Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Közalkalkalmazottnak be kell...

Közalkalkalmazottnak be kell jelenteni ha egyéni vállalkozást indit?

Figyelt kérdés
Párom bölcsiben dolgozik közalkalmazottként és fél éve indított egyéni vállalkozást. A munkáltatója jelenleg azon vergődik , hogy eddig miért nem jelentette ezt feléjük. Jogossan háborognak?

jan. 17. 23:00
 1/6 anonim ***** válasza:
68%

Igen, a közalkalmazottnak be kell jelentenie, ha egyéni vállalkozást indít, mivel a közalkalmazotti jogviszonyra szigorú összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak Magyarországon. Az alábbiakban összefoglalom, mit kell tenni ebben az esetben:

1. Engedélykérés a munkáltatótól:

A közalkalmazott köteles a munkáltatójától írásos engedélyt kérni, ha egyéni vállalkozást szeretne indítani. Ez azért szükséges, mert a vállalkozói tevékenység nem sértheti a közalkalmazotti munkavégzés érdekeit, és nem lehet ellentétes a munkáltató által meghatározott összeférhetetlenségi szabályokkal.

2. Összeférhetetlenség vizsgálata:

A munkáltató megvizsgálja, hogy a tervezett vállalkozási tevékenység összefér-e a közalkalmazotti munkakörrel. Például, ha a vállalkozás profilja azonos vagy hasonló a közalkalmazott által végzett munkával, az összeférhetetlenség állhat fenn.

3. Engedély kiadása:

Ha a munkáltató úgy ítéli meg, hogy nincs összeférhetetlenség, írásban megadja az engedélyt a vállalkozás indítására. Az engedély hiányában a vállalkozói tevékenység nem végezhető jogszerűen.

4. Bejelentés az illetékes szervek felé:

A vállalkozás indításakor a közalkalmazottnak a szokásos eljárást kell követnie (pl. bejelentés az adóhatóság felé), de ezt nem helyettesíti a munkáltatói engedély.

Fontos, hogy a közalkalmazott vállalkozása nem akadályozhatja a közfeladatok ellátását, és nem jelenthet érdekkonfliktust a munkaadóval szemben. A szabályok pontos értelmezéséhez érdemes áttanulmányozni a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt (1992. évi XXXIII. törvény) vagy jogi tanácsot kérni.

jan. 17. 23:14
 2/6 anonim ***** válasza:
29%
Naná, a szerződésben benne van, és ez alapján meg is tilthatnak bizonyos munkákat/vagy kivágnak.
jan. 17. 23:20
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Az 1-es válaszoló a lehető legkorrektebb választ adta? Mi a sz@rért kell lepontozni?
jan. 18. 02:53
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

A pontozási rendszer sz@r azóta, amióta a gyakori megváltoztatta azt.

Ha az én minősítésem - aki pontozná a másikat - alacsony, akkor azt is lepontozza, akit minősítenék, hiába értek teljesen egyet vele.

Na ettől sz@r a pontozási rendszer.

jan. 18. 04:15
 5/6 anonim ***** válasza:
84%
3. Én már úgy vagyok vele, ha lepontoznak 0%-ra, akkor tudom, hogy igazam van. Én simán csak a kérdezőnek engedném a pontozást. Köszi, jó! Köszi, de nem jó! B+!!! Ez a 3 pont lenne.
jan. 18. 10:35
 6/6 anonim ***** válasza:

Talán azért van lepontozva, mert így egyértelműen nem igaz.

Heti 40 óra mellé 50-E bevételig létezik adómentes EV, amit nem kell lejelenteni. Közalkalmazott vagyok én is és próbáltam. Viszont a Nav adózási rendszere sajnos pont ehhez a formához nem működik vagy legalábbis nem működött 24-ben. Hiába 0 Forint lenne, ki akar számlázni adót vagy konkrétan nullát nem lehet leadni. Nekem ki kellett volna lépni belőle amiatt, azt sem engedi, csak hibernálni lehet. Azóta adomány névvel fogadok összegeket és azt sehogyan sem kell jegyezni. Külön meg kellett beszélnem a Navval, hogy nem működik a rendszerük és nullázza le francba az egészet! Én csak ezért intenék óvatosságra, mert kalap szutyok!

márc. 6. 14:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!