Ecsetalga eltávolítása?
54 literes az akvárium guppikkal, 2 gömbmohával, 15w-os fénycsővel, két belsőszűrővel, levegőztetővel, esőztető csak az egyik szűrőhöz van, ami folyamatosan fodrozza a vizet 90 fokban, fény egész nap van, csak estére kapcsolom le (a levegőztetővel együtt a hang miatt, két szűrő ugyanúgy megy egész nap), rendszeres vízcsere hetente kb 20-30%-os.
Olvastam épp itt, hogy segített az akvárium letakarása egy hétre, ami elvileg más alga ellen jó, de megölte az ecsetet is, és olyat is, hogy a CO2 ingadozás miatt jöhet létre. Kapcsoljam le a levegőztetőt pár napig, mert elég a vízfodrozás ami legalább állandó?

válasza:

válasza:Az akvakertész oldalon az alábbiakat írták:
A magas ammóniaszint,a gyenge áramlás és a kiegyensúlyozatlan tápanyagellátás kedvez ennek az algának. Takarítsuk ki az aljzatot és a szűrőt is, ha eltömődött és gyengült az áramlás. A fertőzött leveleket vágjuk le. Vegyszeres irtás hatására vörösre színeződik. A folyékony CO2 adagolása általában megoldja a bajt.
CO2 adagolást nem írtad, de gondolom akkor nincs és ilyen kevés fénynél csak gond is lenne.
Nálam van, itt ennek pontos beállítása, és ezáltal a pH szint minimális ingadozása, és a rendszeres talajporszívózás után kezdett el visszaszorulni ez az alga.
Légpumpát én végleg kilőném, mert elég szok lenni a felszín mozgatása a kellő oxigénszinthez.

válasza:

válasza:Az ecset egy egyedi jószág. Olyannyira, hogy még a GAqua oldalán sem írják a konkrét feltételeket, ami exaktan a megjelenéséhez kell. Erős fényen említik a tré gázcserét mint szükséges hozzátevőt, de nálad ugye ez nem játszik 0,28w/l-nél.
Gyengébb fényen foszfát/vas-szint borulása és egy erősebb áramlás együttese kedvez a pamacsoknak, ha ehhez még kemény víz is párosul, akkor a szálakba épülő kalcium miatt a már említett sziámi sem szokta legelni. A pihentetett víz így nem rossz ötlet.
Extra vas nálad szintén nem játszik, így marad a foszfát+áramlás kérdése, utóbbin lehet állítani, előbbi meg a rosszabb minőségű tápok velejárója szokott lenni, és/vagy szimpla túletetés/túltelepítés. Utóbbi erősen függ a növénytömegtől és vízcseréktől, a foszfátot a gömbök nem fogják eltüntetni kellő mértékben. Amíg a forrást nem találod meg hiába az irtás úgyis visszajön a spóráknak hála.
Ha van türelmed a carboval pepecselni és kezelhető mennyiségű az alga, akkor közvetlenül fecskendezve naponta max a napi adagot.
Ha sok, akkor megoldás lehet a 3%-os gyógyszertári hidrogén-peroxid, de mielőtt nekifognál olvass utána vagy kérdezz itt. A carbohoz hasonlóan órák alatt tűnik el a vízből, de erősebb és hatékonyabb, néhány szabályt viszont be kell tartani.
Kapcsolódó kérdések:
Sziasztok! Egy ismerőstől kaptam egy használt akváriumot, teljesen felszerelve. Ledes lámpákat, belső szűrőt, fűtőt. A tárgyalon ecsetalgát fedeztem fel, alig bírtam lesikálni 20%-os ecetet is használva. Kérdésem az lenne, hogy ha most én ezt újra beindítom, az...
Felütötte a fejét az ecsetalga az akváriumban. A világítást nem mondanám erősnek, nem éri el a 0,5 értéket és jelenleg nem is tudom bővíteni. Tudom hogy végleges megoldást kell keresni az ecsetalga ellen (erre is szívesen várok javaslatokat) de az lenne a kérdésem,...
Pár hete ecsetalgák támadták meg az akváriumi növényeimet. Még sosem volt ilyenem, pedig már vagy 10 éve van akváriumom. Eleinte próbálkoztam azzal, hogy a fertőzött leveleket levágtam, ha láttam kis spórákat hálóval kiszedtem. Mostmár sajnos az összes növényemen...
150 liteses akvárium Aqvanel fan2 plus szürő 2hetente aki vizbe pucolom Sera 300watos víz melegitő 25 fokos víz Heti 30% os víz csere Nővényes fénycső 28 watos
Kaptam a szomszédomtól egy dekorfát, mert ő felszámolja az akváriumát, így feleslegessé vált neki. Sajnos ecsetalgás a fa, amit nagyjából sikerült letakarítanom, de nem minden helyhez fértem oda, így valamennyi még maradt rajta. Ha ecetes vagy szódabikarbónás vízben...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!