Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Vállalkozásomon keresztül,...

Vállalkozásomon keresztül, külföldi partnerek felé, mint közvetítő, szeretnék árut eladni, hogyan tudom ezt úgy megoldani, hogy ne keljen ÁFÁ-t finanszíroznom ?

Figyelt kérdés

Magyar cégem megvenne egy másik magyar cégtől pl.mosószert, ezt a mosószert csak ÁFÁ-san tudom megvenni és miután külföldre értékesítettem, visszaigényelhetem az ÁFA részt.

Majd ezt az visszaigényelt ÁFÁ-t a NAV kb.90 nap után részemre visszafizeti.

Én arra keresek megoldást, hogy hogyan tudom úgy megoldani az üzletet, hogy ne keljen ÁFÁ-t fizetnem, mivel azt az árut miután kifizettem mindjárt el is adtam és viszem is ki külföldi vevőm részére.

Mivel minden héten tervezem , hogy értékesíteni fogok a külföldi vevőm részére mosóport.

Így egy hónap alatt, nagyon sok ÁFA-t kellene fizetnem és majd sokat kellene várnom míg azt az összegyűlt összeget a NAV visszautalná.

Tudna valaki segíteni, hogyan kellene ill. hogyan lehet ezt a kereskedelmi ügyletet jól megoldani,hogy ne keljen ÁFÁ-t finanszíroznom ?#ÁFA finanszírozás
márc. 11. 22:36
 1/7 anonim ***** válasza:
Ha nem sáros dolgok vannak, akkor nem 90 nap a kiutalás. Kérelmezz gyakorított áfabevallást a navnál. Add el olyan áron külföldre, hogy megérje az áfa miatt is. Indítsd nagyobb tőkével a bizniszt, úgy nem veri annyira oda a cf-et. Hiteleztesd be a céget, ami finanszírozza helyetted az áfát. Csak pár tipp. A többi fizetős lenne már :D
márc. 11. 23:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:

1 # -es.

Nem sáros a dolog ,teljesen transparens az üzlet Á - Zs-ig.

Na de ha hetente veszek pl. 1000 liter mosószert = 1.000.000 ft + 27 % Áfa !

ÁFA = 270.000 ft. Egy hónapon belül,hetente 270.000 ft. = 1.350.000 FT.!!!

Azaz, minimum 2 hónapnyi ÁFÁ-t kell finanszíroznom ami 2.700.000 Ft. !!!

Szóval a 2.700.000 ft.-om állandóan ben van a NAV-nál !

Ez az a pénzem amiért semmit nem kapok, ez csak úgy ott van a NAV-nál mind végig amíg az üzlettel foglalkozom !

Na ez az amit nem bírok finanszírozni, mert ahhoz nagyon sok pénz, hogy csak úgy "tétlenül" heverjen a NAV számláján!


Az a javaslatod, hogy emeljem meg úgy az eladási árat, hogy az ÁFA is benne legyen , az azért nem jó, mert nincs az az árú féleség ami közvetítő kereskedelemben elbírná a 27 % ÁFÁ-t + 20 % saját nyereséget = 47 % felárat a gyártói árhoz képest!

márc. 12. 12:45
 3/7 anonim ***** válasza:
Én nem azt mondtam, hogy hárítsd a teljes áfát a külföldi vevőre. De írtam másik három tippet is. Én értem a problémádat és amúgy valid probléma is. Viszont mielőtt elkezded a vállalkozásodat, gondolom csinálsz üzleti tervet, pénzforgalmi- és cash flow tervvel, ahol ezt az áfaproblémát belekalkulálod. Akkor láthatod, hogy mennyit kell neked (vagy másnak) megfinanszírozni. Innentől jöhetnek a döntések, akár a fentebb írtakból, akár más, egyéb megoldás. Mert megoldás mindig van :)
márc. 12. 12:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:

Van egy egyszerű megoldás,

pl. ha összehozom a gyártót és a külföldi vevőt és így a gyártó közvetlenül a külföldi partnernek adja el a mosószert !

Így senkinek nem kell , hogy finanszírozza az ÁFÁT mert ha a gyártó azaz a belföldi eladó, közvetlenül külföldre értékesíti az árúját , ebben az esetben nem kell, nem lehet ÁFÁ-san számlázni, azaz nem kell ÁFÁ-t fizetni nem kel azt egyik félnek sem finanszíroznia !

Na de ha én mint a gyár és a külföldi vevő közötti közvetítő kereskedő, összehozom direktbe a Gyártót/eladót és a Külföldi vevőt, akkor ebben az esetben, saját magamat zárnám ki az üzletből, mert az első összehozott tranzakcióm után, engem az eladó és a vevő megkerülne, kikerülne és ketten direktbe folytatnák az üzletelést, ami üzlet létrejöttét valójában nekem köszönhetik mert én dolgoztam meg érte, hogy az üzlet egyáltalán létrejöjjön!

márc. 12. 13:07
 5/7 anonim ***** válasza:

1) a gyártó finanszírozza ilyen esetben az áfa egy részét, mert az igaz, hogy ő nem számít fel az eladás után áfát, viszont az alapanyagot neki is meg kell vásárolnia, ami belföldi beszerzés esetén szintén áfás. Vagy ha harmadik országbeli import, akkor importáfa van rajta. Meg egyéb költségeket is ő fizet.

2) ha te hozod össze az vevőt és a gyártót, akkor okosan kell szerződést kötnöd, hogy ne tudjanak megkerülni és csak rajtad keresztül tudjanak rendelni, amiért te jutalékot számlázol.

Szóval ahogy írtam, van bőven megoldás, kérdés, hogy a te helyzetedre melyik a legoptimálisabb.

márc. 12. 13:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:

1-es pont szerint , igen így van a gyártó finanszírozza az alapanyag ÁFÁ-ját , stb. de ő lesz az aki visszaigényli azokat...


2-es Hmmm "okosan kell szerződést kötnöd, hogy ne tudjanak megkerülni"....

Na ez az, melyik az a szerződés amit nem lehet megkerülni... ?

Szeretnék látni olyan szerződést amit nem lehet megkerülni !


Régen volt olyan megoldás az export - import kereskedelemnél, hogy "RE EXPORT" azaz a külföldi vevő nekem (cégemnek) fizette az áru ellenértékét, én tovább fizettem az eladónak, az eladó az árut rendelkezésemre bocsátotta és én kiexportáltam azt a külföldi vevő részére.

Eddigi tudomásom szerint ez a lehetőség ilyen formában nem létezik, de a kérdésem az , hogy létezik e helyette esetleg más hasonló vagy jobb lehetőség arra, hogy ne keljen ÁFÁT finanszíroznom.?

márc. 12. 16:49
 7/7 anonim ***** válasza:
Létezik igen, viszont a megoldás már nem ennek a fórumnak a témája, annál sokkal komplexebb. Ha nem akarod szètcseszni a cf-et az áfa miatt, akkor keresni kell egy jó könyvelőt és/vagy adótanácsadót.
márc. 12. 18:17
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!