Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés

A kérdés

Észlelhető-e bármilyen fejlődés a magyar munkaerőpiacon, vagy a munkáltatók még mindig azt hiszik,10-20 évvel ezelőtt van?

Tanácsokat nem kérek, van munkám:)


Gondoltok itt az „el lehet menni, 10-en várnak a helyedre” szövegre.

Abból az apropóból írtam ki a kérdést, hogy láttam egy pécsi álláshirdetést, ahol 143ért kerestek sofőrt.

Nem tudom elhinni, hogy ennyire nem akarják, tudják észrevenni, hogy más világ van már.


De a nem legnagyobb baj, hogy még normális álláshirdetéseket sem látok: helyesírási hibák tömkelege, sem a fizetés, de még sokszor a munkavégzés helye sincs leírva.


Aztán személyes tapasztalat, hogy vagy nem emlékszik, mit írtak az álláshirdetésre vagy nem érdekli, amikor pedig másnap megjelentem a próbanapon, természetesen semmi sem állt még készen. Ez volt 2-3 éve kb.Ha pedig bejut valaki állásinterjúra, nagy eséllyel „hol akarsz lenni 10 év múlva, miért akarsz itt dolgozni” szintű ökörségekre kell válaszolni, amelyekből végül is csak az nem derül ki, hogy alkalmas-e az adott pozicíóra, amit valami nem túl okos HR-es tesz fel, akivel elhitették, hogy az élet értelmes az, hogy feljebb másszunk a ranglétrán, de persze szakmai kérdéseket nem tud feltenni.


Ami igazán megdöbbent, hogy sok munkáltató inkább bezár, mint hogy fizetést emeljen, vagy legalább egy kicsit normálisabban beszéljen a munkavállalóival.

A szomszéd kisvárosban az egyik kisebb bolt tulaja egy elég bunkó középkorú nő volt, aki sokat nem tétovázott, h kirúgjon vkit. Sokan fel is mondtak, de pár hét próba után gyakran kirúgta a fiatal huszonéves dolgozókat.

Nehezen tudom elhinni, hogy egyikük sem felelt, inkább a túlzott elvárásokra gyanakszom.

Szóval 1 hónapja kénytelen volt eladni a tulaj az említett boltot, ahogy egy másik boltja is csődbe ment.

Nem igazán látok még csak törekvést sem arra, hogy fejlődjenek a munkáltatók. Bevallom, jókat mosolygok, amikor látom a kínlódását azoknak a helyeknek, ahol elég bunkó módon pattintottak le anno, de mégis furcsa, hogy ennyire képtelenek legalább kicsit normálisabban viselkedni.Keress kérdéseket hasonló témákban: munkaerőhiány, munkáltató, állás, fizetés

 2018. júl. 9. 10:38  Privát üzenet  

A válaszok

Balázska lehet, hogy a másik 10 mosogatófiú nem részegen, befüvezve ment el interjúra, ezért nem rád esett a választásuk! Ki másban lenne a hiba, mint aki nem vesz fel téged, pedig te kitartóan és becsülettel tudnád inni a poharakban marad italokat.

Ne mérgelődj az ő "veszteségük", hogy nem téged vettek fel :)A válasz 51%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 60%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/9Időpont 2018. júl. 9. 11:39 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A hogy látod magad kérdés nem poén. Arra kíváncsiak van-e jövőkeped vagy egy felelőtlen senki vagy aki csak él a világban

A válaszíró 63%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/9Időpont 2018. júl. 9. 12:14 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
nem olvastam el de mockos munkáltatok!!!!444

A válasz 60%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/9Időpont 2018. júl. 9. 12:19 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

„el lehet menni, 10-en várnak a helyedre”


Mi felénk ezt 2-3 éve nagyon szerették mondogatni, de mióta a fiatalok és a középkorúak nagyon nagy része külföldre ment dolgozni, azóta nem igazán találnak embert. Munkaerőhiány errefelé eléggé jellemző, de Pécs környékén annyira nem, egy ismerősöm szerint aki arra élt, de azért jött ide mert itt jobbak a lehetőségek ha nem akar külföldre menni.

Nálunk már a munkáltatók állnak sorba az emberek után.

Ahol dolgozok cégnél a HR-es a szomszédom aki 2 éve költözött ide. Tavaly szinte rábeszélt hogy miért nem megyek hozzájuk dolgozni mert ott azért jobbak a bérek, bár a munkaidő folyamatos 12 órás, de addig addig fűzött hogy kipróbáltam magam. Igaz ehhez az is kellett hogy a régi munkahelyemen felcsesszék az agyamat és igazából hirtelen felindulásból váltottam, amit annyiból megbántam hogy amit ott elértem azt sajnos nulláról kellett kezdenem az új helyen, ugye az alapoknál. De igazából sok munkahelyen is ember hiány van, gyári dolgozókat szinte lepkehálóval próbálják befűzni, ahol a húgom dolgozik ott már tesztírást is megszüntették felvételin, annyira nem találtak embert, de meséli is hogy olyanok dolgoznak ott akik nem azért mennek el mert nem akarnak ott lenni, hanem mert annyira bugyuták hogy egyszerűen csak annyiból jó a cégnek hogy a létszám meglegyen.

Régi helyemen is bunkóak az emberekkel és csodálkoznak miért mennek el annyian, meg miért nem akar ott senki se dolgozni. Sokszor nem csak a pénzről szól az egész, hanem a jó légkörről, a tiszta környezetről, társaságtól is.

Ahol én vagyok abba az üzemrészbe ott nagyon jó a társaság, és a vezetőség is megértő, nincsenek problémák, és mindent meglehet beszélni. Itt azért küzdenek hogy ha már nem fizetnek agyon minket, legalább a légkör legyen megfelelő, és bárkinek, bármi problémája van, meg lehessen oldani. Ez is nagyon sokat számít egy munkahelyen, nem csak a fizetés.A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/9Időpont 2018. júl. 9. 12:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Egyértelmű. Mindig az a hibás aki vállalkozik. Burzsuj mocskos vállakozók inkább csődbe mennek, ahelyett hogy fizetnének 444!4444!!

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/9Időpont 2018. júl. 9. 16:09 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Szerintem a cégek le vannak maradva ezen a téren. Látják, hogy más a helyzet, mint 10-15 éve, de nem akarnak/ tudnak megfelelően reagálni. A külföldi tulajdonú cégeknél még mindig azt hiszi (azt akarja hinni) a külföldi vezetés, hogy Mo-n semmi fizetésért lehet embereket találni. Sokszor hiába mondják nekik az itteni vezetők, hogy nem így van, erre vannak berendezkedve: Magyarország= szar fizetés. Nyilván nem mindegyikre igaz, de többségében ez a helyzet. Most kínálnak betanított munkáért annyit, mint amit meg lehetett keresni 10 éve ugyanezzel a munkával. És ez nem vicc. Baranyában körbe lehet nézni- katasztrófa.

A magyar vállalkozásokat csak kívülről látom, de ott is hasonló a helyzet. Konkrét élményem, hogy x cég tulajdonosa közli, hogy a fizetés nettó 100E Ft. És a bejárást támogatja jogszabály szerint? Válasz: nem. Nettó 100, ebből a dolgozó oldja meg.

Innentől kezdve csak abból a városból vagy max. 5 km körzetből jöhet szóba bárki, hiszen ki fog 15-20 E Ft-ot kifizetni bérletre a 100E-ből????? És ez nem valami nagyvárosban történt...

A fizetés melletti másik probléma a stílus. Ez (ha lehet) még rosszabb. Megbecsülés nulla, egy szardarabnak néznek sok helyen (nem mindenhol nyilván). Egy csomó ember azért nem jelentkezik adott munkahelyre, mert már rossz híre van a munkáltatónak- és nem a fizetés miatt.

A lényeg/ a válasz: igen, a munkáltatók többsége azt hiszi, hogy 10-20 évvel ezelőtt van.

Persze az sem fog örökké tartani, hogy a munkavállalók vannak most TALÁN kicsit jobb helyzetben...egyszer fent, egyszer lent.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/9Időpont 2018. júl. 9. 18:16 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Koplárovics Béci nevű felhasználó válasza:

"el lehet menni, 10-en várnak a helyedre"


Van a munkaerőpiac kínálati oldalán az a réteg, amelyikre ez tökéletesen igaz. Csak mivel a tévében meg a fészbúkon azt nyomják, hogy munkaerőhiány, ezért a semmi tudással és semmi érzékkel, semmi munkakedvvel rendelkezők azt hiszik, hogy simán kétszerannyit ér a munkájuk. Pedig sokszor már a minimálbérrel is a dupláját kapják annak, amennyit ér.A válasz 50%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/9Időpont 2018. júl. 9. 19:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Én csak a HRes kérdés és fizetési részéhez tudok szólni.


Ezek a bullshit HRes kérdések azok amiből azonnal levágod hogy kretén-e az interjú alany.


Mondj magadról egy negatív tuladonságot? kérdés azon válaszai amik elutasítást vonnak maguk után: nincs, anyukám sem tudna mondani, túlságosan törekszem a tökéletességre stb. Ez az egyetlen funkciója.


Fizetés: Sokaknak a munkaerő hiánya miatt irreális elvárásaik vannak. Fél év diák munka, makog angolul, pénzügyes diploma, nettó 320. Ahha :)A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/9Időpont 2018. júl. 10. 19:21 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

BTW:A cég adna neked többet de nem tud. A nettó fizetésed a bértömeged fele. A többit viszi az állam tőled és a munkaadódtól.


Ilyen szar a gazdaság.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/9Időpont 2018. júl. 10. 19:25 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Amikor eljön majd az idő, hogy robotok fognak dolgozni az emberek helyett, akkor a magyarok külön kérik majd, hogy tiltsák be a robotokat Magyarországon?
A Fidesz miért nem fordította hasznosabb dolgokra azokat a pénzeket, amiket elherdáltak?
Miért van az, hogy a V4-ben meg Közép-Európában mi osztjuk az észt, miközben szinte mindenki lehagy a fejlődésben?
Ti érzitek a magyar gazdaság növekedését és az életszínvonal fejlődését?
A magyar politikai elit miért nem nemzeti fejlesztési terveket hoz létre?
Szerintetek Magyarországnak, és a magyar embereknek egyre jobb, vagy egyre rosszabb lesz az anyagi, gazdasági helyzetük? Van fejlődés? Emelkednek a bérek?

Kérdések az Üzlet és pénzügyek rovatbólKérdések a Karrier, fizetés rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!