Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A burgonya csírázását a...

A burgonya csírázását a fényen kívül mi befolyásolja még jelentős mértékben?

Figyelt kérdés

Évről-évre egyre gyorsabban és intenzívebben csíráznak a mozgó árusoktól vett burgonyáink a pincében.


Tudom a fény... Nem, nagyon ritkán jut be fény, csak ha lemegyünk és nyitva az ajtó. Ugyanúgy tároljuk, mint az elmúlt több évtizedben.


Mi lehet a baj?

Rossz fajtát termesztenek, ami nem áll el sokáig? Vagy a hosszú őszök és rövid+enyhe telek hatása ez? vagy mi? És mit tehetnék ellene?


Idén már kétszer szedtem le a csírákat. Ezzel az a baj, hogy ahol leszedem, ott újranő de több kinövéssel, vastagodik a csíra.


Ellenszer? Illetve praktika?

És az ok tudományosabb magyarázata is jöhet!



2013. dec. 6. 12:20
 1/7 Wadmalac ***** válasza:
100%
Szerintem újabb nemesített, gyorsabb fejlődésű fajták kerültek forgalomba. A gyorsabban fejlődő, hamarabb "termőre forduló" fajtáknak biztosan a csírázása is gyorsabb.
2013. dec. 6. 12:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:

Erről jut eszembe! Más is tapasztal ilyet, mint én? Szóval tömegjelenség lenne vagy sem?

(Értelemszerűen nem a saját termesztésű krumplira gondolok, hanem az utcán vagy autókból árult zsákos krumplikra.)

2013. dec. 6. 12:50
 3/7 Platypus ***** válasza:
100%
Ha almát is tárolsz a pincében, akkor sokkal intenzívebben fog csírázni a krumpli. Az alma etilént termel, ami a csírázást serkentő hormon. A páratartalom is sokban befolyásolja. A fény annyira nem, sötétben legfeljebb sárga csírát hoz, fényben meg zöldet.
2013. dec. 6. 13:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:

Páratartalom hogyan? Melyik a jó neki, a párátlan, ugye?

Legalábbis mivel régebben szárazabb volt a pincénk, azért gondolom?!

Hoppá, alma nem szokott lent lenni, de tavaly és idén mégis levittem 1-1 ládányit. Kb. 4 méterre van a krumplitól. Bántja a krumplit tényleg?

2013. dec. 6. 13:35
 5/7 A kérdező kommentje:
De mivel aktívan rohad el az alma, hamarosan felszámolom azt...
2013. dec. 6. 13:36
 6/7 Wadmalac ***** válasza:
Jah, hát ha almával tuningolod, akkor nem csoda. Én azzal csinálok piros paradicsomot a zöldből. :D
2013. dec. 6. 13:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

Elsősorban a hőmérséklet és a páratartalom.

De jelentős hatása van a fajtának, és a burgonya egészségi állapotának, és a fénynek is.

A fény: a csíra vastagságát, erejét, egészségét meghatározza.

Az étkezési burgonya ideális tárolási hőmérséklete kb 1-5 °C - a pincékben általában jóval több van, és

emiatt erős a csírázás.

A páratartalmat is - ha lehet - ajánlott nem túl magas szinten tartani.

Bár, ha túl száraz, az a B fonnyadásához vezet - ahogyan a csírátlanítás elmulasztása is.

2013. dec. 6. 13:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!