Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » A 2014-es adóévben a gyermekne...

Oláh Imi kérdése:

A 2014-es adóévben a gyermeknevelési támogatás (főállású anyaság) után levont 10%-os nyugdíjjárulék visszaigényelhető? Természetesen a keret engedi. Ha időközben már megtörtént az adóbevallás, önellenőrzéssel megoldható? Milyen nyomtatványon?

Figyelt kérdés

2015. febr. 11. 15:00
 1/5 anonim válasza:
A nyugdíjjárulék nem visszaigényelhető. Semmi köze az SZJA bevalláshoz. Mellesleg a NYJ nem adó!!!
2015. febr. 12. 13:23
 2/5 A kérdező kommentje:
A nyugdíjjárulék, jobb ha tőlem tudod gyermekszámtól függően visszaigényelhető, sőt a 3% és a 4% eb járulék is. Ha fogalmad sincs az idei adóbevallásról, ne kommentelj. A kérdés az volt, hogy nemcsak a munkabér, hanem a főállású anyaság után járó pénz után levont járulékkal mi a helyzet.
2015. febr. 13. 10:33
 3/5 A kérdező kommentje:
Mellesleg, már kisilabizáltam, az szja bevallásban csak adóköteles jövedelem szerepeltethető, így a gyet, nem. Tehát az azok után levont járulékok sem visszaigényelhetők. Ha jól gondolom...
2015. febr. 13. 10:42
 4/5 anonim ***** válasza:
A MÁK minden évben küld egy igazolást a GyES/GyET levont járulékokról. Az útmutató a 27. sorra vonatkozóan a következőt mondja: "...egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék együttes összegét szerepeltesse ebben a sorban az Ön részére kiadott igazolás(ok) alapján". Mivel összesített járulékokat említ, ezért én úgy értelmezem, hogy ebbe beletartozik a GyET mellett levont nyugdíjjárulék is, függetlenül attól, hogy a GyET-et SzJA nem terheli. Persze lehet, hogy a jogalkotók ezt másképp gondolják, de a szövegből ez nem derül ki.
2015. márc. 6. 18:48
 5/5 anonim ***** válasza:
Végül a választ a nyomtatványkitöltő program adja. A 27. sorba nem írható nagyobb összeg, mint az összevont adóalapba tartozó jövedelmek 17 %-a. Tehát, a GYET után levont nyugdíjjárulék a családi kedvezmény körébe nem vonható bele.
2015. márc. 6. 20:17

Kapcsolódó kérdések:

Milyen adóbevallást kell készítenem, ha csak 1 napot dolgoztam, azt is alkalmisként?

külföldön élek, és egész nyáron otthon voltam, hétvégenként dolgoztam egy étteremben, alkalmi munkavállalóként. semmi papírt nem kaptam, mikor eljöttem.

Belfüldi és Külföldi munkavégzés esetén Adóbevallás?

az lenne a kérdésem, hogy dolgoztam 2 hónap itthon, 8at pedig Németországban, adóbevallást akkor hogyan érdemes csinálnom? voltam bent, ott azt mondtak, a külföldit is itthon be kell vallanom, de nem tudom ez jó ötlet e? nem érdemesebb kint? vagy itthon is kapok...

Családi adókedvezményről szeretnék kérdezni. Csak a szja-ból lehet igényelni, vagy a nyugdijjárulék is számit?

Ha a személyi jövedelemadóm kb 17000 ft havonta + kb. 8000 a gyed. nyugdijjárulék ( jelenleg gyeden vagyok, és 3 hónapos terhes ). A kérdésem az lenne, hogy a 2 gyerekre igy igénybe tudom- e venni a maximálisan igényelhető adókedvezményt (ami ugye 10000 ft...

Adóbevallás?

Előző munkahely kilépő papírjaihoz csatolt 2012 -s adatlapján a bérjegyzék alapján kiszámolt bérjövedelem az adatlapon csak a feljegyzéseknél szerepel mint nyugdíjjárulék alap de a rendszeres bérjövedelem rublikában nem annyi van, miért?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!