Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Miért nem egészséges az...

Miért nem egészséges az akváriumom? Halhullás, megtorpant növények. Most darakór ütötte fel a fejét.

Figyelt kérdés

Amennyire időm engedi próbálok információkat begyűjteni, de hatalmas a témakör és kevés az idő. Szlovákiában lakom. És nincsen akvarista ismerősöm. Az akvarista üzletben, nyelvi korlát vagy a tudatlanságom végett, de nem jó útmutatást kapok. Minden kérdésemre egy újabb flakont nyomnak a kezembe.

120 literes az akvárium.

1 belső szűrője van:Eheim pick up 160, 6Watt, 220 -500L/ H.

Világítás: 2 db házilag készített(villamos mérnök ismerőstől kaptam ajándékba) led huzal tartócsőbe ágyazva – nem tudom milyen erősséget ad. Lemenő napfény is éri az akváriumot, ezen sajnos nem tudok változtatni.

talaj: JBL Manado általános növénytalaj

Fűtő van benne a gyári beállítás szerint 26 fokon, üzletben mondták, hogy ezt nem kell bolygatni. – de nem vagyok már ebben sem biztos.

2db nehéz fa, nem tudom pontosan a nevét, sötét színűek, nem úsznak, akvarista üzletben vettem

heti 30l csere, állott vízzel. Illata mint az erdei föld. színe

nem kristálytiszta, inkább opálos, de nem zavaros.

semmi mű dekoráció

növények: jelenleg 10 fajta van benne, ebből 3 kihalóban van. + algaproblémám volt, de folyékony CO2 adagolásával (napi 2 ml – 2 pumpa) ez megoldódni látszik. kb 2 hete adagolom. A növényeim nem igazán jól fejlődtek – bár a CO2 mintha ezen is segítene. ezen kívül kapnak még egy - egy pumpa Green aqua Mikrot és Macrot, ezeket már régtől. idáig nem tudtam metszeni. ma metszettem először.

Halak: egy éve indítottam az akváriumot. társas. 20 hallal, párosával különféléket. Az üzletes segített összeválogatni. harc nem volt. de mégis lassanként ellhullottak.

Az algaevők maradtak meg- 2db – fekete sárga csíkosak, nem sokat nőttek, 7-8cmsek - Pekoltia zebrovitá - Peckoltia vittata – az egyikőjükön szintén vannak fehér pontok!!! :(

kis átlátszó testűek kb 4cmsek, Ostráčik sklenený - Parambassis ranga – 2 db

Mečúň mexický KOI - KOI swordtail: 4 db ból csak 1 hím maradt meg.kiugráltak az akváriumból és ez okozta a halálukat.

2 ping pong kárász – Amire csak most jöttem rá, hogy aranyhalak!!!

2db goliát csiga

Neonok, guirámik, mollik … mind elmentek

2 hónapja vettem két legyezős garnélát,szépek, már vedlettek, kb 7cm nagyok – nagyon különlegesek. szeretjük őket, bár ez mindenkire igaz az akváriumunkban.

2 hete frissítettem a halállományt: nem tudtam, hogy aranyhalakat veszek, rákérdeztem mennyi mehet, milyen nagyra nőnek – válasz: 120 literbe nyugodtan tehetek 12 ilyen kárászt is!

2 db fantali – szürke alapon 3 színű, fröcskölt

2 db pirossapkás aranyhal

és még 2 db álgaevő albínó (csodaszép) és sötétnarancs színűek, kb 6cmsek

az új halak kistresszelték a nagy pingpong halamat. állandóan követték, nem csipkedték. pöttyök. időhiány. hétvége. elterjedtek a pöttyök. 2 eredeti halon, 1 moszatbyalón és a koin vannak pöttyök. 3 napja 28 fokos a víz. 10csapott evőkanál háztartási só van benne. Nem segít. Már csipkedik is ez elsőnek beteg halamat, a legnagyobbat. Egyre több a pötty. holnap megyek az üzletbe, de félek előre, hogy mit adnak. Nem szeretném ha bármelyik állatka megdöglene a gyógyszertől.

Kérlek segítsetek. Bíráljátok felül az akváriumot. esetleg a darakórhoz hozzászólás. Nagyobb, láthatóbb halakat szerettem volna a 2 kicsi gyermekem miatt és remélem nem tömeges pusztulás lesz a vége.

Köszönöm.2017. jún. 20. 01:32
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Van gond bőven... A szűrőd egy normálisan telepített 60 literes akváriumhoz elég. Neked meg van egy brutál módon túltelepített 120-asod. A halak meg egyáltalán nem illenek egymáshoz, van köztük brakkvízi, hidegvízi, trópusi és a legtöbbnek nem is elég 120 liter még túltelepítés nélkül sem. Ennek tetejébe még öntesz is makrót a halak szennyezése mellé, pedig bőven lehet mindenféle nitrogénvegyületed és foszfátod. Valószínűleg a világítás is gyenge, de az most nem elsődleges.


A hőmérséklet menjen 30 fokra, az aranyhalak miatt nem szerencsés, de rövid ideig kibírják. Jó lenne beszerezni egy légpumpát az oxigénellátás miatt, illetve a szűrő is fodrozza a vízfelszínt.


Ha ez sem segít, akkor malachitzölddel kezeld az akváriumot(a biológiai szűrésed egyébként is kevés, nem nagyon számít hogy a gyógyszer nullázza). A gyógyszeres kezelés alatt a garnélákat, csigákat ki kell venni, ők nem bírják a gyógyszereket.


Minél hamarabb csinálj 50% vízcserét állottvízzel, utána naponta 10-20%-ot.


Ha sikeresen kezelted a betegséget, akkor aktív szénnel szűrheted ki a vízből a gyógyszert. Ezek után jó lenne beszerezni egy nagyobb méretű szűrőt, erősebb világítást, meg szűrőkoszt egy jól működő akváriumból, hogy újratelepítsd a hasznos bacikat. A halakat meg passzold el, az aranyhalakat lehetőleg tóba. Kb egy pár algaevőnek, egy pár guráminak és egy csapat kistestű rajhalnak elég a helyed.


Kereskedőre pedig ne hallgass, legtöbbször fogalmuk sincs az egészről.

2017. jún. 20. 03:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 Salx Narval ***** válasza:
100%
Ritkán mondok ilyent de ennek így semmi értelme, hagyd abba az egészet és főleg az állatok kínzását. Azzal foglalkozz amihez értesz és amire időt energiát is hajlandó vagy áldozni. Mindenféle alapismeret nélkül állatokat tartani több mint felelőtlenség. Nem mentség a tudatlanság, a kevés idő és a boltos szemét viselkedése sem. Ha nincs időd az akvarisztikával foglalkozni akkor azzal kell foglalkozni amire van. Kinyírtál egy tucat szerencsétlen halat és valószínűleg a meglévőkre is ez a sors vár. Hagyd abba.
2017. jún. 20. 04:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 Salx Narval ***** válasza:
100%
Ha mégis szánnál rá időt. [link]
2017. jún. 20. 04:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 Salx Narval ***** válasza:
100%
2017. jún. 20. 05:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Hát de, tömeges pusztulás lesz a vége.


Még ha "egészséges" lenne az akvárium (úgy értem "csak" ammónia mérgezésben haldokolnának, akkor lenne megoldás:


- negyed ennyi hal

-dupla ekkora szűrés

-és tanulják meg a gyerekek meglátni a kisebb halakat.


De így, hogy elindult a lavina, (a darakór valószínűleg csak a kezdet, és nem maga az alap probléma, hanem tünete az általános gyengeségnek) őszintén szólva nem hiszem, hogy lenne értelme gyógyszerezni.


A halak 99%-ának amúgy is mennie kell, mert 5-ször ekkora akváriumban tartható, tehát hiába gyógyszerezel, a kiváltó ok megmarad, ha nem most pusztulnak el, akkor 2 hét múlva, vagy 1 hónap múlva.


Egyedül a 2 algaevő maradhatna, de mivel ők is betegek, kétséges a gyógyulás. A só egyébként csak ront a helyzeten, a koik hiába bírják, az algaevőket kinyírod vele.

Nagyon sok indok mellett ezért sem szabad eltérő igényű halakat tartani, mert nem tudsz olyan körülményeket teremteni, hogy valamelyik ne szenvedjen.


Te pedig a létező legvegyesebb salátát hordtad össze, még 1-2 tengeri hal hiányzik az totális káoszhoz.


Ennek az akváriumnak annyi, a tüneti kezelés (látható betegségek gyógyítgatása) semmit nem ér, nulla biológiai stabilitás mellett semmi esélyük.


Valószínűleg rengeteg hal el fog pusztulni, és marad annyi, amennyivel elbír a szűrő, de mivel nem optimális létszámnál áll le a halpusztulás, az esetleges maradék is szenvedni fog.


Hogy mit tudnál velük kezdeni?

Őszintén szólva fogalmam sincs.


Azt tudom, hogy csak rontasz a helyzete, ha ezt a helyzetet megpróbálod tákolgatni.

Ezt az akváriumot le kell nullázni, az összes állatnak (csigák, garnélák, minden) mennie kell, hogy ne maradjon parazita hordozó.

A növényekkel lehet járatni a rendszert, de halak nélkül más tápozást fognak igényelni.


Aztán vagy eladod az egészet a p-csába, mert belátod, hogy alap lexikális tudás nélkül ez életképtelen, vagy összeszeded a maradék idődet, olvasgatsz a témában, tervezel egy életképes fenntartható akváriumot, (előre kérdezel pl itt, nem utólag) és ha minden összeáll, akkor belevágsz egy akváriumnak nevezhető akváriumba.


Ha nagyon eldurvulna a helyzet, és már nem bírnád nézni ahogy élve elrohadnak, az eutanáziának is van kíméletesebb módja, ne a wc-n húzd le őket.

(Mert gyanítom mi lesz a vége, befogadni egy beteg állományt senki nem fog, a halálra szenvedtetésnek meg nincs értelme.)


Sajnálom egyébként , mással is megesett már hogy azt hitte egy akvárium annyiból áll, mint a teszkóban a pontyos medence, és saját (vagy eladó) feje után ment, és meg se fordult a fejében, hogy természet nem pont úgy működik, ahogy az elképzeléseiben van.


Ilyenkor 2 út van, vagy hagyd a fenébe végleg, vagy helyezd teljesen új alapokra az egészet.

2017. jún. 20. 05:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem föltétlenül értek egyet Neolamprologus01 javaslatával.

A csigák, garnélák tényleg nem bírják a gyógyszert , viszont lehetnek parazita hordozók, visszakerülés után visszafertőzhetnek, úgyhogy nem csak a kezelés idejére kell különtenni, azok vissza nem mehetnek.


Az egész állományt gyógyszerezni, úgy, hogy "gyógyulás" után (nevezzük parazita mentességnek, mert ettől még marad bajuk bőven) maximum 2 algaevő maradhat a mostani halakból, szintén két esélyes dolog.


Persze, meg kell tenni mindent, és fertőzött állományt amúgy se lehet elajándékozni, de ha a gyakorlatból indulunk ki, jóval nagyobb esélyt látok arra, hogy csak a szenvedésük hosszabbodna meg.


Ez már a te döntésed, mihez kezdesz, de az biztos, hogy amúgy se lehet megtartani ezeket a halakat. Most is jó okkal vált ilyenné a helyzet, csak ismételni tudom magam, a gyógyszerezés csak tüneti kezelés, és ugyanúgy visszajönne, meg nem csak ennyi, hanem még vagy 3-4-5 féle kórokozó.


1 haszna volt ennek, bár súlyos veszteségek árán.

Ha a gyerekek miatt csináltad, akkor remélem ők már egy életre az agyukba vésték a természet tiszteletét.

Ennyit lehet ebből megtanulni.

Az ember hajlamos olyan önteltségre, hogy csak úgy a semmiért azt gondolja, pont úgy kell állatot tartani, ahogy ő maga jónak látja.


Ez lehet kutya, macska, hörcsög, máshol is siralmas a helyzet.

Az akvarisztika azért bonyolultabb, mert itt nem 1-1 állatot tartasz, hanem egy komplex élő érzékeny rendszert tartasz fenn, aminek apró (de jelentős) részei a halak.


AZ ember megtanulja, hogy a természet működik a maga módján, ő diktálja a feltételeket, és ha ezt ki akarjuk használni, akkor csak vele együtt lehet csinálni, mert a részei vagyunk, nem irányíthatjuk.


Ha ennyit megtanulnak ebből a gyerekek, már egy picit beljebb vannak az életben, és remélhetőleg a te hibáidat ők már nem fogják elkövetni.

2017. jún. 20. 05:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
72%
tipikus pénz van de semmi tudás...
2017. jún. 20. 08:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
59%

ha szeretnél változtatni akkor ezt olvasd el kezdésnek...[link]

2017. jún. 20. 08:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 A kérdező kommentje:

Most megcsinálom a 30% vízcserét, fűtés 30fokra. Mikro, Macro stoppot kap,csak a CO2-öt teszem. Remélem kapok gyógyszert. Lekezelem az akváriumot. Remélem megmaradnak a lakók. Gyógyulás után az aranyhalak mehetnek kinti tóba. A többiek igényeit pedig összenézem. Nem szeretném feladni az akvarisztikát. Köszönöm a segítséget,irodalmat és a hozzászólásokat. Bár,a gecc -et lehetett volna mellőzni.


Leírom majd, hogy hogyan alakul a helyzet. Megköszönöm, ha segítetek optimális körülményeket létrehozni az akváriumba.

2017. jún. 20. 09:48
 10/11 anonim ***** válasza:
2017. jún. 20. 10:41
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!