Ti nem érzitek úgy, hogy a rendszerváltás óta ugyanazt az eredményt nagyobb erőfeszítéssel lehet elérni, mint a szocializmusban?
Rajtam kívül az egykori szülőfalumban és annak szomszéd falvaiban is mindenki így érzi.
A szocializmusban például háztáji uborkatermesztésből fiatalon mindenki felépítkezett magának, méghozzá tetőtér beépítéses házat. Úgy, hogy új Zsigulira és nyaralásra is tellett. Én 21 éves koromra úgy vettem kulcsrakész garzonlakást, hogy a szülő csak az árának 1/5 részével segített ki. Azért kulcsrakészen vettem, mert a TSZ fősulira küldött, és a szerződés értelmében a nyugdíjazásra kerülő főmérnök tisztsége várt volna. Ha nem jön a rendszerváltás és nem lopkodják szét a TSZ-t, ráadásul a gazdák beadott földjeit is szétlopkodták mások.
Állás meg olyan lehet, ami napi 48 órás munkával talán eléri a régi rendszerben megszokott életszínvonal töredékét, amit napi 8 órában el lehetett érni.

válasza:

válasza:Igen.
Kisebbek voltak az igények kevesebb lehetőség volt elkölteni a pénzt

válasza:

válasza:A szocializmus úgy kb. a 70-es évek közepe (olajválság) óta hitelből tartotta fenn magát. Az ország külföldi hitelekből finanszírozta magát, mert a gazdaság egy nagy nulla volt, exportbevételt alig termeltünk. 1989-re Magyarország volt az egyik legeladósodottabb ország a szovjet blokkban. Így könnyű jól élni, más pénzéből.
Csak ezt az egy táblázatot nézd meg, kérdező: [link]
Meg esetleg a lap alján a legutolsó, összehasonlítá táblázatot is.
Kapcsolódó kérdések:
ÁFÉSZ -----> Coop A rendszerváltás után alakult át, de eredetileg ÁFÉSZ volt.
Azt vettem észre, és beszélgettem is sok idősebbel erről, hogy régebben a sorkatonaság után jött az esküvő, a gyerekek, szinte 90%-ban. és szinte mindenki együtt is van azóta. Más volt az udvarlás, a nők jobban fogadták? Mi volt más, mi volt jobb, vagy rosszabb a nő és férfi szemszögéből akkor?
Ott is szokták mondogatni az idősebbek hogy "Jajj de jó életünk volt 1989 előtt" meg hogy "A mai fiatalok nem fogják már átérezni, hogy mennyire jó volt a szocializmus idején" meg hasonlók?
Mivel a Kádár-rendszer nem egy egységes korszak és igen hosszú időt ölel fel, ezért szorítkozzunk az 1968 és 1989 közötti időszakára. A forint romlásáról nem is beszélve :)) Olyan válaszadók kommentjeit szeretném elsősorban olvasni,akik már dolgozó emberként éltek a...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!