Azt valahol online tudom ellenőrizni, hogy van még érvényes TB-m vagy nincs?

válasza:Nem csak ügyfélkapu regisztrációval lehet lekérdezni, de ha neked van, akkor azzal is; vagy csak azzal, ha a másik két lehetőség számodra nem alkalmas.
↓
EGÉSZSÉGÜGY (baloldalon)
↓
TAJ-nyilvántartással öszefüggő szolgáltatások
↓
Ügyintézés indítása »
↓
Az „AZONOSÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSOK” közül kiválasztod, hogy melyikkel akarsz (tudsz) belépni:
• ÜGYFÉLKAPU (előzetes regisztráció kell hozzá, mint írtad, neked van), vagy
• ELEKTRONIKUS SZEMÉLYI IGAZOLVÁNY (a 2016. január 1. után kiadottak ilyenek; ha valakinek ilyen van, akkor az ügyintézések nagy részénél nem kell ügyfélkapu regisztráció), vagy
• TELEFONOS AZONOSÍTÁS (ehhez is előzetes regisztráció kell).
↓
A választott módon történt bejelentkezés után:
↓
Az érvényesség kiderítéséhez a legegyszerűbb lekérdezés: „> TAJ Autorizáció” alatt a „TAJ szám szerint”-re kattintani. Csak meg kell adni a TAJ számot és a „Keres” gombra kell kattintani.
Pl. az enyém: [link] (A képről a TAJ-számom kitöröltem.)
Az sem rossz, ahova te jutottál.
Ha az utolsó bejegyzésnél csak kezdő dátum van és nincs befejező, akkor van érvényes TB, azaz, érvényes a TAJ kártya.
Ha mindnek van befejező dátuma, akkor jelenleg nincs érvényes TB, azaz, nem érvényes a TAJ kártya, mert senki sem fizeti; egyéb híján önmagának sem fizeti az illető.

válasza:Kedves 3/4 válaszoló!
Az általad megadott módon kiderített információban, "A megadott Taj szám létezik a rendszerben és érvényes" szöveg mit jelent? Van-e érvényes rendezett TB-jogviszonyom?
Köszi a válaszod előre is!

válasza:↑ 5-ös "válasz" 2020. szept. 24. 16:25
Csak akkor érvényes a TAJ szám, ha rendezett TB jogviszony van.
Mindenkinek van TAJ száma, TAJ kártyája, amit nem vonnak vissza, ha nem rendezett a jogviszonya, azaz, senki sem fizeti a járulékot.
Csak az a kérdés, hogy érvényes-e a TAJ szám, hogy érvényes a HATÓSÁGI BIZONYÍTVÁNY (TAJ kártya), amit megmutat valaki az orvosnak. Akkor érvényes, ha rendezett a jogviszony.
Az érvényesnek minősített TAJ szám rendezett jogviszonyt mutat.

válasza:Attól, hogy a TAJ szám érvényes, még nem a biztosítási jogviszony (TB-jogviszony) nem feltétlen rendezett.
"A jogviszony-ellenőrzés során a rendszer a következő jelzéseket adhatja a szolgáltatónak a jogviszonnyal összefüggésben:
„ZÖLD lámpa” - TAJ érvényes, jogviszonya rendezett”,
„PIROS lámpa” - TAJ érvényes, jogviszonya rendezetlen”;
A jogviszony rendezetlensége esetén az egészségügyi szolgáltató nem tagadhatja meg az ellátás elvégzését, azonban jogviszonya rendezése érdekében a kormányhivatalhoz kell fordulnia.
„KÉK lámpa” - Külföldön biztosított, a TAJ átmenetileg érvénytelen”;
A TAJ átmenetileg érvénytelenítésre került, mert azt jelentették be az egészségbiztosítóhoz, hogy külföldön létesített biztosítási jogviszonyt.
„BARNA lámpa”- TAJ egyéb okból érvénytelen”
Az egészségügyi szolgáltatások csak térítés mellett vehetők igénybe. A TAJ érvényességének rendezését a kormányhivatalnál kezdeményezheti.
„SÁRGA lámpa” - TAJ érvényes, de korlátozott egészségügyi szolgáltatásokra jogosult;
A lámpa azt jelzi, hogy a beteg az egészségbiztosítóval kötött megállapodás alapján jogosult egészségügyi szolgáltatásra, ezért – a sürgősségi fogászati ellátás kivételével – nem jogosult fogászati ellátásra, külföldi gyógykezelésre, illetve a transzplantációs várólistára sem kerülhet fel."
A 3-as válaszoló által linkeltnél ne a TAJ autorizációt kérdezd le, mert az csak azt mutatja meg, hogy a TAJ szám érvényes-e, azt nem, hogy jogosult vagy-e az ellátásokra, rendezett-e a TB jogviszonyod.
Kérdezd le az alatta lévő biztosítási jogviszonyt, az megmutatja, hogy rendezett-e a jogviszonyod (nem mutatja a max.45 nap passzív jogosultságot, azt neked kell hozzászámolnod)
"Ha mindnek van befejező dátuma, akkor jelenleg nincs érvényes TB, azaz, nem érvényes a TAJ kártya, mert senki sem fizeti; egyéb híján önmagának sem fizeti az illető."
Nem igaz. Attól, hogy rendezetlen a jogviszonyod, még nem érvénytelenítik a TAJ kártyád és számod.
"Az érvényesnek minősített TAJ szám rendezett jogviszonyt mutat."
Ez sem igaz. Attól, hogy a jogviszonyod rendezetlen, a TAJ számod még érvényes.
Mindkettőre lásd: Piros lámpa.
Kapcsolódó kérdések:
Egy helyen meg kellett adnom a személyim számát és ott azt jelezte a rendszer, hogy nem érvényes, de a kártyára az van írva, hogy majd csak 4 év múlva jár le. Le tudom én kérdezni valamilyen adatbázisból, hogy érvényes-e a személyim?
Nem a közösségi adószáma, hanem a normál, román adószáma.
Sziasztok! Használtan vásároltam egy autót, és én úgy emlékszem mintha lenne rajta ebben az évben éves megyei (Pest) matrica, le tudom ezt ellenőrizni valahol? Esetleg benzinkúton megmondják rendszám alapján?
A gépi hang érvényesnek mondja, ez mit jelent?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!