Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Természettudományok

A kérdés
konkoj nevű felhasználó kérdése:

Fénynél gyorsabban? Elméleti fizikusok, vagy a témával foglalkozóktól kérdezném.

Sokszor lehet hallani, hogy a fénynél gyorsabban semmi nem képes haladni, így az általunk ismert technikával az információ sem. Ezért nem lehet pl több fényévnyire adatokat eljuttatni "emberi időn" belül. De tegyük fel, csak elméletben ha képesek volnánk építeni egy nagyon merev összenyomhatatlan "rudat" ami egy fényév hosszúságú. Ha megtolnánk az egyik végét (mint egy billiárd dákót) akkor a másik végén azonnal jelentkezne a mozdulat, vagy a fénysebesség törvényének engedelmeskedve ezen is egy év alatt érne el a lökéshullám a másik végéig?


 2019. febr. 11. 21:10  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Nem vákuumban a fénynél tud gyorsabban haladni más elemi részecske (lásd Cserenkov sugárzás), csupán a vákuumbeli fénysebesség a határsebesség.

A nagyon merev rúd sem egyszerre mozdul el, a rugalmasságából adódóan van késleltetése, ráadásul nagyságrendekkel lassabban terjed az elmozdulás, mint a fénysebesség.A válasz 91%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/20Időpont 2019. febr. 11. 21:22 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ja, az első válaszolónak igaza van, ilyenkor a meglökés hangsebességgel terjedne ami acélban kb 5km/s,gyémántban 12km/s.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/20Időpont 2019. febr. 11. 21:34 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A rúdban a deformáció a rúdban érvényes hangsebességgel terjedne, aminek az elméleti felső határa, ha jól emlékszem, a fénysebesség harmada vagy négyzetgyök harmada.


Ha olyan rúdra gondolsz, ami tökéletesen merev, olyan a relativitás szerint nem létezik. Hiszen miből is lenne ez a rúd? Mindenképpen valamilyen részecskékből, mivel másból nem lehet. A részecskék közt pedig kölcsönhatások, mezők közvetítik az erőket, amiknek a változása szintén nem terjedhet gyorsabban a fénysebességnél.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 63%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/20Időpont 2019. febr. 11. 21:42 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Akkor jól sejtettem. Megint mnem sikerült megváltani a világot :) köszi mindenkinek, mostmár nyugodtan alszok. :)

# 4/20Időpont 2019. febr. 11. 21:45 Privát üzenet

"aminek az elméleti felső határa, ha jól emlékszem, a fénysebesség harmada vagy négyzetgyök harmada."


Ez az összefüggés miből jön ki?A válaszíró 58%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/20Időpont 2019. febr. 11. 22:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nemcsak Einstein létezik hanem Bohr is..!


A "kisérteties kölcsönhatás"-ban (EPR paradoxon) két összefonódott foton távolságtól függetlenül kapcsolódik egymáshoz és azonnali állapotváltozást eredményez pedig a fénysebesség miatt ez nem volna lehetséges, de mégis..A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 59%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/20Időpont 2019. febr. 12. 00:23 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Igazából fénysebesség alatt a vákuumbeli fénysebességet szokták érteni, ha külön nem köti ki hogy adott közegbeli fénysebesség. Továbbá ez csak egy esetlegesség hogy a fény ezt a sebességet megvalósította. A LIGO amióta kimérte kísérleti bizonyítékunk is van, hogy a gravitációs hullámok fénysebességgel terjednek ahogy leírják az einsteini egyenletek, de igazából helyesebb lenne úgy mondani, hogy a fény gravitációs hullám terjedési sebességgel terjed, hisz a grav. hullámok sebessége van "beleégetve" az univerzum kauzális szerkezetébe.


"Ez az összefüggés miből jön ki?"


c/gyök(3) egyébként ahol c a vákuumbeli fénysebesség.


Az ideális gázok sebességénél a Newton - Laplace-egyenlet ahol az adiabatikus kitevő, a nyomás, sűrűség sebesség összefüggéseinél kapunk egy négyzetgyökös képletet, ebből kijön kis sebességeknél és nem túl magas hőmérsékletnél hogy a hangsebesség arányos az abszolút hőmérséklet négyzetgyökével. [link]

Továbbmenve relativisztikus sebességekre a relativisztikus Euler egyenletek az irányadóak [link] #Speed_in_plasma%20adjaA válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 85%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/20Időpont 2019. febr. 12. 00:49 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
[link]

A válaszíró 85%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/20Időpont 2019. febr. 12. 00:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A másik link ez lett volna : [link]

A válaszíró 85%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/20Időpont 2019. febr. 12. 00:58 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

#6, Kvantum összefonódással, EPR párokkal sem lehet a fénysebességnél gyorsabban kommunikálni.


Konyhanyelven azért, mert ha leméred A pontban a kvantum állapotod, B-ben azonnal megváltozik az összefonódás miatt. Ám erről nincs információd. Ha ott is leméred akkor A állapota teleportálódott B-be.


Viszont ahhoz, hogy információt továbbíts így, ahhoz egy klasszikus fény alapú csatorna is kell. Azért, hogy megüzend B-nek, a mérés tényét.


Ha csak bontogatnád a részecskéket B-ben akkor random értékeket kapnáln. Ha viszont fénysebességgel megüzened A-ból, hogy kibontottad a fotont, megnézheted B, akkor már tudsz szekvenciákat avagy infót átvinni.


Bár kommunikálni nem lehet vele realtime, arra jó, hogy tökéletesen titkosított csatorna jöjjön létré. Az EPR kvantum párt nem lehet lehallgatni, a klasszikus csatorna meg csak azt közli mit nyiss ki.

Egy gyakorlatilag lehallgathatatlan csatorna.A válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/20Időpont 2019. febr. 12. 03:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Repülögéppel gyorsabban odaérünk az adott helyre, ha a föld forgási irányával ellentétesen repülünk?
Melyek a legtökéletesebb körülmények egy cseppfertőzés útján terjedő betegségnek ahhoz, hogy minél gyorsabban terjedjen?
Miért telik egyre gyorsabban az idő számomra?
Nem lehet, hogy érdemesebb szennyezni a környezetet, mint vigyázni rá, mert így hamarabb és gyorsabban vége lesz az ipari világnak, és ami marad az jobb annál, mintha ez az egész elhúzodna sokáig?
Ha az univerzum gyorsabban tágul a fénynél, akkor honnan tudható, hogy a tágulás szélénél a téridővel együtt nem keletkezik új anyag/energia?
Valóban felgyorsult körülöttünk a világ? A napok, hónapok mintha gyorsabban telnének, szinte nem is jut idő megélni a pillanatokat. Vagy csak én érzem így?

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések a Természettudományok rovatból
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!