Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A vendéglátásban nincs remény...

A vendéglátásban nincs remény korrekt munkahelyet találni?

Figyelt kérdés

Cukrászként dolgozom Budapesten. Nagyon szeretem a szakmám, de amióta benne dolgozok, és magamat tarom el, nyilván néznem kell az anyagi oldalát is a dolognak:

-110 ezret kapok kézbe

-6 órás minimálbérben vagyok bejelentve

-egyik héten 5 napot dolgozok ( elvileg 8 órában, de gyakorlatilag addig ameddig kell...) másik héten 3 napot dolgozok 12 órában, de ez is addig tart ameddig munka van...Voltam már éjfélig is

-szabi papíron 20 nap...papíron...szóban abban egyeztünk meg hogy nyáron 5 nap télen leállás van ( dec. 23-án bezárunk és január 3-4 körül nyitunk ki ) a szabit akkor kaptam meg a nyáron amikor a főnök elküldött, és szerencsém volt hogy kifizeti, a tavaly télit is úgy kaptuk meg hogy a főnök asszonyom "kiegészítette" , mert a főnökúr nem akarta odaadni..

-állandóan szivatnak, ha lenne esély hogy hamarabb végezzünk akkor valami árut meg kell várni, hogy megjöjjön ( több órát kell várni ), de volt olyan, amikor a pultos lánnyal kellett ott maradni, mert a főnökék elmentek vásárolni nyaralás előtt, 1 órát mondtak hogy jönnek, de vagy 4 órát vártunk rá

-és még sorolhatnám.....

a legjobban az eszméletlen sok, és ki nem fizetett túlóra zavar...

várom a tapasztalatokat, véleményeket....



2015. nov. 27. 21:29
 1/8 anonim ***** válasza:
61%
Ha képzett cukrász vagy és szereted is csinálni, akkor szerintem vállalkozz. A mai tortaárak enyhén szólva pofátlanok, egy jobb minőségű darabért simán elkérnek 18-20 ezret. Ha ebből csak tizenötöt adsz el egy hónapban, már jó vagy.
2015. nov. 27. 23:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
Ez a vendéglátás Mo-on. Nem azt mondom, hogy nem lehet találni normális, korrekt helyet, de ezen a szinten ritka. Fejleszd magad és keress valami komolyabb munkát étteremben szállodában stb.
2015. nov. 28. 02:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:
tavaly május óta dolgozom a szakmában....szállodát sokan nem javasolják, bár a törvényesség terén ott járnék a legjobban, csak szerintem jobban tudok fejlődni egy cukrászdában, de ha valaki dolgozott szállodában is biztos jobban meg tudja mondani
2015. nov. 28. 06:21
 4/8 anonim ***** válasza:

Ezért is van sok pálya elhagyó.


Külföldön viszont két kézzel kapnak a szakképzett munkaerőért, rendesen bejelentve és korrektül kifizetve azt amit le is dolgozol. Még ha nem is szereti valaki annyira csinálni. Aki meg szereti, azt hosszútávon is meg tudják becsülni. Telesen más a morál.


A vállalkozás sem egy rossz elgondolás, de a tőkét(forrást) hozzá össze kell tudni jól szervezni.

esetleg kinti tapasztalatot szerezve, néhány év után itthon nyitni egy saját üzletet, esetleg mestervizsgával.

2015. nov. 28. 07:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
A vendéglátás mindenhol nehéz kenyér, külföldön is, itthon is. Vannak normális helyek, csak nagyon nehéz őket megtalálni, sajnos. Dolgoztam Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Angliában szakácsként, kis hoteltől elkezdve az 5 csillagos konyháig bezárólag. Mindenhol ugyanaz a tapasztalatom. Külföld annyival jobb, hogy bejelentenek a teljes pénzre, és rendesen megkapod a béred, szabadságod, de ennyi és nem több.
2015. nov. 28. 14:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem is azt mondanám, hogy a vendéglátás tipikusan ilyen, hanem az agyonadóztatott országokban (min a miénk), a kisvállalkozások ilyenek. Majdnem mind. Minimálbérre jelentés, szabi nuku, "rugalmas" munkaidő. Ez mindenhol így van. Azt tudom neked javasolni, hogy valami nagyobb és/vagy multinacionális céghez menj el dolgozni. Őket elég durván ellenőrzik a hatóságok, így ők sokkal jobban betartják az ilyen előírásokat. Igen, a Tesco meg a hasonlók is sz.rért-hugyért melóztatnak, de legalább nem csinálhatnak meg veled akármit.
2015. nov. 28. 18:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Van egy szakács szakmám,de egy napot nem dolgoztam benne suli után.

Egy patináns 5 csillagos szállodában voltam tanuló,de állandóan kihasználtak minket.

2 jelenléti ívet vezetett a séf,az egyikbe a papíron szereplő adatok voltak,hogy mikor léptél be a konyhára és mikor mentél el. A másikon a valós munkaidő.

A második csak amolyan piszkozati lap volt,azt soha nem látta az adó ellenőr és persze a túlórákat soha nem fizették ki.

Mondják néhányan,hogy "irány külföld",de a vendéglátás egyik országban sem fizet jól.

Amennyit gürcölsz,ahhoz képest az aprópénz.

Nincs hétvége,nincs ünnepnap,semmi.


"állandóan szivatnak,"

Ilyen a vendéglátás. Nálunk szinte mindegyik szakács alkoholista lett az évek során,pont az általad is említett csesztetések miatt,és azért is mert nincs semmi magánéletük,állandóan robotolnak,a családjukat alig látják.

A munkatársaid sokkal jobban fognak ismerni,mint a családod.

Én speciel örülök,hogy nem dolgozom már a vendéglátásban,megundorodtam az egésztől.

2015. dec. 1. 18:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
1,5 éve dolgozom teljes állásban cukrászként, és én is már meggyűlöltem az egészet úgy ahogy van. pontosan ezért kezdtem el az ősszel egy másik szakmát, és azután soha többet még csak a vendéglátás közelébe se
2015. dec. 7. 17:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!