Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az emberi szervezet a cukrokat...

Az emberi szervezet a cukrokat csak D izomerjük formájában hasznosítja. Viszont más vegyületekből csak az L izomerek bioaktívak vagy azokból is néha a D változat hasznosul?

Figyelt kérdés
2017. ápr. 12. 13:21
 1/5 anonim ***** válasza:
Egy adott vegyületnél mindig csak az egyik.
2017. ápr. 12. 16:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
Az L/D egy régi felosztás. Sok királis molekulát nem könnyű besorolni, hogy az most D vagy L. Ezért használják ma az R/S felosztást. A cukroknál és az aminosavaknál maradt meg a D és L, egyszerűen kényelemből. Cukroknál D, aminosavaknál L a leggyakoribb az élő szervezetekben (persze kivéve a glicint, ami nem királis). De persze a biomolekulák között van mindenféle. Biztosan van olyan cukor, aminek az L izomerje aktív, ha egy kicsit keresgél az ember. És van olyan nem cukor, aminek meg az L izomerje. Az hogy D vagy L, csak nekünk könnyebbség. A szervezetünk nem így gondolkodik.
2017. ápr. 12. 16:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:

A D meg az L az nem egy ilyen kőbevésett tulajdonság, pláne nem igaz, hogy D molekulábl csakis D molekula keletkezhet. Szóval ne úgy képzeld, hogy van D-világ meg az L-világ, és az lenne a "logikus", ha midnen vegyületünk csak D vagy csak L lenne.


Ugyanúgy nem érdemes fennakadni ezen, mint azon se akadsz fenn, hogy egy busz néha távolodik tőled, majd az út végén megfordul, és ugyanaz a busz most már közeledik.


A D-cukor meg az L-aminosav az ugyanannak a busznak a távolodó és közeledő alakja, csak amiatt látjuk D-nek meg L-nek, hogy hogyan nézzük.

2017. ápr. 12. 19:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 sadam87 ***** válasza:
100%

Vannak például olyan aminosavak, amelyeknek mindkét enantiomerének lehet biológiai funkciója. A fehérjéket felépítő aminosavak ugyebár L-aminosavak (kivéve a 2. válaszoló által is említett glicint). Ugyanakkor számos D-aminosavnak is lehet (a fentitől természetesen eltérő!) szerepe az élőlényekben.

[link]

Például emberben ilyen a D-szerin vagy a D-aszparaginsav. Az előbbi egy ingerületátvivő, az utóbbi például egyes hormonok termelődését szabályozhatja.

[link]

A baktériumok sejtfalának peptioglükánjában is vannak D-aminosavak (D-alanin, D-glutaminsav):

[link]

2017. ápr. 12. 22:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 sadam87 ***** válasza:

#3

"A D-cukor meg az L-aminosav az ugyanannak a busznak a távolodó és közeledő alakja, csak amiatt látjuk D-nek meg L-nek, hogy hogyan nézzük."

Bocs, de én ezt a hasonlatot nem tudom értelmezni. A D-cukor és az L-aminosav két teljesen eltérő dolog.

2017. ápr. 12. 22:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!