Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Milyen hosszú ideig "kell"...

Milyen hosszú ideig "kell" túletetni egy lovat, hogy kialakuljon a patairha-gyulladás? (+még lenne pár kérdésem)

Figyelt kérdés

+Mennyire hideg/meleg egy normális, egészséges pata? Mert néha van, hogy teljesen hideg az egész, néha viszont langyosabb.

+Le tudná valaki írni, hogyan arányul egymáshoz a zab, árpa, kukorica, mint abrak? Úgy értem tápértékre, vagy mire mennyire különböznek? Pl: 1 fandli kukorica=1,5 fandli árpa, vagy nem tudom, csak mondtam :P Valaki tud ilyet?

Előre is köszi a válaszokat. : )



2014. jan. 1. 19:46
 1/6 anonim ***** válasza:

Elég egyszer is. Abraktúletetéskor túl sok keményítő jut a vastagbélbe emésztetlenül. Ott a baktériumok a keményítőt tejsavvá alakítják, ettől a baktériumok elpusztulnak.

A toxinok felszívódnak a vérben aminek a következtében eljutnak a patába és ott gyulladást okoznak. Nem csak túletetéskor lehet patairha gyulladásos. Kólika esetén, illetve ellésnél magzatburok visszatartáskor.

A patát legjobb reggel megvizsgálni még a boxban, ha istállózott a ló. A környezet hője is befolyásolja, nyáron nyilván melegebb lesz, télen pedig hidegebb. Meleg patához még lüktető csüdartéria is társul patairha gyulladáskor.

2014. jan. 1. 21:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
És ha patairha gyulladása van, akkor a patája nagyon meleg? Szóval könnyen meg tudom róla állapítani, hogy baj van?
2014. jan. 1. 21:41
 3/6 anonim ***** válasza:

Ha baj van a patájával, az fel fog tűnni, hidd el.

Túletetéshez annyit, hogy például ha lucernával etetik túl, az könnyen okozhatja a paták megsüllyedését is, nem csak a patagyulladást.

2014. jan. 3. 01:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
Kihagytam, elvileg a legoptimálisabb a zab, mert közepes a tápanyag és fehérjetartalma, a legdurvább a kukorica, az fűt rendesen (nyáron álltó helyében lefőhet a ló), erősen hizlaló hatása van, és általánosságban is csak keveset érdemes adni belőle, mert sokkal könnyebben rámegy a ló lábára.
2014. jan. 3. 01:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Patacsontsüllyedés a patairha gyulladás következménye. Súlyos esetben a patacsont áttörhet a talpon. Illetve a pata szaruja egybe le is vállhat. Nem a túl sok fehérje okoz patairha gyulladást bár sokan ezthiszik. Köze végülis van hozzá ugyanúgy mint a túl sok keményítőnek.

Kukoricától akkor fog álló helyében izzadni a ló ha a szükségesnél többet kap belőle. Egyébként meg munkában hamarabb és jobban megizzadhat.

A zab keményítője emészthető a legjobban a lovak számára. A kukoricáé csak részben a búzáé egyáltalán nem. A zab a legklaszikusabb abrakféle. Zabbal nehéz kárt tenni a lóban. Csikónak ad libitum adható. Az abrakfélék nem természetes takarmányai a lovaknak.

2014. jan. 3. 18:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Ha patairha gyulladása lesz a lovadnak, azt biztosan észre fogod venni. Hogy szemléltessem: Adott egy egészséges, vidám pónikanca, aki mindig kidugja a fejét, ha meghallja, hogy közeledsz.

Ha patairha gyulladása van: A szalmán fekszik, nyög, és nem áll fel, bármennyire is könyörgünk neki.

Egyszer evett túl sokat.

2014. jan. 4. 13:41
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!