Valaki elmagyarázná, hogy a vagyonszerzési illeték bevezetése milyen logikával történt?

válasza:

válasza:Így van, teljesen logikátlan a vagyonszerzés, hiszen ha 20 millió forintnyi vagyont átkonvertálsz egy 20 milliós lakásra, akkor gyakorlatilag 0-ban vagy, vagyont maximum akkor szerzel, ha évekkel később eladod a lakást 25 millárét (persze itt is adózni fogsz :))
Ahogy az első írja, ennek csak sarcolási okai vannak, kellett egy jó magyarázat, és a vagyonszerzés jól hangzik, de lehetne füstadó vagy kapu adó is a neve.

válasza:Pénzt be kell szedni valamilyen formában.
Ahogyan kenyérvásárlás közben sem szerez senki nyereséget (te egy kenyeret kapsz, a boltos meg a kenyér árát), mégis fizeted az áfát, ugyanúgy itt is fizetsz illetéket, az államnak meg bevétele lett.

válasza:Teljesen logikátlan, igazságtalan és ezzel is egy újabb értelmetlen lehúzás a kisebb jövedelműekkel szemben.
Például veszek egy félmilliós kis motort nem, de ha egy 30 éves roncs autót akkor már egyből vagyonom van :-D
Valalamint tök mindegy ha egy luxus Mercedes-t ugyanabban a LE/ccm/kor kategóriában ugyanannyit fizetek egy bevásárló népautó után.
Szóval vicc.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Befolyásolja h mennyi a különbözet és hogyan?
Lakástulajdon vásárlása esetén, ha a magánszemély vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakástulajdon – terhekkel nem csökkentett – forgalmi értékének a...
Ma kaptam meg az apeh-tól a csekket. Az illeték 130.000.- /Lakás vásárlás./ Párommal szeretnénk részletbe kifizetni, csak nem találom azt az űrlapot az apeh oldalán, amit elvileg ki kellene tölteni. Kérlek segítsetek, mert csak 15 napot kaptunk rá. Ja és a kérelemben...
Ezt főként a vagyonszerzési illetékre értem ami a legnagyobb tétel az átíratásnál. Lakás vásárlásnál például a NAV elengedte az illetéket, mert az előzőleg eladott ház árából vásároltam. Egyébként is igazságtalannak érzem, hiszen nem gyarapodott a vagyonom, hanem az...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!