Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha szódabikarbónát ecettel...

Ha szódabikarbónát ecettel elpezsegtetünk akkor az így maradt oldat mire képes?

Figyelt kérdés
Sütemény receptekben sokat látni, hogy így kell beleönteni a hozzávalókhoz. De nem csak a háziasszonyok tévedése ez, nem lesz ezzel lenullázva a szódabikarbóna hatása?

2016. júl. 8. 15:49
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
94%
Nem az oldat a lényeg, hanem hogy a reakció során felszabaduló CO2 felfújja, könnyűvé, lággyá teszi a tésztát.
2016. júl. 8. 15:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/19 A kérdező kommentje:
Szerintem is pontosan, ezért nem értem, de mivel annyi receptben így van, gondoltam én tudok valamit rosszul.
2016. júl. 8. 16:11
 3/19 A kérdező kommentje:
2016. júl. 8. 16:13
 4/19 EagleHUN ***** válasza:
33%

Szerintem is butaságot csinál!

A szódabikarbóna a sütőben a hő hatására kellene hogy elbomoljon, így leadva a CO2-t ami felfújná a sütit.

Igaz hátramarad egy kis NaOH is.

Így elpezsegtetve kimegy belőle a CO2 mielőtt megsülne! Viszont NaOH helyett Nátrium acetátot tesz a sütibe.

Nem sok értelme van.

2016. júl. 8. 17:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/19 anonim ***** válasza:
NaHCO3
2016. júl. 9. 14:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/19 anonim ***** válasza:
100%

Ha ecettel elpezsgeti a szódabikarbónát, akkor sem nem nátrium hidroxid, sem nem nátrium hidrogén karbonát, hanem nátrium acetát keletkezik.

De azt a sütibe rakni teljesen felesleges :-)

2016. júl. 12. 15:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/19 anonim ***** válasza:

NaOH???

Jaj. Jó étvágyat!

2 NaHCo3 -> Na2CO3 + CO2 + H2O

Na-ionokkal nem történik semmi, ezért jó az ionegyenlet:

2 HCO3- -> CO3(2-) + CO2 + H2O

2017. ápr. 6. 23:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/19 EagleHUN ***** válasza:

"NaOH???

Jaj. Jó étvágyat!

"

Azt a teljesen egyértelmű dolgot nem írtam bele hogy ilyenkor természetesen a süti egyéb összetevőit kezdi el bontani, egyúttal semlegesítődik is és könyebben emészthetővé válik a süti.

Tehát végeredményben már egészen minimális mennyiség lesz csak benne, a többi reakcióban máshoz kötődik.


Az ionegyenlettel teljesen igazad lenne ha tisztán szódabikarbónát hevítesz.


Csakhogy a sütiben sok más is van, keményítő (lisz), szénhidrátok, rostok (celluloidok, emészthető és nem emészthetőek egyaránt), és még sok minden más.

1db NaHCO3-at vagy millió másik (ami nem nem NaHCO3) vesz körbe lévén ez csak adalék és nem fő összetevő.

Így bajosan játszódna le az ionegyenletben helyesen leírt reakció. Persze bizonyos %-ban lefog, de ez eltörpül a többi mellett.

Mindenesetre az hogy egy kis Na+ végül kötődött a többi összetevőhöz és azok részlegesen elbomlanak az ízét szagát nem fogja rontani a sütinek.


A nátrium acetát viszont igen!

2017. ápr. 9. 15:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/19 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, ebből nem sok mindent értettem (előző vagyok).

Celluloidok egész biztosan nincsenek a süteményben, celluloidból van pl. a pingpong labda, vagy a filmszalag...

Igen, szénhidrát van (a keményítő is az), fehérje is. Elárulnád, hogy ezek hogy befolyásolják a szódabikarbóna bomlását? Mert az attól még elbomlik magas hőmérsékleten, és az általam felírt reakció szerint. Ha nem így lenne, nem lenne szén-dioxid, hogy felfújja a tésztát.

Ha ettél már jó szódabikarbónás süteményt, azt biztosan nem állítanád, hogy nincs íze, bár annyira nem kellemetlen, mint a szalalkális süteménynek.

Ha a karbonát vizes közegben lenne oldva, a hidrolízise során keletkezhetne OH-. Mivel a süteményben nem oldatban lesz, ott bizony szóda (Na2CO3) marad.

Ha megcáfolod érvekkel, elfogadom.

2017. ápr. 9. 18:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/19 EagleHUN ***** válasza:

"Celluloidok egész biztosan nincsenek a süteményben"


A liszt nagyrésze keményítő és fehérje. De 100%-osan a malomban sem tudják megtisztítani. Akorpa is cellulóz (rost) tartalmú, így a teljes kiörlésűben sokkal több van. De növényről van szó a sejtekben a sejtfal és a merevítések is ilyen származék.

Ne feledd a növények egyszerű cukrokat állítanak elő fotoszintézissel melyeket "polimerizálnak" így alakul ki a keményítő és sok keményítő láncba kapcsolásával pedig a cellulóz! Szóval a keményítő és a cellulóz nagyon köeli felépítésűek. Amelyik még nem elég hosszú láncú azt meg tudjuk emészteni, egy bizonyos "lánc" hosszúság felett pedig nem.

A "nyers" zöldségekkel éppúgy eszel nap mint nap cellulózt mint a gabonafélékkel, nem is keveset. Semmi bajunk nem lesz tőle sőt kifejezetten jó hatású a bélműködésünkre, átmegy rajtunk ami nem emészthető.

Az élelmiszer ipar meg tömegnövelőként és élelmi rostként egyenesen belerakja a kajánkba. (Ez már inkább sajnos, mert csalás!)

Az hogy az emberiség mire használta fel még, pl pingponglabdát és filmszalagot is készít belőle teljesen irreleváns a kérdés szempontjából.

2017. ápr. 9. 21:30
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!