Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Revolut tőzsdei ügyletek...

Revolut tőzsdei ügyletek utáni adózás?

Figyelt kérdés

Sziasztok, arra lennék kíváncsi hogy a Revolut számlán befektetett pénz egyből adóköteles-e, vagy csak akkor ha azt kiutalom magyar / és vagy rendes revolut számlára.

Az adó kiszámításával tisztában vagyok, és azzal is hogy egy részvény, stb. eladásakor adókötelezettség keletkezik, DE, amiért ezt kérdezem, a revolut nem Magyarországon működik, így felmerült a kérdés hogy csak akkor lesz-e adóköteles a pénzem ha azt kiveszem.

Lehet kicsit skizofrénen hangzik tehát konkrét példa; van pl. 80 ügyletem az évben USD pénznemben, de ezt az összeget nem veszem ki a számláról hanem tovább forgalom. Ha volt például 500 dollár nyereségem az évre, de én ezt nem vettem ki hanem további befektetésekre használom a következő évre, attól ugyanúgy le kell adóznom az 500$-os nyereséget, vagy csak akkor ha folyósítom az adott összeget magyar számlára?

2025. jan. 27. 22:08
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
tovább forgatom*
2025. jan. 27. 22:08
 2/13 anonim ***** válasza:
53%
Ha az adott naptári évben tőzsdei ügyletekből forintva számolva nyereséged keletkezett, akkor azt le kel adóznod, akár kivetted Revolutról, akár nem.
2025. jan. 27. 22:12
 3/13 anonim ***** válasza:
53%
A te személyedhez kötődik az adókötelezettség. Te vagy az adóalany.
2025. jan. 27. 23:18
 4/13 krwkco ***** válasza:
53%
Minden egyes részvényüzlet lezárásakor adókötelezettség keletkezik. Vagyis akkor, amikor eladod a részvényt vagy zárod a CFD pozíciót. Akkor is ha a számlán marad a pénz. Az év lezárultával össze kell adni minden egyes lezárt ügylet (ellenőrzött tőkepiaci ügylet) nyereségét és veszteségét és az eredmény az adóalap. Akkor is, ha minden pénz a számlán maradt kiutalás nélkül.
2025. jan. 28. 03:32
 5/13 anonim ***** válasza:
53%
Nem számít, hogy átutalod a Revolut számláról vagy sem, az számít, hogy eladtad a részvényt és nyereség keletkezik avagy sem. Nyereség adóköteles, amennyiben nem TBSZ számlán keletkezik.
2025. jan. 28. 06:39
 6/13 anonim ***** válasza:

Ahogy a többiek is írták, amikor realizálod a hasznot a pozíció bezárásakor, akkor válik adókötelessé - év végén összesíted a nyereségekkel szembeállítva a veszteségeket.

Ez alól kivétel, ha TBSZ számlán zajlanak az ügyletek (ami viszont Revolutnál úgy tudom, nem opció, csak Lightyear, Interactive Brokers és a magyar bankok brókereinél). Ha TBSZ számlán zajlik a tőzsdei kereskedés, akkor egyáltalán nem kell bevallani sem az ügyleteket, 5+1 év lejárta után adómentessé válik, ha előbb feltöröd a TBSZ számlát, akkor adókötelessé válik (és az idén nyitott TBSZ számláknál már szochót is kell fizetni rá a lejárat előtti feltöréskor).

2025. jan. 28. 13:34
 7/13 A kérdező kommentje:

Ez a gyakorlatban hogy néz ki?

Ezek alapján ha nekem kijön pl. 300 ezer forint adótartozás, azt miből fizetem be? Egy kedvező piaci helyzet esetén nem szívesen likvidálnám a pozícióimat, de gondolom ha nincs ennyi külön megtakarításom akkor rákényszerülök.

Ötletem szerint ezt úgy lehetne megakadályozni hogy minden ügylet után elrakom a 15%-át (magamnak) adóelőlegként, de ez szintén nem éri meg mert jóval kevesebb tőke marad az újabb befektetésekre.

2025. jan. 29. 00:29
 8/13 anonim ***** válasza:

Mi az, hogy nem likvidálnád? Ha benne maradsz a pozícióban, nem zárod be, akkor csak nem realizált (elméleti) nyereséged van, ami nem adóköteles.

Akkor keletkezik adóköteles nyereséged, amikor a pozíciót bezárod és realizálod a nyereséget - vagyis likvidálsz, eladod a részvényeidet és az értékük pénzként kerül jóváírásra a számládon.

Ha megvettél egy részvényt és 3 évig nem adod el, akkor 3 évig még csak bevallanod sem kell, mert nincs realizált nyereséged. Ha a negyedik évben eladod a részvényt, akkor a negyedik évben keletkezik realizált nyereséged, akkor kell bevallanod és adót fizetni utána.

"minden ügylet után elrakom a 15%-át (magamnak) adóelőlegként"

Bölcs gondolat. Igen, célszerű így tenni. Megteheted, hogy befekteted, csak célszerű kockázatos befektetés helyett valamilyen alacsony kockázatú, tőkegarantált befektetésbe tenni, ahol kevesebb sosem lesz belőle.

Akár a Revolut széf funkciója is lehet ilyen, csak ne felejtsd el, hogy annak a kamatai után is adóznod kell.

Az állampapír például kamatadó mentes, csak úgy válaszd meg a futamidejét, hogy lejárjon az adóbefizetés határidejéig, vagy kalkuláld bele a visszaváltás költségét is, hogy maradjon elég pénzed rá.

Ha nincs annyi külön pénzed máshol, amiből a nyereség 15%-át kitevő adót be tudod fizetni, akkor megteheted, hogy kiutalod a realizált nyereségedből, hogy befizesd adóba.

"kijön pl. 300 ezer forint adótartozás"

Nem tartozás, hanem befizetendő adó. Tartozás csak azután lesz belőle, ha nem fizeted be az adóévet követő bevalláshoz tartozó határidőig. Akkor viszont késedelmi kamattal növelik és akár inkasszóval is behajthatják a számládról.

"nem éri meg mert jóval kevesebb tőke marad az újabb befektetésekre"

Ezért célszerűbb a Revolut helyett a Lightyear vagy Interactive Brokers felületein tőzsdézni egy TBSZ számlán, ahonnan ha 5+1 évig nem veszed ki a pénzt, akkor adómentessé válik és addig sem kell bevallással foglalkoznod.

Ha te úgy döntesz, hogy nem az adómentes megoldást választod, akkor adóznod kell a nyereség után. A fizetendő adónál nincs megéri vagy sem mérlegelés. Az nem a te pénzed, hanem befizetendő adó.

Megpróbálhatod, hogy nem vallod be a tőzsdei nyereséged és így megúszhatod az adót - viszont, ha a NAV jön rá, hogy volt be nem vallott nyereséged, akkor még büntetést is fizethetsz az adó mellé. Nem biztos, hogy ezzel jobban jársz.

2025. jan. 29. 02:06
 9/13 A kérdező kommentje:

8: Az első bekezdést értem, én itt arra gondoltam hogy például Október 25.-én zárok 3 pozíciót és van 1000 dollár nyereségem, amiből a meglévő tőkémmel kiegészítve November 26.-án új pozíciókat nyitok, amiket következő év májusáig nem biztos hogy célszerű lenne bezárni, de ez nyilván az adott piaci helyzettől függ.

Én eddig is főleg spekulatív, rövid távú befektetéseket részesítettem előnyben, ezért nekem egyszerűen felesleges a TBSZ számla, mert tudom hogy nem tartanám ott a pénzem 5(+1) évig. Plusz negatívum számomra hogy csak az első évben lehet pénzt befizetni az adott számlára, azután újat kell nyitni ha megint pénzt szeretnék befektetni. Tudom hogy bármikor ki lehet venni ami esetben ugyanúgy adózik mintha nem TBSZ számlán lett volna, de ez felesleges macera a semmiért, legalábbis az én szemszögemből.

A revolut egyelőre egy olyan platform ahol ki szeretném tapasztalni az alapokat a gyakorlatban, lehetőleg kevés rizikóval és veszteséggel, amihez egyelőre elég a lebutított Revolut trader. Pénzügyi-Számvitel szakot végeztem, de hiába tudom elméletben hogy mi az a likviditási ráta, vagy hogy hogyan számoljuk az adóalapot, ha a gyakorlatban még nem használtam a tudást. Összehasonlítható egy lakatossal aki éppen kijött a szakképzőből, és a munkatársával aki 30 éve űzi a szakmát. Később szeretnék fejlettebb, vagy "komolyabb" platformra váltani, ez valószínűleg az IBKR lesz, erről hallottam a legtöbb jót és a felület is jónak tűnik.

Több tapasztalattal később szeretnék belevágni a CFD-k világába, de az még sok-sok tapasztalat és gyakorlás kérdése hogy elég magabiztosnak érezzem magam erre

2025. jan. 29. 03:04
 10/13 anonim ***** válasza:

Hogy mibol fizeted be az adot, az a te dolgod. Ugy kell intezni, hogy legyen ra penzed, ha mast nem akkor valoban ugy hogy azt elore felrerakod. Szinte minden mas befektetesnel, pl bankbetet, befektetesi jegy, az adot ugybol levonjak, itt kapsz annyi kedvezmenyt, hogy gazdalkodhatsz vele az adobevallasig, illetve az adott evben szembeallithatod a nyeresegeket a vesztesegekkel.

De gondolom a hetvegi bevasarladra sem ugy indulsz el a kedvenc szupermarketedbe, hogy na most lesz egy kis kiadas, eladok egy par reszvenyt, hogy legyen mibol kifizetni.

Az meg, hogy ha nem kene adot fizetni, akkor tobb penz maradna nalad (lasd #9) nem ujkeletu meglatas :)

2025. jan. 29. 08:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Revoluton 50 ezer forint mennyire gond adózatlanul?

Csak poénból vettem 100 dollárért részvényt a revoluton, most meg eltudnam adni 50 ezer forint profittal. Mennyire gond ha nem adózok belőle? Ez szemet szúr a NAV-nak vagy nem?

Revoluton adózás ? Bővebben lent.

Revolutra beutaltam január-május közt össz. 5.665.000 e Ft -ot . Volt pár részvényem, forintra váltva kb 1.050.000 hozamot realizáltam + 50 ezer Ft osztalék (ez elvileg leadózik külföldön, azért ennyi csak ami marad ( ? )). Olyat olvastam , hogy a veszteségeket le...

Revolutos kripto után ebben az esetben kell adózni, vagy adóbevallást írni?

Kitöltöttem ilyen kérdőívet és kaptam vagy 2000ft értékű kriptovalutákat. Ha ez nekem felmegy 20ezerre, akkor ezt is le kell adózni ha visszaváltom rendes pénzre, vagy nem?

Kriptovalutából származó nyereségnél hogy kell adózni?

Olvastam olyat, hogy az adott évben érvényes minimálbér 10%-át elérő kriptonyereség után nem kell adózni. Ez valid infó? Továbbá, ha én veszek Revoluton 20 ezer Ft-ért kriptót (19500 Ft-ért, mert 500 Ft a vételi alap díj) és eladom mondjuk a 1,3x - osáért ( 25350 Ft...

Binance-ból származó nyereség után kell adózni ha át váltottam már és kiutaltam Revolutos számlára?

Idén kipróbáltam a kripto világot csak nem tudom pontosan hogy ezután kell e adózni mert csak az SZJA-t láttam de 25 év alatti vagyok szóval SZJA mentes. Hátha valaki tud valami okosat írni.

Hogy lehet a külföldön levont forrásadót visszaigényelni, vagy csökkenteni vele az SZJA-t?

A Revolut Megtakarítási Számla kamatából levonnak 15% forrásadót, ami a litván államhoz kerül. A Revolut tájékoztatása szerint "A Revolut a litván adóhatóságok által meghatározott szabályok alapján köteles 15%-os adót levonni a Megtakarítási Számlád kamatjövedelme...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!