Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mennyire családi kutya a husky?

Mennyire családi kutya a husky?

Figyelt kérdés

Megpróbálom röviden vázolni. Van egy keverék kutyánk, akit úgy mentettünk meg. Férjem (38) nagyon szeretne mellé egy farkaskutya jellegű fajtatiszta ebet. (Úgy értem németjuhász, husky...) Eddig èn mindig megvétóztam, most karácsonyra azonban szeretném őt meglepni egy kiskutyával. Huskyra gondoltam, csak nem tudom mennyire családi kutya, mennyire nevelhető, s mennyire megbízható. Melyik lenne nekünk ideálisabb, a husky vagy a németjuhász?


Körülmények: hatalmas udvarunk van, van benne egy földes rész, ahol a kutyánk kedvére áshat. Napi 1 óra séta+heti egy nagyobb túra (kb 3 óra). Ezekre a túrákra a kis keverékünk nem jön velünk, mert nem bírja, elfárad hamar.


Kutyás előéletünk: az első közös kutyánk egy keverék, nagyon jól nevelt, szófogadó. Férjemnek ezelőtt volt egy rotija, akit úgy hozott el rgy rendőr ismerősétől, le akarták lőni, mert ideggyenge volt, támadt mindenkire. Férjem nevelése mellett nyugodt, barátságos kutya lett, öregen halt meg. Előtte két fajtatiszta dobermanja volt, velük sem volt semmi gond.

Szóval ezek alapján melyik kutyával tudnánk elbírni? Egyébként én otthon dolgozom, tehát több időt is tudnék vele foglalkozni.2015. okt. 27. 08:58
1 2
 1/11 akumi ***** válasza:
97%

Ácsi-ácsi, már az alaphelyzet rossz.

Eleve nem lepünk meg senkit kutyával. Az a minimum, hogy megbeszéled vele, hogy egyáltalán melyik kennelből akar kutyát, milyen kölyköt szeretne (nyugisabb, aktívabb, stb.), és elviszed kiválasztani a "gyereket". Egy állat életével játszol, meg a saját 15 évetekkel, ne vedd félvállról.

A másik gond, hogy akartok huskyt, de nem tudjátok igazán, hogy milyen maga a kutya, milyenek az igényei. Nem csak a külsejével fogtok együtt élni 15 évig, hanem az egész kutyával, a jellemével, a szükségleteivel, a hülyeségeivel. Lehet, hogy számotokra hasonlónak tűnik a német juhász meg a husky, de ég és föld. Nem is értem, hogy jöhetett így szóba egyáltalán egy fajta, hogy nem is ismeritek. Előbb tudjátok meg, hogy milyen, utána gondolkodjatok benne. Itt az egész internet, vannak könyvek, tessék utánanézni. A gyakori alapján meg ne ítéljetek, mert ugye a kutya viselkedésének legalább felerésze a nevelés, tartás, szóval itt egy csalódott gazda miatt nem lesz a husky szökős meg hülye, mint ahogy egy jó gazda miatt sem lesz tökéletes társ mindenkinek.

A husky amúgy tök jó családi kutya, ha nektek amúgy való husky, és passzol hozzátok a jelleme. Ha viszont eddig munkakutyáitok voltak, és az passzolt, akkor a huskytól valószínűleg a hajatokat fogjátok tépni, mert egész más kategória, mint egy dobi vagy egy roti.

2015. okt. 27. 09:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
97%

Hozzátéve az előttem szólóhoz (akivel egyetértek), karácsonyra nem valószínű, hogy tudsz venni kölyköt. A jobb tenyésztőknél általában nincsenek csak úgy eladó kölykök, elő kell jegyeztetni.

Érdemes lenne elkezdenetek tájékozódni a 2 fajtáról, megismerni a tenyésztőket, eljárni kiállításokra stb.

Aztán majd kialakul egy elképzelésetek, ha megismeritek mindkét fajta igényeit, jellemzőit, természetét, hogy melyikük lenne inkább hozzátok illő, akkor kell majd tenyésztőt keresni, kölyköt előjegyeztetni stb.

Tehát ez karácsonyra biztosan nem valósul meg, de magát a szándékot is ajándékozhatod, aztán a kutyát (a fajtát is, majd az egyedet is) már együtt válasszátok ki.

A német juhász jobban hasonlít típusban a dobihoz, rotihoz, (ő is munkakutya, személyvédelemre tökéletes pl.), a husky teljesen más tészta. Ezért ne a küllem döntsön, hanem induljatok el és ismerkedjetek meg mindkét fajtából tenyésztőkkel, beszélgessetek velük a kutyáikról. Így könnyebb lesz választani.

Német juhásznak kutyaiskola szinte kötelező, munkakutya, ezt is kalkuláljátok bele.

Huskynak pedig a napi 1 óra séta nem biztos, hogy elég lesz, hogy a mozgásigényét kielégítse.

2015. okt. 27. 09:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
15%

Nekem nincs egyik sem.


Csak egy haveromnak van huskyja. Élénk bohócka, ugrál körülöttünk, figyel, kell vele játszani, bújócskázni, és hallgat mindenkire. Szerintem iszonyat édes, jópofa kutya, én nagyon bírom :)


Németjuhász van több ismerősöm kertjében is. Azok komoly kutyák, védik a házat és őrjöngenek ha valaki be akar jönni a kapun. Lehet nekik is dobálni botot, de valahogy nem olyan aranyosak. Lehet hogy csak azért mondom ezt, mert az egyik haverom német juhásza meg akart harapni. Simogattam a fejét, közben a szemébe néztem. Egy ideig hagyta, aztán elkezdett morogni és nekem ugrott. Haverom reptében kapta el és kizavarta a konyhából. Jó, tudom, nem szabad a szemébe nézni sokáig, de mi van ha a gyerek néz a szemébe? Akkor megharapja őt is?

2015. okt. 27. 09:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
94%
A családomban van Husky és bár nyilván ez egyed függő is, véleményem szerint a napi egy óra séta elég karcsú lenne neki. Általában aktív mozgást igényelnek (nagybátyám reggel fut vele, délután van a tréning, gyakorlatok terepen, játék stb..) és agyi fárasztást. Ha Neked otthoni munka mellett is csak napi egy órád jutna sétára, akkor aktív fajtát ne válasszatok, mert nem vagy túl mozgékony. Én is itthon dolgozom, 2 gyerekem van, ettől függetlenül belefér a napi 2*2 óra séta a vizslánkkal. Nem azt mondom, hogy kertes háznál feltétlen kell ennyi, bár mi is abban élünk, de ha van rá lehetőség, miért ne. Tenyésztőtől kutyát, ahogy leírták előttem is, decemberig már nem fogsz kapni, gondolom nem jófogáson akarsz lőni egyet egy szaporítótól 30 ezerért. Ha pedig nem annyira lényeges, hogy fajtatiszta legyen, ott vannak a menhelyek. Bárhogy is döntötök, együtt válasszátok ki a kutyust. Nálunk is meglepetésnek szánta a férjem a vizslánkat, előjegyezte és megbeszélte a tenyésztővel, hogy majd én választom ki, ha eljön az ideje. Így is lett, csak pilláztam a kocsiban, hogy hova is megyünk. Volt nagy örömködés és végül persze a kutyám választott ki engem. Alig akartam eljönni, de ugye az ,még korai időpont volt, mielőtt elhoztuk végül olyan 9 hetesen, addig még kétszer látogattam meg. Most 5 éves és egy csoda. Visszatérve a Ti esetetekre, ha munka vonalú kutyákkal van tapasztalata a férjednek, akkor a német juhász jobb választás. Napi egy óra séta neki sem elég, és ha nincsen lefárasztva minden szempontból, rombolni fog, nagy kert ide vagy oda. Munkakutyának feladat kell, a séta meg a szeretke nem elég.
2015. okt. 27. 09:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
3-as, csak hogy megnyugtassalak, bármilyen kutya ezt tette volna, ha annyi nevelést kap, hogy futkoshat egy b_szott nagy kertben, meg néha eldobnak neki egy botot.
2015. okt. 27. 12:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
0%
Honnan tudod milyen nevelést kapott? Én sem tudom. A haverom szüleinek a kutyája volt és nem találkoztam vele mindennap.
2015. okt. 27. 13:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 A kérdező kommentje:
Van itt pár félreértés... a napi egy óra séta a keverékkel van este, meg volt a heti egy túra, amit sajnos ő nem bír. A munka mellett többet tudnék foglalkozni vele, mint 1 óra nyilván. Egyébként ne úgy képzeljétek a karácsonyi meglepetést, hogy majd piros szalaggal a nyakában kiugrik a dobozból. Karácsonyra lepném meg vele, addigra mindent elintéznék, együtt választanánk ki természetesen. Mindkét kutyafajtáról beszélt sokat, csak hozzám a husky közelebb áll. Tenyésztővel beszéltem, szerinte az életvitelünk ideális lenne, főleg hogy Tátrában lakunk. Arra voltam kíváncsi, szerintetek a mi kutyás múltunkhoz melyik kutya való jobban, illetve melyik ajánlatos családosoknak. Az meg hogy nem vagyok túl mozgékony? Ezen nevetnem kell...
2015. okt. 27. 14:37
 8/11 akumi ***** válasza:

Hát a napi egy órát te írtad félreérthetően :)

Mi baja van a kutyátoknak, hogy nem bírja a túrát?

2015. okt. 27. 16:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 A kérdező kommentje:

Igen, visszaolvasva rájöttem, azért is tisztáztam később.


A keveréket egy ismerőstől hoztuk el, kb 3-4 hónapos korában, rosszul volt tartva szegény. Szeret sétálni, de elfárad hamar. Nem is erőltettük a túrázást, egyszerűen nem bírta. Aztán egyszer megbetegedett, akkor kivizsgálták teljesen, vérvétel, ultrahang..stb. Kiderült, hogy valami baj van a nyaki csigolyáival, így nem lépcsőzhet. (Mi versenytúrázók vagyunk, így nem jöhet velünk a hegyekbe, ha előbb tudtuk volna, biztosan nem visszük). Egyébként aktív kutya, sokat futkározik, szeret menni sétálni, de fél óra után elfárad. Ezenkívül naponta legalább egy órát tanulok vele, trükköket, vagy elrejtek jutalomfalatkát.

2015. okt. 27. 22:20
 10/11 anonim ***** válasza:
93%

A huskynak nagyon nagy a mozgásigénye, egy örök bohóc, hamar beleun mindenbe, irtó makacs, akaratos, sok munka a nevelése. Nekem husky keverékem van, imádom, de nehéz vele, napi 3 órát vagyunk kint vagyunk (kerten kívül, nyáron melege van azért van bent, télen unatkozik kint egyedül és azért engedem be. :D Évente 2x vedlik csupa szőr még a tuja teteje is. :)))


Nem mindig behívható, habár erre vannak kivételek.

2015. okt. 28. 09:25
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!