Az állatok tényleg képesek megmenteni embereket?

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Szintén 5 ös
TV-ben láttam olyat, hogy egy marhákat tartó gazda elesett a réten biciklivel, megsérült, nem tudott felállni. A csorda bikája támadóan felé indult, hogy megtiporja. A tehenek védő körbe álltak a gazda köré és nem engedték a bikát a közelébe.

válasza:Pásztorkutyáknál létezik a rávezetés képesség, amikor a bajban lévő állathoz vezeti a pásztort.
Több bizonyított eset van arra, hogy ez a képességet emberek esetében is alkalmazzák, úgy is, ha arra senki nem tanította.
Itt egy nem néhány éves történet:
Általánosítani persze nem lehet, mert nem minden kutya ismeri fel, hogy bajban van a gazdája, sőt olyan esetek is vannak, amikor az életveszélyben lévő ember ellátását azért nem tudták megkezdeni, mert a kutyája elszántan védte.
Ezek ösztönök, nem feltétlenül kell külön tanítani rá a kutyát.
Már az is egy ösztönös viselkedés, ami segítség lehet, ha a kutya a bajban lévő gazdája közelében hangjelzéseket ad, ha azzal nem a segítség hívás a célja.
A tanult viselkedések egy magasabb kategóriába tartoznak, a vakvezető kutyáknak olyanokra is figyelni kell, ami nem ösztönből ered (biztonságos-e ott az embernek, ahová vezeti)
Még az apportírozás is egy tanult elem, amihez persze sok kutyának megvan az alapvető ösztöne is, de amelyik megtanulja a "hozd ide" kifejezést, attól jó eséllyel lehet kérni (rámutatva, mit vigyen oda), tanulás nélkül kevés kutya ismeri fel, hogy gyógyszer kell a gazdinak.
Sajnos az internetet elárasztották a mesterséges intelligenciával készült videók, aminek nem egyszerűen csak az a következménye, hogy az adott videó nem vehető komolyan, már a valós videókról is ösztönszerűen kételkednek a nézők (ez is egy tanult viselkedés)

válasza:Kapcsolódó kérdések:
"Újpesti rendőrkéselés: a megmentett család sérelemdíjat kér a rendőrségtől"
Konkrétan betegségekre gondolok, ha valaki halálos kórban szenved akkor mi értelme van egy csomó erőforrást elpazarolni arra, hogy éljen még 10-15 évet közben meg olyan emberek akik hasznosak lehetnének a társadalom számára a felhasznált erőforrások századát se kapják...
Szóval az van , hogy nem tudtam még elolvasni mert az utobbi időkben nagyon sokat háziztam, és tanultam.Ezért nem tudtam olyan sokat olvasni belöle. És ezért lenne egy pár kérdésem a művel kapcsolatban. 1.Amikor Török Bálintot akarták megmenteni akkor milyen...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!