Mi történik ilyen esetben az önkéntes nyugdíjpénzári összeggel?
Anyukámnak a munkahelye fizette extra juttatásként negyedévente. Aztán kirúgták, és anya nem törődött ezzel a magánnyugdíjpénztáras dologgal, nem fizetett bele többet. Eltelt így három év, tavalyelőtt nyugdíjas lett 65 évesen. Amikor a nyugdíját intézte, vitte ezeket a magánnyugdíjas pénztári papírokat is, de nem tudom, mit intéztek.
Azóta kapja fixen a nyugdíját, de továbbra is jön a magánnyugdíjpénztáras értesítő, mert anya nem lépett ki, tehát tag. Viszont nem is fizet több mint tíz éve.
Mi a helyzet ilyenkor? Beleszámított ez a nyugdíjába? Vagy ez önkéntes dolog, és akkor férne a 20 éven át a munkahelye által fizetett összeghez, ha megint lennének befizetései?
Ezen stresszel most, én meg nem értek hozzá.

"Amikor a nyugdíját intézte, vitte ezeket a magánnyugdíjas pénztári papírokat is, de nem tudom, mit intéztek."
Rossz helyre vitte azokat a papírokat. Nem a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság illetékes a magánnyugdíjpénztárral kapcsolatban. A magánnyugdíjpénztárnál kell kezdeményezni a felhalmozott pénz kifizetését és a kilépést. A honlapjához a link, a telefonszám és a központ címe ott van minden papíron.

Nekem is volt olyan önkéntes nyugdíjpénztári számlám, ahova évekig nem fizettem tagdíjat. Ilyenkor az a szabály, hogy levonhatják a minimális tagdíj utáni járulékokat (általában annak a 10%-a), de legfeljebb az azévi hozam erejéig.
Emiatt a bent levő pénze nem csökkenhet, legfeljebb kevesebb lesz a hozam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!