Állampapír vásárlás keszpénzel?
Euró alapú állampapírt szeretnék vásárolni készpénzel, ilyenkor is számolnak fel kezelési költséget mintha bankkártyával venném? Valamint utalásnál?
Köszönöm!

Szerintem nem tudsz kp vásárolni, bár ebben nem vagyok teljesen biztos.
Azt viszont biztosan tudom, hogy bankkártyás fizetésnél nem számolnak fel kezelési költséget.
Utalásnál max a bankod számol fel költséget (ezért kell kártyával vásárolni), a kiutalás saját számlára ingyenes, mind euró mind forint alapon.

A Magyar Államkincstár állampapír értékesítési pontjain készpénz be- és kifizetés nem kezdeményezhető, arra kizárólag az Állampénztári Irodákban van lehetőség -> ott van pénztári szolgáltatás.
EURO:
Az Euró Magyar Állampapír vételárának fedezetét készpénzben is teljesítheted, viszont kifizetést kizárólag az általad megadott IBAN formátumú bankszámlára, banki átutalással teljesít.
FORINT:
Mint ahogy külföldi bankszámlára sem teljesít forintban kezdeményezett átutalást. Kincstári értékpapírszámláról kizárólag az Euró Magyar Állampapírhoz kapcsolódó euró ellenérték átutalását lehet kezdeményezni külföldi bankszámlára.
A Magyar Államkincstárban előzetes bejelentés nélkül 3 millió forintot el nem elérő összeget lehet felvenni (forintban).
A készpénz felvételt nem terheli egyedi kincstári díj vagy költség, kizárólag a tranzakciós illetéket szükséges megfizetni. A tranzakció illeték mértékéről a MÁK „Hirdetményükben” tájékozódhatsz.

Ha nem csak euro alapút szeretnél feltétlenül, akkor a posta is forgalmaz állampapírokat, van olyan, amit csak ők.
Érdekes módon ott meg csak kp-vel lehet megvásárolni őket és fizikai papírt is kapsz érte, tehát nem az esetleg meglévő állampapír számládra tudsz náluk kp-ért venni.
Nekem biztonsági tartaléknak van néhány ilyen, bármikor visszaváltható bármely magyar postán személyivel:
Pl kincstári takarékjegy
nyomdai állampapír

További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!