Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mennyire nehéz elhelyezkedni...

Mennyire nehéz elhelyezkedni Párizsban szakácsként?

Figyelt kérdés

Anglia nem érdekel, mert a bérrel egyenesen arányos a megélhetés is. Ellenben Párizsban a minimálbérből is jól ki lehet jönni. 600€-ért már találni másfél szobás albérletet. A minimál pedig 1100 körül van,de úgy olvastam, hogy a szakácsok 2-3ezret is kereshetnek, főleg azok az emberek akik mindenhez konyítanak, mert ott szakosított szakácsok vannak.

Angol és francia középfokú nyelvvizsga megvan. Szakmai tapasztalat 2év+2év az iskolai kihelyezett gyakorlat. (Mind2 helyről ajánlólevél).


Mennyire nehéz állást találni ezzel a tapasztalattal?


2014. szept. 3. 19:16
 1/4 anonim ***** válasza:

A "hôtellerie-restauration"-ban mindig munkaerőhiány van Franciaországban, de elsőre nem tudsz rögtön szakácsként elhelyezkedni. Először nyilván "commis"-nak vesznek fel, ott pedig tényleg csak a minimálbért kapod.

Itt kint kell komoly tapasztalatot szerezned ahhoz, hogy egy nagyobb hotelben vagy étteremben el tudj helyezkedni, és ez sok mindentől függ. Többek között a tudásodtól, a szorgalmadtól, a nívódtól és nem kis mértékben a szerencsétől is. A "nagy pénzeket" itt is csak a nagy nevek szakítják le, egy kis brasserie-ben kevéssel is be kell érned, kemény munkával, és néha nehéz időbeosztással.

Nem egy könnyű szakma ez itt sem...

2014. szept. 4. 07:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
Átlagban milyenek a munkahelyek? Úgy értem, hogy tartsák a 8órás munkaidőt vagy 10-12óra(a 9-et mégmegértem) megy le túlóradíj nélkül?
2014. szept. 4. 15:22
 3/4 anonim ***** válasza:

Nem lehet átlagos munkahelyről beszélni. Magyarországon sem mindegy, hogy egy nagy hotelben vagy a Gundelnél tanultál és dolgozol-e, vagy egy kis csepeli, angyalföldi kimérésben.

Franciaországban az elfogadott munkaidő a legtöbb szektorban heti 37,5 óra, kivétel pl. a vendéglátóipar, ahol ez felmegy heti 43 órára. Két szünnapod biztosan lesz, de ezek nem a szombat-vasárnap (kivéve a kisebb, inkább a hivatalnokokra és egyéb dolgozókra számító egységekben), hanem a hét másik két napjára.

A kellemetlenség inkább abban áll, hogy a legtöbb étterem 15H-tól 19H-ig bezár, és ez az idő nem számít bele a munkaidődbe.

Tehát pl. reggel 9H-kor kezdesz, dolgozol 14H-ig, majd este 19H-től 22-23H-ig folytatod.

De mondom, attól is függ, hogy milyen az egység nívója és elvárásai.

Ha már eleve úgy indulsz, hogy az időt számolod, nem fogsz sokra menni, mert a jó szakácsot megfizetik, de ezt ki is kell vívni.

2014. szept. 5. 08:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy ki kell vívni és ez is azért érdekelt, hogy tudjam mire számítok. Például ez a 15-19-ig bezárós dolgot se tudtam, mert Magyarországon nem így van.Mindenképp váltok, mertott többre vihetem és már a minimálbérből is jobb életszinvonalat lehet teremteni, mint itthon. Jelenleg havi 180-200órátdolgozok nettó 90-100ezerért egy hotelben, a 10éve ott lévő szakács kb 20ezerrel kap csak többet. Tehát itt még az előrelépés is kb lehetetlen.
2014. szept. 5. 15:07

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!