Miért gőzölög a pite?
Figyelt kérdés
2017. máj. 29. 06:15
1/5 anonim válasza:
Mert megy ki belőle a nedvesség gőz formájában. Majd lehűl, és akkor is ugyanez történik, csak nem forró gőz formájában, hanem a pite kiszáradásában nyilvánul meg.
2/5 A kérdező kommentje:
Miért gőzölög a csiga?
2017. máj. 29. 09:02
3/5 anonim válasza:
Mert
- vagy a pitének van nedvességtartalm és jóval melegebb környezeténél,
- vagy a környezete hűvösebb a nedvességtartalmú piténél.
A gőz formájában távozó nedvesség kicsapódik.
.
Megelőzése:
- csontszárazra sütni a pitét,
- nála jóval melegebb környezetbe helyezni.
.
A csiga is ezért gőzölög, hiszen a kakaónak is van víztartalma.
4/5 anonim válasza:
A kakaós, diós, fahéjas csiga gőzölög (sütés után egy darabig), az éti, a meztelen csiga, valamint az állócsiga és a csigasor csak akkor gőzölög, ha megfőzik.
5/5 anonim válasza:
A pite gőzölgésének okára eddig nem jött rá a tudomány. Mindenesetre David Barrion, a Yale Egyetem professzora, aki pályafutása jelentős részét a témának szentelte, úhy tartja, hogy akár thermodinamikai jelenségek állhatnak ennek hátterében. 2000-ben a Sciencében megjelent cikke rendkívül heves vitát váltott ki, amelyet a "pite-vita" néven szokás emlegetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!