Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen kristályosítás tudok...

Ostrom100 kérdése:

Milyen kristályosítás tudok otthon elvégezni?

Figyelt kérdés
Az a kérdésem hogy aki tud jó kristályosítási módszereket az kérlek írja le.

2013. okt. 17. 15:00
 1/7 szpeti1991 ***** válasza:
Vízbe rakj cukrot, jó sokat oldj fel, majd rakj bele madzagot vagy fogpiszkálót, ezek után hagyd a vizet elpárologni, ekkor cukor kristályok válnak ki a madzagra vagy fogpiszkálóra. Elvileg sóval is működik.
2013. okt. 17. 15:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
Fel kell melegíteni a vizet?
2013. okt. 17. 20:39
 3/7 szpeti1991 ***** válasza:

Nem, de amiatt célszerű lehet, hogy a sok cukor, amit belekanalazol, az könnyebben feloldódik. Célszerű már-már telített oldatot csinálni, tehát tényleg addig pakolni bele a cukrot, ameddig csak fel tudod oldani. Annál szebb lesz az eredmény.

Hogy utána miként párologtatod el a vizet, az már ízlés kérdése. Ha melegítéssel csinálod, akkor kevesebb ideje van szép kristályokat létrehozni. Ezért én azt javaslom, hogy a cukoroldatot csak rakd le egy kényelmes helyre, ahol nem nagyon mozgatják, és hagyd, hogy a víz idővel elpárologjon belőle.

Könnyítheted a kristályosodás folyamatát azzal, ha a pálcikát, amit beleraksz, előtte bevizezed, cukorba mártod, csak annyira, hogy kicsit cukros legyen a vége, ezzel megkönnyíted, hogy a cukor kristályok oda váljanak ki.

Megbolondíthatod a dolgot azzal, hogy a cukorral oldott vízbe raksz színezőanyagot (pl. szörpöt), elvileg így színes kristályok képződhetnek, de ezt még nem próbáltam.

Ezen a lapon olvashatsz is róla:

[link]

2013. okt. 17. 21:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

Igen, sóval is működik.

Jó sok sót kell feloldani vízben, és amikor a víz elpárolog, szép "kocka" kristályokat kapsz.

2013. okt. 17. 21:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:

Na mos előveszem az oldékonysági táblázatot, és kinézek néhány beszerezhető anyagot. Az adatok 100 g vízben való oldásra vonatkoznak.

Ca(CH3CO2)2 _ _ kalcium-acetát _ _ 30,4 g 0°C _ 22.9 g 100°C

CuSO4*5H2O _ _ réz-szulfát _ _ _ _24,3 g -"- _ 205 g -"- _ kék-kő

FeSO4*7H2O _ _ vas(II)-szulfát _ _15,65 g _ _ _ 149 g 50°C _ vasgálic

KAl(SO4)2*12H2O kálium-alumínium-s.11,4 g 20°C _ ? _ _ _ _ _ timsó

KNO3 _ _ _ _ _ _ kálium-nitrát _ _ _13,3 g 0°C _ _274 g 100°C _ salétromsó

MgSO4*7H2O _ _ _ magnézium-szulfát _19,26 g -"- _ 178,40 g _ _ keserűsó

NH4Cl _ _ _ _ _ _ammónium-klorid _ _29,4 g 0°C _ _77,3 g 100°C _ szalamiáksó

NaCl _ _ _ _ nátrium-klorid _ _ _35,7 g -"- _ _39,8 g -"- _ _konyhasó


Amelyik anyag hideg, és meleg oldékonysága között nagy különbség van ott célszerű melegen telített oldatot csinálni, és lassan hűlni hagyni.

A másik módszer a bepárlás. A kettőt lehet kombinálni is.

2013. okt. 18. 00:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a Válaszokat :)
2013. okt. 18. 16:28
 7/7 A kérdező kommentje:
Még annyi hogy milyen színezőanyagokat lehet használni hozzájuk?
2013. okt. 20. 17:06

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!