Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mennyire gond, ha húsLISZT...

Mennyire gond, ha húsLISZT van a tápban és nem hús? Ugyanannyira értékes összetevő?

Figyelt kérdés
2011. jan. 13. 20:43
 1/10 anonim ***** válasza:
5%
Na, hát itt van a lényeg. Ha hús van benne, akkor az hús. Ha húsliszt, akkor az már gabona. Szerinted melyikre van jobban szüksége a kutyának? Persze, hogy a húsra. Nem, közel sem olyan értékes összetevő, a húsliszt egyenlő kb. a semmivel. Ezt amúgy én Royal Canin tápokban láttam, azokat inkább hanyagold, rohadt drágán eladnak 15 kg rizst. Körülbelül erről szól a Royal Canin, én is etettem ezzel, megbántam. Ott van pl az Acana, ami tele van emberi fogyasztásra is alkalmas húsokkal :)
2011. jan. 13. 20:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
91%
Nem tesznek szín tiszta húst a táphoz.
2011. jan. 13. 20:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:

A húsliszt hulladék húsból és másra felhasználhatatlan vágóhídi hulladékból van,nem olyan liszt,mint ami búzából van.

Épp azért kevéssé értékes,mert azonosíthatatlan,olcsó vágóhídi szemétből készül.

2011. jan. 13. 21:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:
Jó, nem azért, de ti sem gondolhatjátok, hogy a kutyatápokba színhúst tesznek bele...Akkor a prémiumtápok is tripla áron lennének a mostanihoz képest.
2011. jan. 13. 21:43
 5/10 anonim ***** válasza:
91%

Kedves első!

Tudod te mi a húsliszt és miből készül? A gabonához köze nincs. A kifőzött húst kiszárítják és lisztté őrlik. Ennyi.

Ezek után nézzük meg mi is van a legtöbb acanában: csirkehúsliszt.


Kedves kérdező!

Természetesen jobb ha húst és nem húslisztet dolgoznak fel. Csupán pénztárca kérdése h melyiket tudod megfizetni. De ha választani kell h egy olyan tápot vegyél amiben az első összetvő gabona, vagy az első valamilyen húsliszt, akkor természetesen az utóbbi jobb, jobban hasznosítható. Egyébiránt a húsliszt az egyik legnagyobb fehérjetartalommal bíró takarmány alapanyag.

2011. jan. 13. 21:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:
Értem. Köszönöm az utolsó választ!
2011. jan. 13. 21:46
 7/10 Francesca_ ***** válasza:
100%

De hü..e vagy első, lol.

Ha fogalmad sincs, akkor mit okoskodsz, csak összezavarod a kérdezőt.

Az utolsó nagyvonalakban jól írta.

2011. jan. 14. 07:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
21:45 írja jól
2011. jan. 14. 10:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim válasza:
100%

A ma ATEV Fehérjefeldolgozó Rt. névre hallgató állami cég 1949-ben indította be először az állati eredet? hulladékok feldolgozására alkalmas gépsorait. Ettől kezdve az állati tetemek egyre jelentősebb részét vitték az "üzemi darálóba", ahol jó ötven éven át, ömlesztve, szelektálás nélkül nyelték el a gépek a holttesteket – tudtuk meg Dr. Fodor Istvántól, a cég vezérigazgatójától. A gépsorba betett döglött állatokból, bonyolult hőkezelési folyamatok során húslisztet, csontlisztet illetve zsírt készítettek.

Az így keletkezett húslisztet az állattenyésztők megvásárolták, majd a mezőgazdasági állatok takarmányába keverték. Következésképpen a marha, sertés és baromfi állatok nem csak növényi eredet? takarmányon, hanem egykori dögökből készült húsliszten is nevelkedtek. Majd miután a jóllakott mezőgazdasági állatokat az élelmiszeripar feldolgozta, a boltokat követően az asztalunkon levő lábasban landoltak, leves esetleg pörkölt formájában. Könnyen kikövetkeztethető, hogy a tápláléklánc második állomásaként a döglött kutyák, macskák, lovak és egyéb jószágok miként kerültek az étrendünkbe.

"A kutyákból, macskákból az ATEV csinált húslisztet, azt megette a csirke meg a disznó, azokat pedig megettük mi. De ennek már szerencsére vége, 2001 óta ez nem fordulhat elő" – összegzi a let?nésben levő korszak étlapját Dr. Herpai Laura az FVM-től.

Az ízletes koszt elfogyasztása után – amit még ma is élvezhetnek, akik 2001 előtt gyártott konzervet vásárolnak – az igazán ínyencek még nyalánkságként felnyalhatták a postán, egy képeslapra azokat a bélyegeket, aminek a ragacsos oldalához szükséges enyvet csontlisztből nyerték. Ma már nem gyártanak külön csontlisztet – teszi egyértelm?vé az ATEV Rt. vezérigazgatója – így erről a desszertről is le kell mondaniuk azoknak, akik szívesen nyalogatták a döglött lovakat, illetve egyéb állatokat.

Ha nem indul útjára a hírhedt BSE kór, alias szivacsos agyvelősorvadásos járvány, nagy valószín?ség szerint az állati feldolgozás változatlan maradt volna. A veszélyes kór azonban szükségessé tette egész Európában – így oda készülő hazánkban is – hogy az eddigi rendszert megváltoztassák. "Az Európai Unió a legkisebb sanszot se akarja megadni a BSE kór tovább terjedésének, amiről feltételezik, hogy a nem kellően hőkezelt húsliszt által terjedt át a birkáról a marhára" – fejtette ki az uniós trendet Dr. Herpai Laura.

Az EU kategorizálja az állati hulladékokat. Ennek köszönhetően 2001-től az alábbiak szerint módosult az állati tetemek feldolgozása – ismertette a kialakult három kategóriát a Hetekkel Dr. Fodor István:

1. Kérődző állati tetemek, illetve a vágóhídról kikerült bizonyos részei ezen állatoknak – égetéssel kell megsemmisíteni a fokozott BSE veszély miatt. Hazánk is ezt a gyakorlatot követi, így az ilyen állatokból készült húslisztet már nem a piacra, hanem a t?zre vetik.

2. Egyéb állati dögök, hullák – hőkezelés után komposztálni lehet. Annak idején ezekből az állatokból is húslisztet készítettek, ami már szigorúan tilos. Ha mégis húsliszt lesz belőle, akkor is komposztálni kell, vagy elégetni. A komposztálás által keletkező anyagot szalmával elegyítik és biohumuszként hasznosítják.

3. Egészséges sertés és baromfi állatok vágóhídi melléktermékeiből – ami még emberi fogyasztásra is alkalmas lenne – húslisztet készítenek és jelentős részéből (80-85 százalékából) kutya- vagy macskaeledelt készítenek, illetve a fennmaradó részét sertés és baromfi takarmányba visszaforgatják.

"Nem keverhető a három kategória. Ha erre mégis sor kerül, automatikusan a rosszabbik kategóriába esik az előállított dögkészítmény" – hangsúlyozza a vezérigazgató.

Az országban évente, mintegy 300 ezer tonnányi állati eredet? hulladék keletkezik, melynek egy részéből az ATEV közrem?ködésével 10 ezer tonna állati húsliszt keletkezik, amit az államnak kell elégetnie. Mivel azonban jó két éve alakult át a dögfeldolgozás, mára mintegy 30 ezer tonna húsliszt halmozódott fel, amit raktáron tartanak az égetésig. Az égetés nem kis költséggel jár, a dorogi égető kilónként száz forintért füstöli el a húslisztet.

A reformok ékes mintája a Balatontól néhány kilométerre fekvő, Mátyásdombon üzemelő fehérje-feldolgozó telep, ahol már szigorú szelektálás szerint zajlik a zsír, illetve húsliszt gyártása. Ez az üzem a hármas kategóriába tartozó feladatokat látja el, baromfi vágóhídról származó állatokból készítenek húslisztet, ami a kutya- vagy macskaeledel alapanyaga lesz. Pődör Gyula gyárigazgató örül neki, hogy olyan minőségben dolgoznak a gépek, hogy a vevők mind a húslisztért, mind a zsírért sorba állnak.

2011. márc. 31. 22:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:

Így van. És ebben mai válságos világban ahol sorra mennek tönkre a cégek és akasztják fel magukat az eladósodott csődbement vállalatok tulajdnosai majd elviszik a az állatetemeket a dorogi égetőbe és még kipengetnek 100 ft-ot kilónként. Aki ezt elhiszi az nagyon hülye!


Nem sokkal hihetőbb hogy eladják az állateledel készítő cégeknek PÉNZÉRT, azok bekúrják egy szép, színes, fényes zacskóba ráírják hogy: természetes összetevő, Totó kutyus meg jóízűen habzsolja a másik ezer kemikáliával együtt amivel élvezhetővé varázsolják a selejtet? Az okos gazdi meg büszkén gügyög közben: "- Egyél, nekem nősz nagyra szentem!" Igaz hogy olyan nagyra hogy már lassan járni sem tud lassan , de ez már egy másik téma....

2012. ápr. 28. 09:32
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!