Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az ősemberek miért hagytak...

Az ősemberek miért hagytak fel az ételek nyers fogyasztásával? Mikor kezdték el az ételeket megsütni, vagy megfőzni?

Figyelt kérdés

2015. jún. 20. 17:10
 1/8 anonim ***** válasza:
69%
gondolom akörül amikor a tüzet is
2015. jún. 20. 17:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
97%
Mert a főtt, sült húsból a szervezet sokkal kisebb energiabefektetéssel és sokkal gyorsabban tudja kinyerni ugyanazt az energiamennyiséget. Tehát amely ősemberek sütve-főzve fogyasztották a levadászott dolgaikat, azoknak több energiájuk jutott az egyéb dolgaikra, ezáltal előnybe kerültek azokkal szemben, akik továbbra is nyersen ették a kajájukat.
2015. jún. 20. 17:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Persze , biztos tudták az ősemberek, hogyha megsütik akkor erősebbek lesznek a szomszédoknál :D Egyszerűen jobban ízlett a sült husi nekik mint a nyers. A szomszéd meg nem jött még rá hogy kell tüzet csinálni.
2015. jún. 20. 22:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
80%

"Persze , biztos tudták az ősemberek, hogyha megsütik akkor erősebbek lesznek a szomszédoknál :D"


Nem biztos, hogy tudták. De só, bors nélkül próbáltál már húst sütni? Mindennek nevezném, csak nem ízletesnek. Viszont aki sült húst evett, kevésbé fáradt ki a "haverjainál", tovább tudott futni a ragadozó elől, vagy tovább tudta kergetni a nyulat, őzet, vagy több bogyót meg gyökeret bírt hazavinni a hátán a családjának, törzsének. Ezáltal nekik nagyobb esélyük volt jóllakni, életben maradni. Így pedig a sült húst evők lassan kiszorították a közös élettérből a nyers húst evőket, még ha akár nem is tudatosan. Ezt nevezik természetes szelekciónak.

2015. jún. 20. 22:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
77%

"De só, bors nélkül próbáltál már húst sütni? Mindennek nevezném, csak nem ízletesnek."

És te ettél már nyers bölényhúst mondjuk?

Szerinted ahhoz képest mennyivel finomabb és könnyebben rágható/emészthető a főtt/sült hús?


"Viszont aki sült húst evett, kevésbé fáradt ki a "haverjainál", tovább tudott futni a ragadozó elől, vagy tovább tudta kergetni a nyulat, őzet, vagy több bogyót meg gyökeret bírt hazavinni a hátán a családjának, törzsének. Ezáltal nekik nagyobb esélyük volt jóllakni, életben maradni. Így pedig a sült húst evők lassan kiszorították a közös élettérből a nyers húst evőket, még ha akár nem is tudatosan. Ezt nevezik természetes szelekciónak."

Ez minden, csak nem természetes szelekció.

Egyrészt a sült hús evés nem egy örökölt tulajdonság, hanem tanult, semmilyen hatással nincs rá a szelekció.

Másrészt, mint az elég egyértelmű és íze és emészthetősége miatt kezdték el így enni őseink, nem azért, mert így 10 perccel tovább tudott futni. Biztos így van, de csak ezért nem ették volna, és mint már megbeszéltük a szelekció sem hat rá.


Kicsit gondolkodjatok már mielőtt leírtok ilyen baromságokat.

2015. jún. 20. 22:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
47%
Igen, igazad lehet #4 !
2015. jún. 20. 22:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

"És te ettél már nyers bölényhúst mondjuk?

Szerinted ahhoz képest mennyivel finomabb és könnyebben rágható/emészthető a főtt/sült hús? "


Na látod csak, erre már egy ősember is rá tudott jönni.


"Egyrészt a sült hús evés nem egy örökölt tulajdonság, hanem tanut, semmilyen hatással nincs rá a szelekció."


Nem a sülthús-evésre van hatással a természetes szelekció, hanem a sülthús-evés volt hatással az ősemberek természetes szelekciójára. Amely törzs rájött, hogy a húst meg lehet sütni, és ezt meg is tette, annak több esélye volt a túlélésre, mint azoknak a törzseknek, akik csak nyers húst voltak hajlandóak enni.


"Másrészt, mint az elég egyértelmű és íze és emészthetősége miatt kezdték el így enni őseink, nem azért, mert így 10 perccel tovább tudott futni."


Elsősorban az emészthetőség volt a lényeg, nem pedig az íz. A sült/főtt hús emésztése sokkal kisebb energiabefektetést igényel mint a nyers hús megemésztése, vagyis adott húsmennyiség megemésztése során sokkal kevesebb az energiaveszteség (hulladék-energia) ha megsütve eszed meg, mintha nyersen ennéd meg. Ez pedig azt jelenti, hogy több energiát tudsz egyéb dolgokra fordítani a sült/főtt hús fogyasztását követően, tehát nagyobb esélyed lesz az életben maradásra. Az íz az másodlagos volt akkoriban, fűszerek és többnyire köret hiányában.

2015. jún. 21. 00:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Talán olyan egymillió évvel ezelőtt kezdhettek el sütni (akkortájt kezdték használni a tüzet), főzni meg jóval később. A húst például azért kezdték el sütve enni, mert úgy sokkal puhább, mint nyersen, és így nagyobb állatok húsát is ehették, mert sütve már könnyebben elrágták. (a csimpánzokat, melyeknek hasonló zápfogai vannak, mint nekünk, és hasonló állkapocs-szerkezetük, mint az előembereknek, tesztelték már emiatt, hogy mennyire boldogulnak egy-egy nagyobb szelet nyers hússal, és ők is eléggé sokáig elnyammogtak rajta, mert ugyanúgy gyümölcsök, levelek, magvak rágcsálására alkalmasak a fogaik, mint nekünk, nem húsmarcangolásra, ezért legtöbbször rovarokat, férgeket, gyíkokat, tojást, madárfiókákat, kisemlősöket esznek, nagyobb állatokat ritkán, mert nehezen rágják el a húst). Valószínűleg eleinte nem tudatosan dobták bele a tűzbe, hanem véletlenül került bele, és amikor megkóstolták, rájöttek, hogy sokkal puhább, mint nyersen, és ezután kezdték szándékosan tűzbe tenni. Később a főzésre is azért szoktak rá, hogy puhább legyen az étel.
2017. jan. 28. 18:09
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!