Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan lehet otthon konyhai...

Deskrogan kérdése:

Hogyan lehet otthon konyhai körülmények között koncentrátumot készíteni?

Figyelt kérdés

Gondolok itt például: Erős paprika koncentrátumra, különféle gyógynövények kivonatára (Koncentrált hatóanyagban).

Előre is köszönöm a válaszokat! :)



2016. jan. 20. 22:57
 1/10 Wadmalac ***** válasza:
100%

Alapvetően két módszered van, mindkettő úgy indul, hogy csinálsz egy oldatot (kapszaicin esetén az alkohol, gyógynövények esetén általában a víz a jó oldószer, de hatóanya szerint itt is lehet jobb az alkohol).

Aztán, ha főzésre nem bomló és nem is illó a hatóanyag, akkor a fölös oldószer elpárologtatása főzéssel, ha hőérzékeny, akkor fagyasztással sűrítheted.

A fagyasztásos hosszadalmas és körülményes módszer, ott is a párologtatás az egyik metódus, itt a víz szublimációja sűrít, a másik eset, ha olyan mázlis oldatod van, hogy tiszta vízjég kezd belőle kifagyni, az oldott anyag nem, így a megfagyott jég kiszedésével tudsz töményíteni. Ez pl. alkohol vizes oldatának töményítésére jó, cukoroldathoz is.

2016. jan. 21. 08:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 Topor G ***** válasza:
Nálunk lehet kapni erőspaprika koncentrátumot, amely egy olajos oldat. Az olaj (nem tudom, milyet használtak, ételízesítőről lévén szó gondolom étolaj) jól oldja a kapszaicint és a paprika színanyagait is. Én is gondoltam elkészíteni itthon, fűszerpaprika-őrleményből, melyet olajjal keverek, majd szűrőpapíron szűrök. Lehet, hogy sok gyógynövénynél is működhet ez a kivonat (pl fekete nadálytő, ha krémbe akarod). Vigyázz, az olajos paprika borzasztóan fest, csak üvegedényt/tölcsért használj!
2016. jan. 21. 16:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 A kérdező kommentje:

Váu!

Ezért megérte kiírni életem első kérdését. :)

Megmondom őszintén féltem, hogy az "okos" emberek hasztalannak és értelmetlennek titulálják kérdésemet.

Nos Köszönöm a válaszaitokat, tényleg sokat okosodtam és még annyit segítettetek!

KÖSZÖNÖM!!!

2016. jan. 21. 23:08
 4/10 Wadmalac ***** válasza:
Kapszaicin tényleg jól oldódik olajokban, csak ha megvan az oldatod, olaj esetén elég nehéz töményíteni. Hirtelen ötletem sincs, hogyan lehetne.
2016. jan. 22. 08:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 Topor G ***** válasza:
Huh, szerintem azt már nem kell töményíteni, ha eleget állt az olajban, olyan erős, nekem 2 csepp elég egy tányér ételbe... Persze a töménység a kezdeti arányoktól (és a paprika kapszaicin-tartalmától) is függ.
2016. jan. 22. 08:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:

Off, de a kapszaicinhez kapcsolódik,

Van egy kis manufaktúra (nem tudom, hogy működik még), ők készítettek paprikamag olajat. Étkezési és gyógyászati célra. Na az nagyon durva volt, konkrétan a bőrödet is "kipirosította". Ételbe tényleg csak egy "félcsepp".

2016. jan. 22. 08:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:

Nos de ha tegyük fel van egy olajos-kapszaicines oldatom melyet a paprika darájából készítettem, azt végeredményben szintén "Hőkezeléssel" sűrítem?

A következő: gyógynövényeknél ahogy kivettem két legfeljebb három lehetőségem áll fent az első, hogy krémet csinálok belőle ehhez ugyebár el kell a növény sűrítménye netán kis darabok is abba, éppen úgy ahogy egy háziszappan legyártásánál is kivitelezhető, s végűl a harmadik dobogósunk az ?"ILLOOLAJ"? Ha olajban próbálom meg feloldani a növény hatóanyagát az illoolaj lesz? Amit még nem értek attól hogy feloldottam a hatóanyagot attól az még nem lesz koncentrátum! Esetleg előbb koncentráljam majd aztán kezdjel el az olajozást?

:)

2016. jan. 23. 12:44
 8/10 Topor G ***** válasza:
Jó kérdés, igazából az én hibám, hogy nem fejtettem ki. Az olajos kivonat nem koncentrátum - legalábbis nem a szó szoros értelmében. Amit én használok, arra az van írva: kapszaicin min.: 0,2%. Nos, ez nem tűnik túl soknak, de arra a célra, amire kell, bőven megfelel! Az olaj bepárlással nem sűríthető, paprikánál a koncentrálás a szárítás során történt, ill. lehet még úgy, hogy kiválogatod a termés nagyobb kapszaicin koncentrációjú részeit (ér, magok). A szárítás amúgy egy ősi tartósító- és koncentráló eljárás (hiszen akár 5-10-szerese a száraz termék hatóanyaga a frisshez képest). Innen az olajos kivonás már inkább csak egy tisztítási eljárás
2016. jan. 23. 17:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 Topor G ***** válasza:
Az illóolajokat nem így készítik, az eljárást vízgőzdesztillációnak hívják, és a keletkezett olaj valóban tiszta (koncentrált) növényi illóolaj
2016. jan. 23. 17:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a felvilágosítást :)

S ha gondolod netán hosszabban is merenghetnénk néhány más kérdésen!

2016. jan. 23. 23:34

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!