400 cm3,10 tömegszázalékos,1,1 g/cm3 sűrűségű NaOH oldatot elektrolizálunk grafit elektródok között. Hány tömegszázalékos az oldat az elektrolízis után, ha az anódon 61,25 dm3 st. állapotú gáz képződik az elektrolízis során?

válasza:Szerintem nem lehetséges, valamelyik adat rossz.
400 cm3,10 tömegszázalékos,1,1 g/cm3 sűrűségű NaOH oldat:
Tehát 400*1,1=440g , 10%-os: 44g NaOH az 40 molsúllyal:
44/40=1,1 mol ;
ebből keletkezik 61,25/24,5=2,5 mol gáz

válasza:Vízbontás történik, melynek bruttó egyenlete:
2H2O----->2H2 + O2
Ehhez 4 F kell.
61,25 dm^3 gáz--->2,5 mol
Ha 3mol keletk.-->2mol vízből,
akkor 2,5mol----->x.
x=(2,5/3)*2=~1,67mol Innét remélem megy.
Kapcsolódó kérdések:
Mekkora volt az áramerősség, ha az elektrolízis 30 percig tartott? Sehogy se jön ki a kívánt eredmény.
Vízmentes KOH pikkelyeket beraktam egy cserépbe,PB gázas palackkal megolvasztottam,majd beleraktam a két elektródot,de valami nem jó. 12V-on dolgozik a gép,de az anódnál egy tömény hipermangán oldatra hasonlító, lila-fekete közötti színű anyag vált ki,ami kihűlve...
A feladat a következőképpen szól: 360 gramm ZnCl2 oldatot 0,4 Amperrel 14,75 óráig elektrolizáljuk indiferrens elektródok között. Hány tömeg%-os volt a kiindulási oldat, ha az oldott anyag tömeg%-a az elektrolízis során a felére csökkent? Egy napja küzdök...
A hidrogén normálisan termelődik, de a másik elektródnál nem buborékozik az oxigén, hanem kékes-zöld füst szerű anyag képződik, ami lassan száll lefelé. Az elektród elveszti a fényességét, "bemattul".
Ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim: Az elektrolízishez a NaCl-t meg kell olvasztani.Az olvadáspontot lecsökkentjük úgy,hogy kalcium-kloriddal keverjük össze. Milyen arányban? Összekeverjük,majd felolvasztjuk. Hány °C-on olvad? Beleengedjük a drótokat,és...
Sok NaCl-t feloldottam egy kis vízben, a telített oldatomba, ha grafitot teszek (a ceruzából hámoztam ki:D) akkor történik valami? Esetleg kiválhat valami a grafiton? (Tudom, hogy a grafit semmiben nem oldódik.) És a galvánelemek, hogy termelnek elektormosságot?...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!