Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Macskák esetében mik a mérgezé...

Macskák esetében mik a mérgezés első tünetei? Mit tudok tenni a macskámért addig, amíg nem jutunk orvoshoz? Mennyi idő után öl a méreg?

Figyelt kérdés

Nem, még nem mérgezték meg a macskámat, de pár szomszédét igen. (Az összes macska túlélte szerencsére) (Nem tudom ki csinálja, de ha megtudom, le fogom nyomni a torkán a mérget hogy érezze milyen jó.)

Előre fel akarok készülni, ha megtörténne.

Az alap, hogy azonnal dokihoz viszem. Autónk ugyan nincs, de most félretettem elég pénzt taxira, meg beirogatom az összes taxi számát a telefonomba, ami a környéken üzemel.

Az állatorvosokat ugyan így beírom, meg a legközelebbi állatkórházat is.


Mérgezték már meg macskánkat, de ők nagyon késő fázisban keveredtek haza... Már járni is alig tudtak.

Mik a mérgezés legelső tünetei? Mire figyeljek?

Illetve különböző mérgek milyen gyorsan hatnak? Mennyi időm van eljuttatni a macskát orvoshoz?

Van bármi amit tehetek a macskámért addig, amíg nem érünk oda az orvoshoz? Esetleg valami extra tipp?


Megj.: A macskám már 2 éves, nagyon félős, az utcán majdnem tőlünk is elfut. Gyakran jár haza enni és ha jön mindig kap, és minden alkalommal jó minőségű, finom kaját adok neki (kicsit el is kényeztettem mert nem akartam, hogy máshol egyen). Szóval talán kicsik az esélyei. Plusz a mérgezések az utca másik felén történtek inkább, ő arra nem nagyon jár... De akkor is jobb félni, mint megijedni..#macska #mérgezés #értéktelen emberek
2019. aug. 26. 19:46
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
A leggyakrabban használt méreg a fagyálló, ez legfőképpen azért van, mert a háztartások zömében megtalálható. (Ilyen a patkányméreg is.) Ennek nézz utána legelőször, rengeteg cikk van róla. Sajnos nem tudok neked konkrét fázisokkal szolgálni, így hirtelen, de a hányás szinte mindig előjön, viszont nálunk későn másztak mindig haza és nagyon hánytak, negyed órán belül szinte mindegyik elpusztult. Egyetlen macskával jutottunk el az orvosig, de ő sem élte túl. :( Sajnos a macskák csatangolnak, akár több napig is, ezért, ha nincs ivartalanítva, akkor ajánlott a dolog, mert nem nagyon mászkál el utána, így kisebb a valószínűsége, hogy valamit befalatozik.
2019. aug. 26. 20:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
48%
Gondolom, így józan paraszti ésszel azonnal meg kell hánytatni, hogy még véletlen se szívódjon fel több méreg a szervezetében, hiszen ott is kimosnák a gyomrát. Közben pedig vinni a dokihoz mintha az életedért futnál. Sajnálom, hogy ilyen világban élünk, hogy ettől kell félni. :(
2019. aug. 26. 21:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
71%
Egyébként azt hogy nem adja ki az eszed, hogy ha nem engeded kóborolni, nem hagyod felügyelet nélkül, akkor nem lesz megmérgezve, nem kell érte aggódni, és nem kell orvoshoz rohanni?
2019. aug. 26. 21:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem kötözködni akarok, kérlek ne értsd félre amit írok. Nagyon nehéz megmondani, hogy meg van-e mérgezve a macskád. Én abból indulnék ki, hogy a többi mérgezett macskának mik voltak a tünetei.


Egyébként, hogy mik a tünetek és mennyi esélye van a túlélésre az attól függ, hogy milyen mérget etettek vele (ha etettek) és milyen mennyiségben... szóval bármilyen tünet lehet, sőt előfordulhat, hogy nincs semmilyen feltűnő tünet, csak szegény állat elpusztul egyik percről a másikra.

Ha a macskádat megmérgezik lutri, hogy túléli-e, illetve maradandó károsodás nélkül túléli-e. Ha életben is marad tönkremehet a veséje, mája stb... attól függően milyen méreg áldozata.


Én a helyedben bent tartanám a cicát vagy macskabiztos kerítést, esetleg kifutót csináltatnék. Biztosan nem véletlenül lett félős a macskád, a kinti cicákra sok veszély leselkedik, nem csak a mérgező szomszéd, de kutyák, autók... egyébként mérgezett állatot is elkaphat, még az is lehet, hogy a szomszéd a rágcsálókat akarta irtani, a macskák meg megették a mérgezett rágcsálókat...


A másik meg, hogy a szomszéd sem véletlenül kezdte el mérgezni a macskákat, ha valóban ez a helyzet. Valószínűleg kikaparják a virágait, telikakilják a veteményesét, összesározzák a teraszát, kitudja... épp ezért van olyan törvény, hogy mindenki köteles a saját telkén tartani az állatait.


Nekem van macskám, lakásban tartom, minden nap nyugodtan fekszem és nyugodtan kelek fel, mert tudom, hogy semmi baj nem érheti. A macskabútorain jól kiugrálja magát és a párommal is sokat játszunk vele, esti program, hogy fogócskázunk, egereket húzgálunk előtte, szalagos, csörgős botokat csörgetünk neki. Aztán egész este a lábunknál vagy a hasamon fekve dorombol. Én ezt várom a macskámtól, hogy társ legyen és azt adom neki amit ő vár tőlem: biztonságot, gondoskodást. Nem is értem, miért tartana macskát valakit úgy, hogy kiveri a lakásból kitéve az autók, kutyák, időjárás, állatkínzók, betegségek stb. viszontagságainak. Ha szereted a macskádat és félted, szerintem tartasd bent. Ezt tudom adni, mint extra tippet. :)

2019. aug. 26. 21:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
53%

Az utolsóval egyetértek, de picit kötekedhetek is?

Minden macska más, volt olyan macsekom aki félt a külvilágtól, ezért mindig bent volt. Ha véletlen kifutott, láttam a neoncsíkot elhaladni a feje mellett hogy "basszus, ez a külvilág" és már futott is be. De volt olyan (ez a több) amelyik kint szeretett lenni, kóborolni, hisz ők territoriális állatok. Bennük van az ösztön. Egy lakásban tartani egy ilyen személyiségű macsekot, kínzás. De ha megmérgezik, az is kínzás. Bár tudnám, melyik a rosszabb.

2019. aug. 26. 21:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Ez talán hasznos lehet: [link]


Ne hánytasd meg még véletlenül sem, amíg nem tudod milyen méreg!!! Bizonyos mérgek maró hatásúak és szétégeted vele a nyelőcsövét. Tejet se szabad neki adni. Állatkórház vagy állatorvosi ügyelet azonnal!

A macskádat tartsd lakásban, ha ne történhessen ilyesmi.

2019. aug. 26. 21:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

#5

Az ilyen típusú cicáknak kifutót lehet építeni, felügyelet mellett lehet sétáltatni hámmal, illetve több macskabútor, nagyobb mozgástér, több foglalkozás kell, hogy lefáradjon.


Komolyan kérdezed, hogy melyik a rosszabb? Szerintem egyértelmű, hogy rosszabb órákon át az út szélén vérezni, miután átment rajta 3 kocsi, vagy leharapta a fél farkát egy kutya, tovább meg már nem is sorolom, épp elég megnyomorodott kinti macskát láttam már :( ... nem hiszem, hogy akkora áldozat lenne megsétáltatni egy nagyobb mozgásigényű macskát, vagy játszani vele 1 órát lefekvés előtt, hogy helyette kiverje az utcára... aki erre nem képes, annak minek macska?

2019. aug. 26. 22:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
#7 Igazad van. Régóta nem volt már cicám, azért felvetettem, de így tennék már, ha lenne. :)
2019. aug. 26. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!


#3: És neked hogy nem adja ki az eszed, hogy fogalmad sincs a koromról vagy hogy van-e beleszolólásom / döntési lehetőségem abban, hogy a macska kinti vagy benti-e? Mert hogy kertes házban lakunk, és a házban NEM tarthatok macskát. Nem ártana passzív agresszív “válaszolás” helyett először elgondolkoznod azon, hogy nem mindenki él ugyan olyan körülmények között.


A többieknek: Nem tarthatok macskát a lakásban. A cica kintinek nevelkedett, és nem tudom sokáig bent tartani. Nem is tehetném. A leghosszabb idő 3 nap volt, mert beteg volt. Utána 2 hétig be sem lépett a lakásba, nehogy újra bezárjuk. Anyum párja amilyen méla és lassú nem tudná nem kiengedni a macskát, utána meg a cica a ház környékére sem jönne. De egyébként sem tarthatnám bent, mint mondtam.

Ketrecet nem tudok építeni a ház és a melléképületek illetve ajtók elhelyezkedése miatt, nincs hova, és jelenleg pénz sincs rá. Meg egyèbként sem tehetném meg. Nem az én házam. Nem dönthetek ekkora dolgokról.


Egyébként herélt kandúrról van szó. Nem a rossz tapasztalatai miatt félős, pici cica kora óta ilyen, ilyen a személyisége. (A testvérei rendes, “normális”, bátor kalandozók voltak, egyedül ő volt ilyen kis gyámoltalan, ezért is szerettem meg annyira. Szóval tényleg egyszerűen csak ilyen fajta.) Lehet, hogy egyszer-egyszer rákiabáltak, de ennyi. Meg hát a hormonok hiánya sem teszi túlzottan bátorrá.

Nem sűrűn vadászik, ha igen, akkor leginkább bogarakra. De ha hoz valamit akkor nem eszi meg. Mint mondtam elkényeztettem, egyrészt ugye hogy ne egyen máshol, másrészt hogy ne egyen meg egy egeret, ami esetleg mérgezett lehet.


A “jó” hír az, hogy valószínűleg nem fagyállóval mérgezi a macskákat, akárki is teszi. A cicák ugyan is még időben eljutottak orvoshoz és fel is épültek. A fagyállóval mérgezett macskánkon nem lehet segíteni, pedig őt is azonnal orvoshoz vittük.

Azt még a kémia órás előírások miatt gondoltam, hogy nem szabad hánytatni, de most akkor teljesen biztos lehetek benne. Köszönöm az infót és a linket.


Annak az embernek nem mentség a macskák megmérgezésére az, hogy mászkálnak. Hozzánk is jártak, de csak átmentek a kerten, ugyanis mindig elzavartuk őket. A macskák nem fognak ott lebzselni, ahol folyamatosan zargatják őket. Érdekes módon minden más szomszéd meg tudja oldani ezt a problémát a macskák megölése nélkül, kivéve az az egy, pedig nem csak annál a háznál van virágos kert meg sár, ha tényleg ez lenne az ok. Amikor valaki direkt azért tesz ki macskakaját hogy macskákat mérgezzen meg - a szomszédai macskáit, amikről tudja, hogy szeretik őket, családtagok -, teljesen tisztában azzal hogy embereket, gyerekeket fog elszomorítani és sírásra fakasztani csak azért, mert ő nem hajlandó mindenki máshoz hasonlóan elzavarni a macskákat, az már egy másik kategória. Az egyszerűen csak egy sz.r ember aki nem érző élőlényként látja a macskákat és nem zavarja, hogy életeket vesz el (akkor is, ha csak egy állat életéről van szó), szeretett családtagokat.


Amúgy én sem kötekedni akarok, de én úgy tudom hogy ez a törvény leginkább kutyákra vonatkozik, nem macskákra, mert azokat nem lehet megkötni.

Főleg falun, ahol az alap dolog az, hogy a macska kint van, és nagyon nehéz a kerítésen belül tartani. Tudom mit mond a törvény, azt is hogy elméletben ez mit jelent, de ez akkor is Magyarország, egy isten háta mögötti falu ahol nagy forgalomnak számít ha minden órában egy autó végigmegy az utcán, szóval azt is tudom hogy gyakorlatban mit jelent a törvény.

2019. aug. 27. 01:43
 10/11 anonim ***** válasza:
64%

A törvény minden gerinces háziállatra vonatkozik. Én is kertes házban lakom, egy eldugott faluban. Mégsem hagyja el a telket a macskám. Bent tartom, felügyelettel viszem ki az udvarra, ahonnan nem tud kijutni egyébként sem.

Ja, és utcán nevelkedett, kóbor macska volt évekig, aztán az út széléről szedtem össze félholtan, mikor 15 évesen mentem hazafelé a suliból.

2019. aug. 27. 20:34
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!