Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy víz azért csepfolyós...

Egy víz azért csepfolyós halmazállapotú mert a sűrűsége nem elég nagy ahhoz, hogy szilárd legyen?

Figyelt kérdés
Ha ez igaz,akkor a fa miért nem folyékony mikor kisebb a sűrűsége mint a víznek?
2015. nov. 13. 16:28
 1/7 anonim ***** válasza:
62%
Nem. A víz azért cseppfolyós halmazállapotú, mert az olvadáspontja 0°C. Nem másért.
2015. nov. 13. 16:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:

De amikor olvadásponton vagy magasabb celsius fokon van a víz akkor változik a sűrűsége. Tudod,mert az anyagok sűrűsége hőmérséklet hatására változhat.


Ezért a te válaszod ugyanaz mint az én kérdésem csak felületesebben.


Valaki hozzáértőbb magyarázza el nekem mert nagyon kívánvsi vagyok.

2015. nov. 13. 16:37
 3/7 A kérdező kommentje:

Elsőnek még annyit,hogy a kérdésem és az ő válasza együtt:

A víz azért csepfolyós mert a víznek a részecskéi nulla celsiusfokon kapnak akkora energiát,hogy komolyabb mozgásra képesek legyenek.

2015. nov. 13. 16:43
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

A fa gyakorlatlag egy glükóz polimer, egy óriásmolekula. Hatalmas moláris tömeggel.


A víznek nem a moláris tömege nagy, hanem a másodrendű kötések azon speciális esete érvényes rá, amit hidrogén kötésnek neveznek.


a sűrűségnek nem sok köze van hozzá

a higanynak nagyon nagy a sűrűsége mégis folyékony

2015. nov. 13. 17:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
A sűrűségnek és halmazállapotnak nem feltétlen van köze egymáshoz. A kérdésednek meg nem sok értelme van. A jégnek eleve kisebb a sűrűsége, szóval a víznek nem kell nagyobb sűrűségűvé válni, hogy jég legyen.
2015. nov. 13. 17:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

A sűrűségnek pont a víz esetén pedig különösen nincs köze a halmazállapothoz, már csak azon egyszerű oknál fogva sem, hogy a víz folyékonyan – 4 °C fokon – éri el a legnagyobb sűrűséget. Onnan tovább hűtve pedig a sűrűsége elkezd csökkenni, de ha melehítjük, akkor is csökken.


Az anyagok olvadáspontja a molekuláris szerkezetüktől függ, olyan tényezőktőűl, mint pl:

- Milyen hosszú molekulákból áll. A hosszú polimerek szeretnek szobahőmérsékleten szilárdak (vagy szilárd szerűek) lenni.

- Milyen erős a molekul ák (vagy egyéb részecskék) közti kölcsönhatás. Ha gyenge, akkor a molekulák szanaszét szaladnak, nemhogy nem szilárdak, de még csak folyékonyak se lesznek, ilyenek a gázok. A víz molekulái közt közepes a kölcsönhatás amúgy, sokkal gyengébb, mint pl a fémben a fém atomtörzsek közt.

- Milyen alakú molekulákból áll. Ha a molekulák könnyen kristályrácsba szereveződnek, akkor az kedvez a szilárdulásnak. A víz V alakú molekulái viszonylag nehezen szervezhetők rácsba, ez gátolja a szilárdulát.

A sűrűséggel kapcsolatban is vannak zavarok a fejedben. Nem szabad keverni egy tiszta vegyület és egy valamilyen struktúra sűrűségét. A fa azért alacsony sűrűségű, mert tele van levegővel. A habosított polisztirol (azaz “hungarocell”) is ezért úszik a vizen, amúgy maga a polisztirol elsüllyedne. A fában rengeteg nagy sűrűségű vegyület van, de maga a fa szerkezete tele van légjáratokkal.

2015. nov. 13. 18:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszi ez érdekelt nyomtam zöldet.
2015. nov. 13. 18:27

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!