Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Ha egy lovas elmúlt 18, és...

Ha egy lovas elmúlt 18, és edzőnél lovagol, leesik és kórházba kerül. Az edzőt ezért felelősségre vonhatják?

Figyelt kérdés
2015. jún. 25. 05:59
 1/10 anonim ***** válasza:
50%
Persze, a szándèkos vagy gondatlan veszèlyeztetès nem korhoz kötött! Sőt azt a "saját felelőssègre lovaglok "papìrt it előszeretettel iratnak mindenhol is lehet vinni wc papìrnak, mert az SEM felelőssèg átvállalás. Magyarul ha az ber az edző rossz utasìtása/hibája/hozzá nem èrtèse miatt esik le akkor büntethető is.
2015. jún. 25. 06:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
75%

A fenét, nem élünk Amerikában, hogy elítéljék a mikrosütő gyártót amiért megdöglött a bele rakott macska.

Aki lóra ül, az vállalta az esés kockázatát. Mindenki esik. Még a legrangosabb versenyeken is leesnek néha az élsportolók. Ez hozzá tartozik ehhez a dologhoz. Az edzőnek ezt egyszerűen nem áll módjában megakadályozni, tehát nem is lehet érte felelősségre vonni. Aki lóra ül, és leesik, csak magára vethet.

2015. jún. 25. 07:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
80%
Így van, ahogy a második írja (hála a Jóistennek). Főleg, ha a lovas elmúlt már 18 éves. Kisgyereknél még neccesebb a dolog, de pont ezért íratják alá, hogy saját felelősségre lovagol a gyermek a szülő tudtával és beleegyezésével. Az edző nem varázsló, nem tud odaragasztani a nyeregbe. Persze van gondatlan edző is, de ezt rábizonyítani nagyon nehéz. Nem éri meg a vesződséget. Jó lenne inkább tudomásul venni, hogy aki felül a lóra, előbb-utóbb le fog esni. Aki e gondolattal nem tud megbirkózni, az azt hiszem rossz hobbit/sportot választott magának.
2015. jún. 25. 08:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
96%
Nem.Mindenki saját felelősségére lovagol. Az edzőnek annyi felelőssége van, hogy a tudásodnak megfelelő lovat adjon alád.
2015. jún. 25. 09:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
Nem mondanám h az edző a felelős. Ez egy íratlan szabály gyakorlatilag,ha a lovas/lova nem megfelelő tudással bír az adott feladathoz ,pl felrak az edző egy 160 as ugrást mikor látja h nincs azon a szinten a lovas ,összetöri magát akkor azért az edző is felelős valamilyen szinten,csak ezt jogilag nem lehet sehogy ráterhelni. Viszont ebben az sportban előfordul esés,ha mindenkit felelősségre vonnának egy sérüléssel járó esetért ,már nem lenne ki oktasson. A gyereklovagoltatás már bonyolultabb, ott észnél kell legyen ha még nem tud szabadon lovagolni a gyerek.
2015. jún. 25. 21:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
57%
Hát akkor olvassatok törvényt marharépák. Magyarországon léteznek un. abszolút törvények, amelyről NEM mondhat le magyar állampolgár, minden ennek ellentmondó megállapodás autómatikusan semmis. Ilyen pl az egészéghez, élethez való jog. Vagyis te nem mondhatod azt, hogy ha leesek, és meghalok az semmi. Olyankor rendőrségi eljárás indul, terméészetesen kihozhatják, hogy beleset volt. Deha pl az oktató éppen mobilon telefonált, vagy nem figylet az oktatottra, az már részéről gondatlan veszélyesztetés, mert nem a munkáját végezte.
2015. jún. 25. 22:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:

Általában alászoktak íratni a lovasokkal (kiskorúak esetében a szülőkkel) egy papírt, ami szerint a edző nem vonható felelősségre ilyen esetekben.


De ha van papír ha nincs, akkor sem szokás az edzőt elővenni ilyesmi dolgokért, bár a körülményektől is függhet. Ha például futószáron esett le a lovas, az edzőhibájából, akkor minden bizonnyal az edző a felelős, de ha a lovas saját hibájából (akár edző felügyelete mellett is) leesik akkor nem hiszem, hogy az edzőnek kéne elvinnie a balhét.

2015. jún. 25. 22:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:

Olyan cuki ez a másik 75%-os emberke, hogy így bízik a törvényekben :) De egyébként ki szólt itt halálesetről? Egyszerű esést hoztak fel példának, és az még úgy sem terhelhető az edzőre, ha az illető eltörte ezét-azát.

Hja, mert az edző esetleg telefonált? Ki szerint? Ha odaáll 20 tanú és elmondja, hogy igen, ő látta, hogy az edző telefonált és ezért történt, ami, akkor akár még rá is lehet bizonyítani. Vagy ha térfigyelő kamera felvette. Nos nem tudom, te milyen lovardákban forgolódsz, de ott általában se térfigyelő, se 10+ tanújelölt nincs.


Szerintem inkább aki lóra ül, az igenis vállalja érte a következményeket egyénileg is, főleg, ha elmúlt 18 az illető. 18 év fölött ugyanis már illik felismerni önnön képességeink határát, azaz: mire vagyok képes, és mire nem.

2015. jún. 25. 23:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
Marharépa: Ha járnál lovardába akkor rájönnél h nem minden úgy van ahogy te azt gondolod... Ha a lovas tud önállóan lovagolni tökmind1 ebből a szempontból h telefonál-e az edző..Az edző nem azért van ott h óvóbácsit játsszon ,vagy a testi épségért feleljen. Önállóan dolgozni tudó lovas esetében kizárólag a tudása átadása iránt felelős..
2015. jún. 26. 08:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:

Magyarországon minden törvény "abszolút", vagyis a törvényi szabályzással ellentétes szerződés nem köthető, ha mégis, akkor ha jogvitára kerül a sor, a bíróság nem vizsgálja, hanem kimondja a szerződés semmisségét, és lehetőség szerint megpróbálja a megállapodás előtti állapotot visszaállítani.

Viszont jópár dologra nincs törvényi szabályzás. Példának okáért arra sem, hogy a lovas leesésért az edzőnek kellene felelősséget vállalnia. Egy fenét! Épp úgy nem felelős érte, mint ahogy a polgármester sem felelős azért, hogyha megbotlasz és legurulsz a városháza lépcsőjén. Hacsak rá nem bizonyosodik arra az edzőre, hogy szándékosan, vagy súlyos gondatlansággal idézte elő a balesetet. De ilyen esetről még az öregapám sem hallott.

2015. jún. 27. 19:03
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!