Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi történt Lajka kutyával...

Mi történt Lajka kutyával miután kilőtték az űrbe?

Figyelt kérdés

2018. márc. 24. 14:43
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
93%
kínok között meghalt
2018. márc. 24. 14:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:
94%
Meghalt szegény még útközben. Mi más történhetett volna...
2018. márc. 24. 14:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 anonim ***** válasza:
95%

"A repüléshez a Szputnyik–1-hez is alkalmazott, R–7 interkontinentális ballisztikus rakétából kialakított hordozórakétát alkalmazták. A rakéta 212×1660 km-es ellipszispályára gyorsította Lajka "űrhajóját". Az első rendellenességek ekkor kezdődtek. Az orrkúp ugyan rendben levált, ám egy hiba folytán a hőmérséklet-érzékelő rendszer nem tudott megfelelően működésbe lépni. Ráadásul a műhold hőszigeteléséből is levált néhány helyen a szigetelőanyag. A belső hőmérséklet rövid idő alatt 40 °C-ra emelkedett.


A felbocsátás során, a legnagyobb gyorsulás és túlterhelés idején a kutya légzésszáma megháromszorozódott, szívverése a start előtti 103-ról 240-re gyorsult. Nagyjából 3 órányi repülés után – hozzávetőleg háromszor olyan lassan, mint a földi tesztek során – állt vissza a 100-as számra a szívverése. Ebből két fő következtetést vonhattak le a kutatók:


Az élő szervezet képes túlélni egy űrstartot, és a súlytalanság sem öli meg, hanem képes alkalmazkodni ahhoz.

A lassú megnyugvás pedig azt mutatta, hogy az állat jelentős stresszként éli meg az utazást.

Az adatok arra utaltak, hogy Lajka valamicskét evett is az ételéből. Azonban nem sokkal később (nagyjából a repülés hetedik órájától) nem érkeztek életjelek a műholdról. A szovjetek eredetileg úgy tervezték, hogy egy hétnyi repülést követően mérget adagolnak Lajka ételébe, és így küldik kegyes halálba az állatot, mivel a műholdat nem szerelték fel olyan eszközökkel, amelyekkel képes lett volna visszatérni a Földre. Erre azonban már nem került sor, az eb – vélhetően a műhold túlmelegedése miatt – pár órán belül elpusztult.


Végül a Lajka koporsójává vált Szputnyik–2 1958. április 14-én, 162 napnyi keringés után tért vissza a légkörbe, ahol elégett.


Lajka halálának körülményei ellentmondásosak voltak, mivel a szovjetek első közleményeiben az akkumulátorok lemerülése folytán bekövetkezett oxigénhiányról adtak ki közleményt, majd később vált csak hivatalossá az eutanáziás változat. 1999-ben néhány orosz cikkben először jelent meg, hogy Lajka halálának oka a kabin túlmelegedése volt és nem a méreg. Végül 2002 októberében a Szputnyik–2 egyik közreműködő tudósa fedte fel az igazságot teljes részletességgel, miszerint 7 óra múltán már nem kaptak jeleket a műholdról.


Az űrkutya pusztulása, illetve az a mód, hogy már eleve esélye sem volt a túlélésre, az állatvédelemmel kapcsolatos viták fellángolásához vezetett. Főként a világ nyugati felén állatvédő szervezetek az állatok tudományos kísérletekben való alkalmazása és annak kegyetlen módjai ellen szálltak síkra. Angliában a Nemzeti Kutyavédő Liga egyperces néma megemlékezésre kérte fel tagjait, illetve a Királyi Állatvédő Társaság tiltakozását fejezte ki a Szovjetunió felé. Más állatvédő csoportok egyenesen a szovjet követségek előtti nyilvános tiltakozásra hívtak fel Lajka repülése kapcsán. Néhányan az ENSZ New York-i székháza előtt is demonstráltak.


Lajka szobrot kapott a moszkvai katonai repülési és űrkutatási orvostudományi intézet közelében[1] és Kréta szigetén."

(Wikipédia)

de van róla több cikk is

2018. márc. 24. 14:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 anonim ***** válasza:
42%

Undorító, hogy az ember, aki minden felett állónak képzeli magát, milyen kegyetlen csak hogy kielégítse a kíváncsiságát!

Elképzelni sem tudom, hogy tudtak az állat ártatlan szemébe nézni tudva, hogy a biztos halálba küldik... Ilyet csak egy teljesen szívtelen lény tud tenni.


Bocsi az offért, ez a téma mindig nagyon érzékenyen érint.

2018. márc. 24. 15:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 anonim ***** válasza:
81%
Amúgy... Lajka kóbor kutya volt, az utcán fogták be. Oroszországban egy kóbor kutya nemigen éli túl a telet. Az utolsó estéjén az egyik dolgozó kicsempészte és hazavitte őt a családjához, a három gyereke egész este vele játszott... akart neki egy utolsó szép emléket, mielőtt a biztos halálba küldik. Rettegve és magányosan halt meg, de legalább egyetlen estére boldog és gondtalan kutya lehetett.
2018. márc. 24. 15:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 anonim ***** válasza:
42%

Nem értem mit kell siratni háborogni egy db kutyán ,mikor milliószám ölik le a disznókat csirkéket marhákat többek közt kutyatápba is feldolgozva őket.


Szóval ne álszenteskedjünk, ez a Lajka kutya legalább valami egyedi cél érdekében pusztult el az ürkutatás miatt ,ami majd késöbbiekben igen nagy jelentőséggel fog bírni ha már menekülni kell innen a Földről egy másik bolygóra.

2018. márc. 24. 16:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 anonim ***** válasza:
31%

Na igen, pontosan erről beszéltem, a végtelen emberi önzőségről, akár más szenvedése, élete árán is.


A csirkéket és disznókat meg miért emlegettem volna fel egy Lajka-kérdésnél? Ja, várjunk, másba nem tudtál volna belekötni így marad a mellébeszélés.

2018. márc. 24. 17:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 anonim ***** válasza:
65%

Mennyire tipikusan magyar mentalitás, hogy az első 3 komment még normális, és használható aztán egymás torkának esünk, mert a kérdésre már megadtuk a választ....

Mi lenne, ha mindenki magában tartaná a témához kapcsolódó véleményét és érzéseit és csak a kérdésre illetve az arra adott válaszára koncentrálna?

2018. márc. 24. 18:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 anonim ***** válasza:
19%

6os undorító vagy!!!!!!!

Kezdjük ott hogy mi az, hogy darab? Te egy darab ember vagy? Vagy egy fő? Ugyan végülis jobb lett volna, ha téged küldenek fel..én boldogabb lettem volna. Szegény kutyust meg egy szerető gazdi befogadta volna, és boldog élete lehetett volna.

Szánalmas ember vagy!!!!!!! El kéne ásni téged élve...

2018. márc. 24. 22:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 anonim ***** válasza:
79%

Egyébként van abban igazság amit a 6. írt. Mindig megdöbbenek, hogy állatkínzós posztok alatt micsoda kommentek vannak. Sokan leírják, hogy gyilkolnák meg az elkövetőt, mindenki őrjöng. De a disznókat, csirkéket, marhákat... miért nem sajnálja senki? A nagyüzemi állattartás minden, csak nem humánus, nagyon sokat szenvednek ezek az állatok mielőtt elpusztulnak. Mindenféle vegán indíttatás nélkül mondom ezt, hiszen a kutyámat is hússal etetem. A legtöbb embernek az állatvédelem kimerül a kutyában és a macskában. Pedig a többi állat is ugyanúgy szenved, ugyanúgy érez fájdalmat.

Én nem is mondok soha semmit, ha ilyen téma jön fel, mert ha elátkoznám kínai kutyahús fesztivált, azzal álszentnek és képmutatónak érezném érezném magam. Ugyanúgy része vagyok állatok szenvedésének, mint ők, hiszen használok állati eredetű termékeket, amiért élőlények haltak meg. Ki dönti el, hogy egy nyúl vagy egy cica élete fontosabb? Vagy akár egy emberé?

Mind érző lények, és mindannyiuk szenvedése miatt rosszul érzem magam.

2018. márc. 24. 22:59
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!