Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések

A kérdés

Amikor 2010-ben megszüntették a magánnyugdíjpénztárakat mi lett az addig befizetett megtakarításokkal?

Olyasmi rémlett, hogy nyilatkoznunk kellett, de már nem emlékszem, hogy mi volt a folyamat.


- Kérhettük, hogy fizessék ki az addigi MNYP megtakarításainkat? Ha igen, akkor hogyan történt a kifizetés? banki utalással vagy a posta hozta házhoz?


- Kérhettük, hogy vezessék át az addigi MNYP megtakarításainkat a TB nyugdíjszámlánkra?


Hol tudnék utánanézni, hogy én annak idején hogyan döntöttem, mit kértem, hogyan nyilatkoztam? Tudom, ez így nagyon viccesen hangzik, de sok hivatalos papírom elveszett egy költözés során és már homályosak az emlékeim.
  ápr. 30. 11:42  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
A kérdező kommentje:

Ha nyilatkozni kellett, akkor milyen határidőt kellett tartani?

Ha kérhettük a megtakarítások kifizetését, akkor mikor fizették ki?

(Előkerestem a 2010-es bankszámla kivonatokat, de nem találtam nyomát ilyen jellegű tranzakciónak, jóváírásnak.)# 1/13Időpont ápr. 30. 11:46 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

Az interneten böngészve azt már tudom, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő tagok csak "a megtakarításaik után járó reálhozamot" kaphatták meg.

A megtakarításokat, mint a tagok vagyonát pedig a MNYP-k 2011. júniusától kezdődően kezdték el eljuttatni az államnak.


Ezek ismeretében kérdéseimet az alábbiak szerint aktualizálnám.

- Hol tudok információt kérni azzal kapcsolatban, hogy részemre mikor és mekkora összeget fizettek ki a MNYP tagságom során szerzett megtakarításaim reálhozamaként?


- Hol tudok informálódni azzal kapcsolatban, hogy a MNYP tagságom során szerzett megtakarításaim összege mennyi volt és ez az összeg hogyan vevődik majd figyelembe a saját nyugdíjam kiszámításánál (sok év múlva)?# 2/13Időpont ápr. 30. 12:38 Privát üzenet

"- Hol tudok informálódni azzal kapcsolatban, hogy a MNYP tagságom során szerzett megtakarításaim összege mennyi volt és ez az összeg hogyan vevődik majd figyelembe a saját nyugdíjam kiszámításánál (sok év múlva)?"


Erre az egyre tudok válaszolni: sehogy nem vevődik figyelembe.


1.- anno azzal hitegették a népet, hogy lesznek egyéni nyugdíjszámlák, de javaslom figyelmedbe a legújabb cikkeket ezzel kapcsolatban:

[link]

2.- már a mai napon is megvannak azok a törvények, amiket utána hoztak, s amelyben lefektetik: nyugdíjat adni nem kötelező , illetve szépen "fű alatt" (mivel sokan nem tudnak róla) bevezették a szülőtartást - ergo, ha nem lesz nyugdíj, majd a gyerek nyögi a "füstbe ment" magánnyugdíjpénztári pénzek miatt kieső "nyugdíj"at.


Amúgy nagyon jók a kérdéseid.A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/13Időpont ápr. 30. 13:06 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Hát nem mondom, nem vidámítottál fel. :(


Most jön jól, hogy mániákus gyűjtögető vagyok, s hogy nem veszett el minden iratom anno.

Időközben megtaláltam az ONYF azon 2010. december 20-i keltezésű levelét, amiben a kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszer megszűnéséről és az ezzel kapcsolatos teendőkről tájékoztatták az érintetteket. Ebben többek között arról is tájékoztatnak, hogy:


- "Ha Ön az állami nyugdíjrendszerbe visszalépést választja, erről nem kell külön nyilatkozatot tennie."

- "A magánnyugdíj-pánztárak eddigi egyéni számláján nyilvántartott összeg az állami nyugdíjrendszerben is változatlanul megjelenik egyéni számláján."


Azonban, ha igaz, amire az általad is linkelt cikkből lehet következtetni, akkor nincsenek egyéni nyugdíjszámlák, azaz nincs olyan nyilvántartás, amin vezetve lett volna a visszalépők nyugdíjvagyona.

Ez valóban lehetséges lenne????


Valamilyen nyilvántartás/egyéni számla (nevezzük bárminek) kell legyen, hiszen jelenleg is személyenként nyilvántartják/dokumentálják/vezetik, hogy egy-egy időszakban milyen összegű levonások és befizetések történtek nyugdíjjárulék címén az adott személy vonatkozásában. Ezek képezik majd alapját a nyugdíjjogosultság megállapításának és a nyugdíj összeg meghatározásának.


/Nekem is egy ilyen egyéni lista tanulmányozása közben tűnt fel, hogy a magánnyugdíj-pénztári tagságom alatti időszakban sokkal kisebb összegek (a járulékalapom ~0,5-2%-a) szerepelnek a listámban a levont/befizetett járulékok oszlopban, mint a MNYP előtti és utáni időszakokban. Nyilván azért, mert a MNYP-i időszak alatt az akkor hatályos rendelkezések szerint a járulék kisebb hányada került az állami rendszerbe és a nagyobb a MNYP-i számlámra.


Józan paraszti ésszel és az ONYF fentebb idézett levele alapján azt gondoltam volna, hogy a MNYP-be befizetett majd az államiba átvitt nyugdíjjárulékok összegének, ha külön cím alatt is, de szerepelnie kell egy olyan listában, amit az ONYF adott ki "nyugdíj biztosítási hatósági nyilvántartásban szereplő adatok" tárgyban.


Ennek megvalósítása csak szándék és egy kis informatikai kérdés. Ha nincs megoldva, és szándék sincs a megoldására, az gyakorlatilag olyan, mintha szándékosan lenyúlták volna az érintett magánszemélyek nyugdíj-megtakarításait. Ilyen csak nem lehet! Szerintem ebben a témában igen sok a félreértés. Legalábbis bízom benne./# 4/13Időpont ápr. 30. 14:40 Privát üzenet

"Ennek megvalósítása csak szándék és egy kis informatikai kérdés. Ha nincs megoldva, és szándék sincs a megoldására, az gyakorlatilag olyan, mintha szándékosan lenyúlták volna az érintett magánszemélyek nyugdíj-megtakarításait. Ilyen csak nem lehet!"


Jó reggelt kívánok!!! "Fel tetszett ébredni"??? :-)

Bocs a stílusért, de komolyan, néha elcsodálozom, hogy milyen mély álomban "aludt" ez az ország, miközben extrémebbnél extrémebb dolgok történtek.


Amit belinkeltem, azon az oldalon van a másik cikk is, azt hittem, azt is elolvastad - de akkor most belinkelem külön:

[link]


"Nincs értelme a korábbi magánnyugdíjpénztári megtakarítások feltüntetésének az egyéni számlákon, erről írt Rétvári Bence államtitkár válaszul. A nyugdíjvagyont az állami rendszerben úgy kezelik, mintha sosem lettek volna magánnyugdíjpénztárak, így Rétvári indoklásában értelmezhetetlen az egyéni számla fogalma."


és:


"A RTL híradónak nyilatkozó szakértő szerint a magyar nyugdíjrendszer miatt egyéni számlát nem is lehet ígérni. A mostani, úgynevezett felosztó, kiróvó rendszerben a dolgozók fizetik a nyugdíjasok nyugdíját, ezért fogalmilag kizárt az egyéni nyugdíjszámla."A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/13Időpont ápr. 30. 14:53 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
"elcsodálozom" = elcsodálkozom

A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/13Időpont ápr. 30. 14:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Koplárovics Béci nevű felhasználó válasza:

"Nekem is egy ilyen egyéni lista tanulmányozása közben tűnt fel, hogy a magánnyugdíj-pénztári tagságom alatti időszakban sokkal kisebb összegek (a járulékalapom ~0,5-2%-a) szerepelnek a listámban a levont/befizetett járulékok oszlopban, mint a MNYP előtti és utáni időszakokban"


Igen, ez így van. Mivel amíg mnyp tag voltál, addig az állam helyett az mnyp-be ment a járulékod. Azaz ha nem vagy mnyp tag, az a pénz akkor sem a tiéd lett volna (ezt sokan nem fogják fel, vagy nem akarják megérteni merthát fúj orbán). Ezért volt az, hogy amikor visszakerültél az állami rendszerbe, akkor csak a reálhozamot (a befektetésen és az infláción felüli hozamot) kaptad vissza. Ami nem volt valami nagy összeg, tekintve, hogy a pénztárak a hozzájuk került pénz egy részét (3-5%) helyből levonták "működési költségre (fura, hogy később erre a céra már 1% is elegendő volt), valamint épp egy válság után voltunk, amikor is nemhogy hozam nem volt, de még veszteség is. Apropó veszteség: választhattál különböző portfóliók közül, hogy miben tartsák a "pénzedet". Ha rosszul választottál, akkor bőven bukhattál. Ha jól, akkor nagyot nyerhettél. De ezt egyszerű emberként, előre kellett megmondanod, esetleg a pénztárad adott információt, de nekik semmilyen kockázat nem volt benne (ők levonták a kezelési költséget a befizetésből, azon felül ha buktál, az a te pénzedből ment).


"Ezek képezik majd alapját a nyugdíjjogosultság megállapításának és a nyugdíj összeg meghatározásának."


Később az előzőből hiányzó összegeket jóváírták, tehát ha visszaléptél, akkor az államtól kapsz nyugdíjat arra az időszakra vonatkozó adatok alapján is. Persze ugye vannak ilyen "nem lesz nyugdíj" meg "bármikor megszüntethetik" agymenések, de amíg a nyugdíjasok az egyik fő szavazóbázis, addig ezt senki sem fogja meglépni, mellesleg pont arra mondják, hogy majd a fidesz fogja elvenni, de remélhetőleg mire a többségünk nyugdíjas lesz, addigra legfeljebb a közelmúlt szomorú története lesz a fidesz.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/13Időpont ápr. 30. 14:55 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

#5. hozzászólásra reagálva:


Természetesen olvastam az általad linkelt oldal belső linkjeit is. És aludni sem aludtam az elmúlt években. :) Mindemellett sem kormánypárti nem vagyok, sem kifejezetten ellenzéki gondolkodású sem.

Megérintenek a politikai hírek, de tartózkodom a szélsőséges mellette/ellene hozzáállástól is. Mivel konkrét (szakmai) rálátásom nincs a történésekre, igyekszem szűrni mind a kormány sajtóból származó híreket, mind az ellenzéki orgánumok híráradatát.

Így marad a józan paraszti észre hagyatkozás, és a hit abban, hogy ha vannak is önös érdekek (korrupció) a politikában, hosszútávon remélhetőleg a társadalom érdekét és előrehaladását szolgálják a döntések.


Visszatérve a fő témára.

Nekem teljesen mindegy, hogy "egyéni számlának" vagy "nyilvántartásnak" nevezik azt a dokumentumot/rendszert, aminek adatai alapján a MNYP-i időszak nyugdíjjárulék címén történt levonásai (állami + MNYP-i) figyelembe vevődnek a nyugdíjak megállapításánál.#7. hozzászólásra reagálva:


"Később az előzőből hiányzó összegeket jóváírták, tehát ha visszaléptél, akkor az államtól kapsz nyugdíjat arra az időszakra vonatkozó adatok alapján is."


Igen, én is ezt tartom logikusnak. Ugyanakkor aggasztónak találom, hogy a kezemben lévő hivatalos dokumentumban (nyugdíj-biztosítási hatósági nyilvántartásban szereplő adatok) nem látom nyomát a MNYP-i időszakban a MNYP-ba befizetett nyugdíjjárulékok (a mindenkori járulékalapom 6-8%) összegének.


Tehát nem azzal van gondom, hogy a szolgálati időnél nem veszik majd figyelembe azt az időszakot, amíg MNYP-i tag voltam. Tudom, hogy figyelembe veszik.

A gondom az, hogy a MNYP-ba befizetett nyugdíjjárulék összegeket nem látom, hogy figyelembe vennék. Márpedig a jelenlegi infók alapján, a nyugdíjjárulék címén levont és befizette összegek (is) befolyásolni fogják majd a nyugdíjam összegét.# 8/13Időpont ápr. 30. 15:27 Privát üzenet

Itt van az egyeni szamlad:

[link]A válaszíró 41%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/13Időpont máj. 1. 21:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen. Ezt már ismertem, de itt csak a 2012. december 31. utáni időszakokról vannak adatok.


Az engemet -most jobban- érdeklő MNYP-i évekről sajnos nincs infó. A linkelt oldalon lévő adatok szerint, nem írták jóvá a MNYP-ba befizetett, majd a pénztárak által az államnak átadott járulék összegeket.# 10/13Időpont máj. 2. 10:17 Privát üzenet
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Jobban éltek most, mint 2010 előtt?
Várható a közeljövőben olyan gazdasági világválság, mint a 2010-es években volt? Mitől függ?
Hogyan lehetséges, hogy éves szinten ennyire ugrál az arany ára? 2010-ben 1100usd,2012-ben 1900usd, majd 2014-re 1200usd/uncia.
2010-2012 körül aki nem csinált semmit az most állami vagy magánnyugdíjpénztárban van?
Szükságem lenne a 2010 és 2015 közötti hivatalos éves inflació rátára. A KSH oldalan nem találom. Tustok segíteni?
Miben különbözik egymástól az MS-Project 2007 -2010 pro/std?

Kérdések az Üzlet és pénzügyek rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!