk, hogy a technikai civilizáció mindenképpen egy _megfelelő_ csillag (értsd: pl. lehetőleg nem O-B csillag) lakható zónáján belül keringő, _megfelelő_ (értsd: van víz pl.) bolygójához kötött. De ha még kicsit bele is megyünk a sci-fi-be, és azt mondjuk (tőlem mondhatjuk, nem értek a biológiához), hogy teszem azt nem C, hanem Si alapú életet feltételezünk, azt gondolom, a bolygó elegendhetetlen. Mert ugye a Drake-formula a technikai civilizációk számával foglalkozik, nem PAH molekulákkal csillagközi felhőkben, pl (tudom, tudom, sarkítottam direkt).
A kérdésedet értem, de továbbra is azt gondolom, hogy nem fogsz ilyen matematikai levezetést találni, ugyanis a képlet célja tudtommal annyi, hogy összefoglalja azokat a területeket, amiket a SETI érint. Azt pedig senki nem mondja (legalábbis remélem), hogy ha összeszorzod a jobb oldalt, kijön, hogy 42, és mindenki boldog :). Az egyes ismeretleneket külön-külön kutatja több, nem is feltétlenül fizikával-csillagászattal kapcsolatos tudományterület, de globálisan nem gondolom, hogy sok kutatás vizsgálja a kérdést az utóbbi időben.
Egyébként, esetleg itt kutakodj cikkek után a témában: [link]
Ha találsz valamit, ami cáfolja az állításaimat, szívesen megnézném, mert most már én is kíváncsi vagyok :).
Kapcsolódó kérdések:
Fizika órára kellene. Ha tudjátok lágyszi irjátok már meg, nagyon kéne az 5-ös amit lehet kapni érte!!!
Azaz van-e olyan (a,b,c) hármas, hogy c=\overline{ab), és abc=\sum_{i=0}^{min(a,b)-1}max{a,b)10^i? Plusz kikötés lehet még, hogy a, b és c is prím, de általánosíthatunk is, nem muszáj prímnek lenniük, sőt, akár tetszőleges számrendszerben is kereshetünk...
1) Egy háromszög egyik szöge a másiknál 20 fokkal kisebb, a harmadik oldal háromszorosánál pedig 10 fokkal nagyobb. Szögei? 2) Egy cipő árát 12%-kal emelik majd egy akció miatt 40%-al csökkentik. Most 12096 ft-ba kerül. Eredeti ár? 3) Egy táska árát 20%-kal...
Sziasztok! Kérlek szépen, vezessétek le ezt a feladatot. Nagyon hálás lennék :) Előre is köszönöm szépen. Adja meg azt a legnagyobb szorzatot, melynek tényezői pozitív egész számok, valamint a tényezők összege 3n+1, ahol n pozitív egész.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!