Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy folyadék párolgása során...

Egy folyadék párolgása során a pohárban maradó folyadék hőmérséklete miért csökken?

Figyelt kérdés

Sulinetről:

"Az alkohol sokkal gyorsabban párolog el az edénykéből, mint a víz. A gyors párolgás sok energiát igényel, ezért az alkohol sokkal jobban lehűl, mint a víz."


Ha párolgás során az anyag belső energiája nő és a környezeté csökken, akkor miért hűl le az anyag?



2017. máj. 9. 12:54
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Vagy félreérthető a fogalmazás, vagy nem jól párosítod az okot és a következményt, a különböző fázisokhoz.


"Ha párolgás során az anyag belső energiája nő..."

Na igen, ezt az elpárolgott gőzre érti, nem a pohárban maradó folyadékra.


A párolgó folyadék hőt von el a környezetétől, vagy ha a hő a megfelelő ütemben nem tud pótlódni, akkor maga a folyadék hűl le a párolgás közben, mert vegyük úgy, hogy a magasabb energiájú részecskék "szöknek meg" a folyadékfázisból, és az alacsony energiájú részecskék maradnak a folyadékfázisban.


[Amúgy a valós helyzet ennél kicsit bonyolultabb, mert nem csak a hőtartalom és a hőmérséklet, hanem az entrópia (a rendezetlenség mértéke) is szerepet játszik párolgásnál.]

2017. máj. 9. 14:13
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!