Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Mézet csak és kizárólag a...

Mézet csak és kizárólag a méhek tudnak előállítani, vagy lehetséges előállítani laboratóriumi körülmények között is?

Figyelt kérdés
Lehet nem a megfelelő kategória, de nem volt jobb ötletem.
2011. szept. 22. 22:52
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Meg egy dolog. A kulonbozo mezeket keverik. Ha belegondolsz nincs ertelme ket jo minosegu mezet osszekeverni szoval az egyikkel gond van, altalaban a keletirol szarmazoval. Viszont ilyen esetben kotelezo rairni hogy hany %ban eu-n kivulrol es hany %ban eus termek. Innentol mar nekem is bonyolult :)
2011. szept. 23. 07:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

23,59

Az általános tévedés, hogy a kristályos méz cukorból készül. A kristályosodás a méz esetében természetes jelenség. A méz egy túltelített cukoroldat, ahol a glükóz mennyisége határozza meg a kristályosodás mértékét. Attól függően, hogy a glükóz-víz és a glükóz-fruktóz arány hogyan változik, illetve milyen mennyiségben találhatóak mikrokristályok a mézben a kristályosodás mértéke eltérő lehet. A kristályosodás 14°C-on a legintenzívebb, a folyamat a hőmérséklet emelésével lassítható. Egyes méztípusokra jellemző a kristályosodás mértéke. Így a gyorsan kristályosodó mézek közé soroljuk például a repce-, mustár, napraforgó-, gyümölcs- és hársmézeket, míg lassan kristályosodnak az akác-, vaddohány (selyemfű)-, somkóró-, bükköny-, és édesharmat mézek.

A kristályosodás mértéke leginkább a nektáreredetű cukrok közül a fruktóz és glükóz arányán múlik. A magas glükóztartalom gyorsítja, a magas fruktóztartalom lassítja a kristályosodás folyamatát. A mézben leggyakrabban a fruktóz van túlsúlyban.

2011. szept. 23. 08:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/18 anonim ***** válasza:
Ha figyelted en is ezt irtam
2011. szept. 23. 09:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Bocs, átolvastam még1x. De olyan akkor sincs sztem, hogy visszaváltozik cukorra. Még a téli eleségnek szánt cukorszirupnál sem nagyon fordul elő nálam. De lehet venni a boltokban mézhelyettesítőt, aminek tényleg nincs köze a virághoz.
2011. szept. 23. 09:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/18 anonim ***** válasza:
2011. szept. 23. 09:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/18 anonim ***** válasza:
Hat tnyleg nem ugy nez ki mint ami az uzletekben kaphato cukor de attl meg cukor marad, nalam viszont elofordul ha nem hasznaljak el a tel soran a cukormezet akkor megjelenik benne ez a cukorszemcse amit ugye aztan nem fogyasztanak el es ottmarad a sejtek aljan.
2011. szept. 23. 10:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/18 anonim ***** válasza:
Valójában a mézet úgy hamisítják, hogy nem engedik a méheket röpködni, és cukros vizet kapnak. Az értelme az, hogy iszonyatosan gyorsan tudnak vele dolgozni a méhek. A méz előállításánál sok idő kell a méheknek, hogy röpködjenek virágról virágra, ezt cukros vízzel lehet "pótolni". (Persze nem, de szokták) Ebből állítanak elő mézre emlékeztető "valamit" amit pl az Auchan-ban vagy a Tesco-ban a polcokon látsz. Ha van egy-egy régebbi is a polcokon, akkor láthatod, ahogy a cukor visszaalakul cukorrá. Ez a valódi mézre ilyen mértékben nem jellemző, bár az akácméz hajlamos rá. Olyant is láttam, hogy egy db szilárd tömb volt a "mackó"-ban. Ezek sok mindenre nem jók, az ízük sem jó, (kristálycukor-íze van) tessék rendes igazi mézet venni. Ja, hogy hol: PIAC, Őstermelő. És ott is van, aki hamisítja. De pl a szigetszentmiklósi mézet veheted nyugodtan. Az virágporból van, méhek által termelve.
2011. szept. 24. 19:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/18 szabóméhészet ***** válasza:

A 17-es hozzászólás úgy hülyeség ahogy van!!!! Mi az hogy nem engedik a méheket röpködni? A méh nem csirke hogy belehet zárni az ólba,ha bezárom a méhcsaládot lefullad!


Cukrot azért etettünk a méhekkel hogy nektek jusson méz! A méhek maguknak gyüjtik a mézet nem nekünk! Ha kipörgetek egy családtól 20kg vegyesmézet,akkor 20kg cukorsziruppal kell pótolnom hogy legyen élelmük!


Arra pedig különösen ügyelni kell hogy a téli élelem kitartson az első nagyobb tavaszi hordásig,azaz kb repcére kifogyjon a téli élelemnek beadott 20-25kg-nyi cukoretetéses "méz".Normálisan ez ki is fogy,mert a méhcsalád heti mézfogyasztása tavasszal a fejlődés időszakában akár 5-6kg is lehet hetente!


Ha cukoretetésből származó "méz" keveredik a mézembe,azt a laborban kimutatják,át se veszik a mézemet.Nem hogy cukoretetéses élelem,de pl repceméz se keveredhet be pl az akácmézembe mert bekristályositja,és a kedves vevő rögtön azzal fog jönni hogy biztos becukroztam a mézet.Ami egy alap hülyeség.

2013. máj. 26. 12:57
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!