Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha eltűnne a nap egyik pillana...

Ha eltűnne a nap egyik pillanatról a másikra akkor a fénye (nem léte) érne ide hamarabb, vagy a vonzásának megszűnését éreznénk hamarabb?

Figyelt kérdés
2014. nov. 20. 11:14
 1/6 Wadmalac ***** válasza:
100%

A kérdés jó.

A mai tudásunk szerint a gravitációs hatás is fénysebességgel terjed, tehát papírforma szerint a két hatás egyszerre jelentkezne.

Ez azért még nem teljesen lezárt téma a tudomány szempontjából sem. Én próbáltam keresgélni régebben dokumentált vizsgálatokat, eredményeket a gravitációs hullámok terjedési sebességével kapcsolatban, de eddig nem találtam, mindenhol csak azt, hogy ELVILEG fénysebesség.

2014. nov. 20. 11:36
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudjuk. Egyelőre csak teóriák vannak a gravitációról, pont ezért akarták a detektort megépíteni Magyarországon (bár nem tudom, végül mi lett vele) amivel a gravitációs hullámokat lehetne érzékelni (már ha léteznek).
2014. nov. 20. 11:38
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy tudom folyamatban van ilyen észlelőhely kialakítása, de ez ugye nem egyszerű feladat. Távol kell tenni az érzékelőt minden mozgó objektumtól, mert a legkisebb rezgések is zavarhatják az érzékelőt, így a szeizmikus aktivitás is. Az pedig fals eredményt adna. Éppen ezért, ha jól tudom, akkor egy nemzeti park barlangjában készül ez a projekt. Többet én se tudok hozzászólni, mint a többiek. Elvileg a fénynél gyorsabban biztosan nem érne ide a hatás.
2014. nov. 20. 11:46
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Gyenge tér közelítésben a gravitációs hullámokat kis perturbációja ként kelezik a Minkowski metrikának és ez a linearizált Einstein egyenletet leegyszerűsíti egy hullámegyenleté, ennek tesz eleget a gravi hullám. Ebben az egyenletben benne van egy c sebessége a hullámnak. Azt hogy az elektromágneses jelenségek eleget tesznek egy hullámegyenletnek pedig a Maxwell egyenletekből lehet megkapni egy kis átalakítással és abban is benne van egy c sebessége a hullámnak. A kettő jelenlegi tudásunk szerint azonos (VÁKUUMBAN).

[link]

2014. nov. 20. 11:52
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Furcsa a gondolat, hogy egy nem létező valami hatást gyakorolhat(még egy ideig) :S

2014. nov. 23. 13:23
 6/6 anonim ***** válasza:

Pedig igenis létezik, a tér görbült és ezen haladnak az égitestek (geodetikusokon), és ha ez a görbültség megszűnne az c sebességgel terjedne, ugyanis a zavar (a gravitációs hullám) is c sebességgel terjedne.

2 dimenzióban valahogy így lehet elképzelni, de persze ennél bonyolultabb dolgokról van szó az ált rel-ben.

www.youtube.com/watch?v=LoaOHvy5AcA

www.youtube.com/watch?v=MTY1Kje0yLg

[link]

[link]

hasznos lehet egy ilyen előadást meghallgatnod:

www.youtube.com/watch?v=NFLtRjcJPlU

2014. nov. 23. 14:28

Kapcsolódó kérdések:

Miért ingadozhat a fordulatszám, és rángathat a motor egyik pillanatról a másikra?

Van egy Audi A4-esem 1998 decemberi, 1.6-os benzines.A problémám az, hogy a fordulatszám ingadozik alapjáraton, nem mindig, csak néha. Ezzel együtt menet közben értelmetlenül egyik pillanatról a másikra elkezd rángatni. Az utóbbi időben 3-szor fulladt le, így nem is...

Van ráció arra hogy szinte egyik pillanatról a másikra lesz télből nyár?

Elég hülye telünk van/volt.Hó szinte alig volt 5-10fokok voltak szinte. Tegnap kajakra sütött a nap egész nap, ma meg hóembert építettem a fiammal, meg szánkózni vittem. Lehetséges kissé sarkítva az hogy áprilisba még fog havazni, májusba meg már strand idő lesz? Vagy ez azért teljesen kizárt??

Mi történne, ha egyik pillanatról a másikra eltűnne a Föld teljes atmoszférája?

Nem az érdekel, hogy miképp következhet be egy ilyen esemény, hanem az, mi lennem ha bekövetkezne.

Ha egy egészként tekintem az univerzumot, tehát mintha külső szemlélő lennék, akkor nevezhetem e az időt az univerzum pillanatról pillanatra való változásának?

azért kérdezem, mert tudom, hogy az idő más más közegben máshogy telik, vagyis relatív...de az egészen belüli helyzetekben, viszont ha egybe tekintem az univerzumot, akkor az idő nem relatív lesz, hanem abszolút. ha sikerült megérteni mire gondolok, akkor azt is...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!