Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Biológia házidolgozatnak...

Biológia házidolgozatnak megfelel ez a kísérlet?

Figyelt kérdés
Azonos töménységű cukoroldatokat készítek és más-más fajta élesztőket tenyésztek bennük. Ha a feltételek azonosak, akkor az egyes fajták cukorbontása vizsgálható lenne? Megmagyarázhatnám bizonyos élesztőfajták tűrőképességével? Szerintetek hogy lenne a kísérlet kivitelezhető, érdemes megcsinálni? Előre köszönöm a válaszokat!

2014. márc. 10. 19:29
 1/2 fGhw39-84th ***** válasza:

Szerintem jó és érdekes a probléma felvetés, de van néhány kérdés/komment:

1) És hogyan fogod megállapítani, hogy mennyi cukrot bontott el az élesztő? (refraktométerrel lehet mérni cukor fogyást, vagy esetleg must fokolóval) De mindenképpen kell csinálni egy kalibráló sort ismert mennyiségű cukor oldatokkal.

2) Honnan tudod, hogy mikor kell megnézni? (kell csinálni egy pilot kísérletet, amikor bizonyos időnként megnézed, hogy mennyi cukrot bontott el, és ez lesz a vizsgálati időpont)

3) A megfigyelt különbségeket tűrőképességgel csak akkor lehet magyarázni, ha valamilyen változómentén felderíted a tűrőképességet. (T, pH, cukor koncentráció)

4) Honnan szerzel különböző fajú élesztőket?

2014. márc. 10. 20:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 A kérdező kommentje:

Szia! Ezeken én is gondolkoztam, köszönöm hozzá a tippeket! :)

Az élesztőfajták (talán) megoldhatók, találtam olyan oldalakat, ahonnan lehet vàsárolni. (Más kérdés, hogy ez a kísérlet megéri-e érte a tortúrát.) Mindenesetre megkérdezem a biológiatanáromat is, hogy mit gondol. Köszi!

2014. márc. 10. 21:34

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!